Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

The Flash - budúcnosť sa chce stať, niet pred ňou úniku

25.07.2017 12:23
debata
The Flash - budúcnosť sa chce stať, niet pred...
The Flash - budúcnosť sa chce stať, niet pred ňou úniku The Flash - budúcnosť sa chce stať, niet pred ňou úniku

Tretia séria bola kvalitatívne najlepšia, sledovanosť po prvýkrát klesla!

Keď pred tromi rokmi vtrhol na televízne obrazovky The CW najrýchlejší človek na svete – The Flash, razom sa z neho stal hit. Bol to prvý spin-off seriál, ktorého základy položil Arrow a postupne sa tento svet superhrdinov začal ešte rozrastať. Pre televíziu bol Barry Allen akýmsi vytúženým zjavením, keďže sledovanosť predčila aj príbeh o tajomnom lukostrelcovi a seriál o mladom forenznom technikovi Barrym Allenovi zaujal post najsledovanejšieho seriálu stanice. Odvtedy prešli tri roky a The Flash stále neohrozene kraľoval so stabilnou sledovanosťou nad troma miliónmi divákov a búral doterajšie rekordy stanice. Samotná premiéra seriálu bola najsledovanejším programom v histórii The CW.

Po aktuálne skončenej tretej sérii toto už neplatí. Vôbec po prvýkrát sa musí seriál uspokojiť s nižšou sledovanosťou, ktorá ani raz neprekonala hranicu spred ostatných rokov. Hoci sledovanosť je na pomery malej The CW stále rekordná, zdá sa, že Flash po prvýkrát zakopol. Tretia séria mala stabilnú sledovanosť na úrovni 2.7 milióna divákov s ratingom 1.0, ako jeden z mála posledných seriálov si drží rating na hranici jedného bodu. Nič to stále nemení na fakte, že seriál je stále jednotka na domovskej stanici a podobne ako ostatné superhrdinské seriály, tak aj on sa dočkal predčasného obnovenia na 4.sériu na prelome rokov. Nová séria sa dostane do vysielania v októbri tohto roka.

Zatiaľ, čo Arrow, Supergirl a Legends of Tomorrow kvalitou svojich najnovších sérií väčšinou dostali od divákov viac kritiky, ako pochvál, The Flash predstavil doposiaľ svoju kvalitatívne najlepšiu sériu, ktorá mala priam dokonalú pointu. Aby to nebolo len o chválospevoch, príbeh mal svoje slabšie miesta, ktoré vyplývali práve z komplikovanej pointy a sem-tam divák nemohol rozumieť vedeckým vysvetleniam, ktoré postavy chrlili zo seba, zrejme ani oni tomu nerozumeli a boli cítiť, že tvorcovia sa v niektorých momentoch až priveľmi zamotali do časových paradoxov, na ktorých bola táto séria postavená. Malé negatíva prehlušil veľké pozitíva, ako skvelý hlavný nepriateľ Savitar, premena vždy pozitívnej Caitlin na chladnokrvnú Killer Frost, či zúfalý boj s blízkou budúcnosťou, ktorá neskrývala šťastný koniec pre Flasha a jeho nastavájúcu Iris. Tá sa mala stať obeťou samotného Savitara.

Hlavný hrdina si v závere druhej série si chcel dopriať aspoň kvapku šťastia a myslieť len na seba. Vytvoril teda vlastnú časovú líniu – Flashpoint, v ktorom zabránil vražde jeho milovanej matky a tým zmenil všetky ostatné osudy svojich priateľov. Hoci sa to snažil neskôr napraviť, do pôvodného stavu už časovú líniu nedal a preto niektoré skutočnosti z jeho pôvodného života už neboli rovnaké. To, že po prvýkrát myslel na seba mu tvorcovia dali „vyžrať“ počas celej série ako výstrahu do budúcnosti. Na jeho hry s cestovaním časom do minulosti/budúc­nosti doplatila najmä Caitlin, ktorá v novej realite sa postupne začala meniť na Killer Frost, teda metačloveka s mrazivými schopnosťami. Ciscov brat bol po smrti, čo neskôr svojmu najlepšiemu priateľovi dlho vyčítal a zdalo sa, že ich priateľstvu bude koniec. Ďalšou skvelou zápletkou bola už spomínaná premena Caitlin na Killer Frost.

