Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

The Originals - tretíkrát koniec neoklamali. Je to začiatok pre niečo ...

02.08.2017 12:08
debata
The Originals - tretíkrát koniec neoklamali. Je...
The Originals - tretíkrát koniec neoklamali. Je to začiatok pre niečo ... The Originals - tretíkrát koniec neoklamali. Je to začiatok pre niečo ...

Pripravuje sa tretí upírsky seriál?

Nad upírmi sa v posledných mesiacoch poriadne zmrákalo a už sa zdalo, že sa po takmer dekáde upírskej renesancie ich úspech nelichotivo ukončí pre divácky nezáujem. Opak je pravdou a nakoniec si svoje miesto na televíznych obrazovkách predsalen vybojovali a skalní diváci sa dočkajú ďalšej série The Originals a možno bude toho ešte viac. Čoraz hlasnejšie sa hovorí o ďalšom spin-off seriály, ktorý by mal tentokrát mať základ nielen z The Vampire Diaries, ale aj The Originals.

Seriál potreboval dlhodobejšiu istotu prežitia a tvorcovia by tak neboli nútení “nasilu” pripravovať pre každú sériu uzatvorený príbeh s neistou vidinou možného pokračovania. Takýto koniec dobre zafungoval v tretej sérii, podobne na tom bola aj 4.séria. Túto dilemu rozlúskli samotní tvorcovia, ktorí sa dohodli s televíziou, že nadchádzajúca 5.séria bude pre seriál poslednou. Tretíkrát by už zrejme nebolo uveriteľné pripraviť si uzavretý príbeh bez toho, aby bol očividné, že už sa tlačí na pílu. Producenti by si viac nemohli dovoliť riskovať pri aktuálnej sledovanosti otvorený koniec série s možným zrušením seriálu. Je očividné, že podobne ako Upírskym denníkom, tak aj Pôvodným chcela televízia, ale aj tvorcovia dopriať divákom dostatočný koniec a možno pripraviť si pôdu pre diskutovaný ďalší seriál.

Záverečná séria dostane nového showrunnera

Aj napriek tomu, že iba vďaka hlavnému showrunnerovi Michaelovi Narduccim upíri nevymizli z obrazoviek prichádza k zmenám na postoch hlavných tvorcov. Žiaľ, Narducci oznámil, že odchádza so svojho postu a na piatej sérii sa podieľať už nebude. Na jeho miesto prichádza dvorná autorka The Vampire Diaries Julie Plec, ktorá si vezme pod patronát vznikajúcu novú sériu. Práve Plec je akousi kontroverznou postavičkou, ktorá rozdeľuje fanúšikov na dva znepriatelené tábory. Jedny jej vyčítajú, že svojou aktivitou a zásahmi pokazila posledné série Denníkov, iní ju zas velebia za jej zásahy. Rovnaké hlasy sa začínajú ozývať aj teraz, keď preberá miesto hlavného tvorcu a mnohí sa obávajú, že ťažko vydobyté prežitie The Originals zničí svojimi „kreatívnymi“ zásahmi. Nikdy sa netajila tým, že by chcela zrealizovať ideu väčšieho prepojenia oboch upírskych seriálov, čo sa doteraz až tak neuskutočnila až na jednorázové „návštevy“ postáv. Budovanie vlastných mytológii bolo pre mnohých atraktívne.

Plec už dávnejšie predstavila myšlienku, že po skončení The Vampire Diaries by sa niektoré postavy mohli trvalejšie objavovať v The Originals. Tou postavou je Caroline Forbes, dávna láska Klausa Mikealsona. Ich vzťah sa nikdy nerozvinul, no iskrenie a slabosť voči sebe bola dostatočne silná. Isté náznaky sa objavili už aj v 4.sérii, keď do deja zasiahol Alaric a predstavila sa škola pre magicky nadané deti, ktorú Caroline spolu s ním založila. V posledných scénach Denníkov práve Klaus štedro zafinancoval školu a v posledných scénach 4.série The Originals Hayley priviedla Hope do tejto školy, aby mala šancu žiť čo najnormálnejší život a zároveň sa s pokorou naučila ovládať svoje schopnosti. Nakoniec sa náznaky pretavia do reality a Caroline sa objaví minimálne v úvodnej epizóde záverečnej série a vyjadrili ideu, že by jej účinkovanie chceli rozšíriť.

“Nenápadné” budovanie nového seriálu

A práve tu vzniká aj nápad na tretí upírsky seriál, s ktorým sa pohráva Julie Plec a o ktorom sa vyjadrila, že by chcela zrealizovať až po nejakom čase, keď si diváci oddýchnu od terajších upírskych seriálov. Tieto jej slová zrejme nebudú až tak pravdou, keďže náznaky v deji v The Originals a prvé informácie o 5.sérii hovoria o tom, že tretí seriál by sa mohol na obrazovkách objaviť veľmi skoro. Narducci nenechal nič na náhodu a štvrtú sériu vystaval tak, aby koniec série mohol byť aj potenciálnym koncom seriálu, ale mal aj dostatočné zadné dvierka pre prípadnú 5.sériu. Jednoducho sa zopakovala situácia ako pri tretej sérii. Záver série otvoril veľký priestor na ďalší posun v deji, tentokrát by mal byť dlhší ako päťročný medzi trojkou a štvorkou a mal by priniesť pohľad už na dospievajúcu Hope a jej život v magickej škole a následnú snahu priviesť rodinu Pôvodných späť.

