Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Supergirl - niekedy je menej hrdinov viac

12.07.2017 13:26
debata
Supergirl - niekedy je menej hrdinov viac
Supergirl - niekedy je menej hrdinov viac Supergirl - niekedy je menej hrdinov viac

Dievča z ocele prežilo presuny medzi stanicami a má jasnú budúcnosť!

Štvrtý superhrdinský seriál televízie The CW Supergirl má za sebou naozaj perný rok. Presne pred rokom jeho osud nebol vôbec jasný, keďže prvá séria sa vysielala na CBS – najsledovanejšia stanica v USA, kde po skorších rekordoch nakoniec skĺzla do šedého priemeru sa musela pratať. Pomocnú ruku podala najmenšia celonárodná televízia The CW, ktorá patrí do portfólia CBS a tak Supergirl konečne zavítala tam, kam mala patriť od začiatku. Teda k ostatným seriálom o superhrdinoch, na ktorých sa v posledných rokoch televízia zamerala. Príbeh o Kare tak doplnil mozaiku a naplno sa zaradila k seriálom Arrow, The Flash, Legends of Tomorrow, pričom nechýbali crossovery a rôzne náznaky prepojenia do veľkého Arrowuniverza.

Superman, našťastie, nestrhol na seba všetku pozornosť a nezatienil hlavnú hrdinku.

Supergirl so svojou druhou sériou už na The CW okrem zmeny lokácie nakrúcania a straty Calisty Flockhart naplno zažiarila a po odvysielaní prvej polovice série prišlo predčasné oficiálne oznámenie, že seriál bude pokračovať od tohtoročného októbra treťou sériou. Divácke ošiaľ začal postupne opadať v tomto roku počas druhej polovice. Nová séria sa začala opäť rekordne, no počas mesiacov seriál začal strácať dych v diváckej priazni, paradoxne to nebolo pre prázdny príbeh, práve naopak. Po trojmiliónovej jesennej premiére krivka nabrala klesajúci smer a počas jarných mesiacov už bolo možné hovoriť o stabilnej dvojmiliónovej sledovanosti. Hoci dosahované výsledky boli stále nadpriemerné na pomery The CW, televízia zrejme očakávala lepšie výsledky vzhľadom na prepojenie s ostatnými seriálmi, ktoré mohla viac potiahnuť a čo sa nestalo a najmä pre vyššie výrobné náklady. Druhá séria rozhodne nebola neúspech, očakávania boli určite vyššie. A napriek tomu má dievča z ocele jasnú budúcnosť a bude divákov zaručene baviť ešte niekoľko sezón, pričom si tvorcovia budú musieť dať pozor na prekombinovanosť deja, ktorý bol kameňom úrazu druhej série.

Prvú sériu držali na uzde, druhá séria uzdu až príliš popustila

Prvá séria na CBS bola poznačená tým, že ju tvorcovia museli umelo držať na uzde a držať sa štandardov a šablón, ktoré sú charakteristické pre najsledovanejšiu celonárodnú televíziu a teda nepúšťať sa do žiadnych kontroverznejších tém a ukázať silu hrdinky. Vo výsledku prvá séria bola charakteristická silnou epizódnosťou celého deja a bola nudná. Každá epizóda mala svojho komiksového nepriateľa, pričom Supergirl s ním bojovala a na konci porazila. V závere série sa musela postaviť svojej niekdajšej rodine z Kryptonu, ktorých porazila a viac sa v deji neobjavili. Takisto legendárny Superman sa ukázal len v náznakoch. Druhá séria túto chybu napravila a herec Tyler Loechlin si obliekol ikonický modro-červený kostým. Superman po boku Supergirl sa objavil na začiatku a konci druhej série a potešujúce bol aj fakt, že nezatienil hlavnú hrdinku a nestrhol na seba všetku pozornosť.

Po presune na menšiu The CW tvorcovia očividne spravili tučnú čiaru za prvou sériou a poriadne sa odviazali. Predstavili naozaj chaotický príbeh nielen s množstvo vedľajších postáv, ale aj každej hlavnej postave dopriali „šťavnatý“ príbeh, čoho výsledkom bol naozaj zbytočne premrhaný potenciál a divák nemal priestor spracovať a pamätať si všetky reálie, ktoré sa mu týždeň, čo týždeň snažili postavy povedať. Paradoxne seriálu nepomohli ani crossovery, ktoré boli rovno dva. Prvý prepojil všetky štyri seriály, pričom samostatný príbeh o invázii mimozemšťanov diváci neprijali . Druhý crossover bol „len“ so starším súrodencom The Flashom, pričom sa jednalo o muzikálový crossover a aj v tomto prípade bol výsledok viac ako rozpačitý. Omnoho väčší prínos malo prepojenie s Flashom počas prvej série, keď sa ukázalo, že príbeh Supergirl sa neodohráva v našej realite, ale v ďalšej alternatívnej realite a celý príbeh mal pointu, vtip a dobré vyvrcholenie s ďalším odkazom na možné prepojenia.