Herečka Danielle Panabaker skvele stvárnila vnútorný boj Caitlin so schopnosťami, ktoré ju postupne ovládajú a ona stojí pred vnútorným rozhodnutím, či sa nechá ovládnuť alebo dokáže Killer Frost v sebe potlačiť. Nakoniec volaniu zla podľahla a na scéne sa objavila takmer dokonalá nepriateľka a bolo vidieť, že Panabaker si užíva každú scénu, keď môže predviesť svoj herecký talent, ktorý bol v úzadí pri vždy pozitívnej Caitlin.

Prvá polovica tretej sérii sa zaobišla bez hlavného nepriateľa, ktorý sa naplno prejavil v druhej polovici. Tvorcovia rozohrali naozaj skvelú myšlienku v predstavení Savitara – boha rýchlosti. Rozpútali najprv polemiku, kto by sa mohol skrývať pod metalickou maskou a neskôr vyrukovali s výborným rozuzlením a Flash sa pozeral do tváre samému sebe. Savitar bol totiž sám Barry Allen, len s tým rozdielom, že bol časovým pozostatkom ako dôsledku jeho hier s časom. Savitar túžil len po jednom, okrem pomsty po istote zrodenia. Preto si vymyslel plán ako zničiť život Flashovi a zabezpečiť si prežitie, keď sa z Barryho Allena stane zlý a zatrpknutý muž. Dosiahnuť to chcel smrťou jeho snúbenice Iris. Barry v budúcnosti videl jej smrť, ktorej nemohol zabrániť, pretože budúcnosť sa chce a musí stať. Flash tím sa však nevzdával, udalosti ktoré predchádzali smrti Iris si zapísali a snažili sa tomuto osudu zabrániť.

Savitar bol vždy o krok pred nimi, keďže zdieľal tie isté spomienky ako hlavný hrdina a diváci dostali skvelú, atraktívnu a zúfalú naháňačku o lepšiu budúcnosť. Zatiaľ, čo ostatní bojovali o život Iris, ona sa pripravovala na svoju smrť, keďže všetky pokusy zlyhávali. Tento dojemný aspekt dodával celej zápletke tú správnu emóciu. Popritom všetkom sa začala aj zúfalá záchrana Caitlin, ktorú jej najlepší priateľ nechcel stratiť a neustále sa pokúšal v Killer Frost prebudiť Caitlin. Žiaľ, neúspešne. Keď nepomohla ani láska jej priateľa Juliana, prišla na rad genetika a vytvoril pre ňu liek, ktorý by ju zbavil schopností. Medzičasom spojila sily so Savitarom a pracovala na tom, aby sa tragická budúcnosť naplnila.

S vidinou smrti Barry a Iris chystali svoju svadbu a najmä ona dúfala, že zomrie s vedomím, že povedala áno svojej životnej láske. Keď nastal deň D, bolo jasné, že Savitara sa zrejme nepodarí poraziť. Záchranu Iris mal v rukách niekto iný a nie Barry. HR prišiel bez vedomia Barryho s plánom, ako zachrániť mladú nevestu s rizikom, že stratí svoj život. Podarilo sa im vytvoriť digitálne podoby a Savitar prebodol HR. Zdá sa, že sa stáva tradíciou v deji, že každú sériu herec Tom Cavanagh bude stvárňovať inú verziu Harrisona Wellsa, ktorá je v každej alternatíve charakterovo úplne iná. Flash tím sa rozšíril o Wallyho – Kid Flasha, ktorý nadobudol vytúžené schopnosti a mohol tak po boku Barryho bojovať proti zločincom.

Vyvrcholenie série okrem zvrátenia  tragickej budúcnosti znamenal aj príchod Harrison Wellsa zo Zeme 2, ktorý má v pláne sa zdržať v tíme. Znovunadobudnuté šťastie ústredného dua vystriedalo srdcervúce lúčenie. National City hrozilo zničenie, otvoril sa Zdroj rýchlosti – väzenie pre „rýchlikov“.

Po zničení Savitara rukou Iris toto väzenie zostalo prázdne a niekto musel zaujať jeho miesto. Tým vývoleným sa stal Barry, ktorý to považoval ako trest za vytvorenie Flashpointu a nenávratné zmeny v životoch svojich najbližších. Namiesto svadby Iris zostala sama a mesto bude chrániť len Kid Flash. Nová séria sa na obrazovkách objaví v októbri.

debata chyba
Viac na túto tému: #The Flash