Práve vďaka tomuto odhaleniu o alternatívnej realite rozviazalo tvorcom ruky a nadobudli dojem, že vďaka iným pomerom v inom svete si môžu dovoliť toho viac naservírovať a nebáť sa prísť s rôznymi témami. Možno dobre myslený úmysel nakoniec jednotlivým postávam ublížil a určite by nezaškodilo zvoľniť tempo a ponechať niektoré zápletky na neskôr. Niekedy je menej viac a toho sa mali držať aj producenti. Oprávnená kritika mala aj následky a počnúc treťou sériou sa menia aj hlavní showrunneri. Ali Adler odstupuje a na jej miesto prichádzajú rovno dvaja noví scenáristi – Jessica Queller a Robert Rovner, ktorí budú spolupracovať s hlavným showrunnerom Andrewom Kreisbergom.

Prekombinovaná séria?

Čo druhá séria „dopriala“ postavám? Na Zemi pristál Mon-El, obyvateľ Daxamu – úhlavného nepriateľa Kryptonu. Po rýchlom odmietaní Mon-El začal pracovať DEO a spolu s Karou vytvorili tandem na ochranu planétu, pričom začali spolu aj chodiť a pre Karu sa stal osudovou láskou. Nakoniec sa s ním musela rozlúčiť, keďže jeho rodičia si v závere druhej sérii prišli pre svojho syna s vidinou znovuvybudovania svojho sveta. Jedinou záchranou pre našu planétu bolo spraviť našu atmosféru nedýchateľnou. Obyvatelia aj so svojou flotilou a kráľovnou Rheu (Teri Hatcher) si museli hľadať novú planétu, ktorú by si násilím prebrali. Lenže tým sa končila aj veľká láska Mon-Ela a Kary. Opustil našu planétu, záchranný modul vtiahol tajomný portál a je jasné, že Kara bude musieť čoskoro svoju lásku zachrániť. Svoju lásku tiež prežívala Karina sestra Alex. Tvorcovia bez väčších náznakov divákom rovno naservírovali, že je lesbička a zamilovala sa do miestnej policajtky Maggie.

S ich príbehom to tvorcovia myslia naozaj vážne, keďže herečka Floriana Lima sa mala pôvodne ako Maggie objaviť len v druhej sérii. Nakoniec sa objaví aj v pripravovanej tretej sérii ako vedľajšia, ale pravidelná postava. LGBTI téma je na The CW už povinnou jazdou pre každý seriál. Trošku nedôveryhodne pôsobí táto zápletka k Alex, keďže tí istí tvorcovia koketovali s myšlienkou dať Alex dokopy v prvej sérii so záporákom. Cat Grant alias Calista Flockhart sa vytratila z deja po prvých dvoch epizódach s odôvodnením, že vyhorela a potrebuje nový impulz do života. Vrátila sa do posledných dvoch epizód, keď National City bolo v obkľúčení Daxamu a prišla zachrániť svoje mesto s tým, že je pripravená sa vrátiť na svoje právoplatné miesto „kráľovnej“.

Vráti sa Calista Flockhart?

Práve tu vzniká zaujímavá polemika, či sa tvorcom podarilo s Flockhart uzavrieť pre tretiu sériu dohodu čítajúcu nakrútenie viac epizód. Herečka seriál opustila ako hlavná postava po presune medzi televíziami, nakrúca sa aktuálne v kanadskom Vancouveri, čo nekorešpondovalo s jej životom s rodinou, ktorá je pre ňu prvoradá. Hoci oficiálne nikto nič nepotvrdil, záver druhej série by v jej prípade nevyznel tak, keby sa s ňou nepodarilo uzavrieť novú dohodu s väčším počtom epizód. Miesto Cat Grant prevzal James Olsen, ktorý sa chcel zapojiť do boja proti zločincom v meste a tak sa stal z neho Guardian a s pomocou DEO začal v obrnenom obleku brázdiť ulice mesta a pokúšať sa byť hrdinom. Winn sa zaplietol s mimozemšťankou klamárkou. Riaditeľ DEO našiel svoju marťanskú lásku, ktorá sa vrátila na domovský Mars.

Svet v alternatívnej realite sa nebojí spolužitia s mimozemšťanmi a rozdielnymi ľuďmi a prezentuje to ako bežnú vec a súčasť bytia. Do deja zasiahol aj klan Luthorovcov. Zatiaľ, čo Lex hnije vo väzení, tak jeho sestra Lena sa snaží všemožne vymaniť z rodinného prekliatia a byť tou dobrou, čo sa jej mnohokrát nepodarilo a dopláca na silu svojho priezviska. Práve tento charakter je veľmi zaujímavý a nedostal až toľko priestoru v už tak „napráskanom“ deji. Možno sa to zmení v tretej sérii, keďže Lena Luthor bude patriť medzi hlavné postavy. Renomé jej ustavične kazila jej matka, ktorá bola hlavou organizácie proti mimozemšťanov v spoločnosti – Cadmus. Tá sa snažila vrátiť Zem do rúk ľudí. Popritom všetkom sa ešte do deja zmestili epizódni nepriatelia, s ktorými si Supergirl musela poradiť a zostáva len dúfať, že sa tvorcovia poučia a v nasledujúcej sérii zvoľnia tempo a prinesú do príbehu len to najlepšie. Už teraz sa vie, že Kara bude mať novú nepriateľku priamo z Kryptonu a rovnako ju čaká veľa nových ikonických komiksových nepriateľov. Nájde si čas aj na vybudovanie svojho osobného života? Zatiaľ, čo väčšina postáv končila druhú sériu šťastná, ona zostala sama s touto vidinou vstúpi aj do tretieho roku vysielania.

debata chyba
Viac na túto tému: #Supergirl