„Nenápadne“ piata séria začne stavať základy pre nový seriál, ktorý by mal byť o magickej škole, temnote, kúzlach, nadprirodzených postavách a ich koketovanie so zlom. Pre divákov by Plec chcela zabezpečiť aj dostatočnú atraktivitu, keďže nový spin-off by mal netradične vychádzať z oboch seriálov, čím sa otvára široká plejáda možností priviesť späť do deja postavy z oboch upírskych seriálov, aby čísla sledovanosti vyskočili nahor. Mimochodom pre Plec je veľmi dôležité, aby jej ďalší seriál mal úspech. Okrem upírskych seriálov jej ostatné počiny na The CW sa skončili neslávne po jednej sérii a je zrejmé, že The Originals tiež smerujú k svojmu záveru a preto si musí zabezpečiť konečne úspešný projekt, aby sa jej pozícia obľúbenej autorky na The CW neotriasala ešte viac.

Kým sa diváci dočkajú oficiálneho potvrdenia týchto „nenápadných“ náznakov vznikajúceho nového seriálu, v štvrtej sérii bola Hope sedemročným dievčatkom, ktoré začala objavovať svoje obrovské magické sily ako potomok najstaršieho upíra na svete a matky hybridu medzi vlkoladom a upírom. Ubehlo dlhých päť rokov, čo rodina Pôvodných zmizla z povrchu zemského a Hayley bola ich ochrankyňou. Klaus sa obetoval, aby prežili ostatní a prežíval dlhoročné mučenie zo strany svojho chránenca Marcela. Musel zostať nažive, jeho životná sila bola previazaná so súrodencami, ktorí spali vo svojich rakvách. Zatiaľ, čo Hayley hľadala liek proti Marcelovemu jedu. Roky žila dvojitým životom. Musela byť dobrou matkou pre Hope, ktorá je odsúdená na podobný osud ako má ona a popritom riskovať život pri hľadaní protilátky, čo sa jej nakoniec aj podarilo.

Štvrtá séria otvorila nový príbeh

Pôvodní sa po rokoch prebrali k života, zatiaľ čo v New Orleans oslavovali výročie ich odchodu. Marcel opäť tvrdo vládol mestu a akousi opozíciou bol čarodejník Vincent. Po rokoch sa do uličiek miest vkradla temnota a nový kult hada požierajúceho si vlastný chvost. Vincent tušil, že prichádza veľké zlo, s ktorým sa sám zahrával a pripravilo ho o všetko. Prichádzala Prázdnota. Mocná čarodejnica zodpovedná za vlkolačiu kliatbu. Mladá čarodejnica tak silná a tak prahnúca po moci, že ju musela zabiť vlastná matka, aby nebola skazou pre všetkých. Jej rozštvrtené telo sa nikdy už nemalo znova dať dokopy a nikdy jej duch nemal nájsť dostatočne magicky silné osoby pre svoj návrat. No Pôvodní a Hope boli pre jej ducha potrebnou silou. Jej charakteristická modrá žiara naháňala všetkým strach.

Marcel dodržal svoj sľub a vyhnal Pôvodných z mesta po ich prebudení. Dal tak bodku za ich dlhoročnými svármi a nezhodami. Neskôr museli spojiť svoje sily, aby zabránili Prázdnote v návrate, čo sa im nedarilo, keďže bola vždy o krok vpred. Exil upírov teda netrval dlho a opäť sa rozpútal zúfalý boj a holé prežitie na pozadí bojov o nadvládu nad mestom. Tentokrát nastala výrazná zmena a to vo vnímaní Pôvodnej rodiny. Ich krvilačnosť dokázali dať bokom po prekročení prahu ich sídla, aby tak zabezpečili bezstarostné detstvo pre Hope.

Prázdnota prahla po Hope a postupne zneškodnila svojich protivníkov a dokázala sa fyzicky vrátiť a znovuzrodiť svoje pôvodné telo. Inadu bola nezastaviteľná. Prinútila Kola spolupracovať s ňou za cenu, že mu vráti späť medzi živých jeho milovanú Davinu, tú vrátila zo záhrobia. Dokázala zabiť Elijaha, vyhladiť jeho celú pokrvnú líniu. Freya dokázala zachrániť jeho dušu a neskôr vrátiť do jeho tela. Popritom sa tvorcovia rozhodli viac poodhaliť z jej príbehu a ukázalo sa, že absencia partnera po jej boku bola spôsobená jej lesbickou orientáciou a zamilovala sa do vlkolačice Keelin, ktorá bola kľúčom k vyliečeniu Pôvodných spod Marcelovho jedu.

Zjednotená rodina

Večne rozhádaná rodina sa dokázala zjednotiť kvôli malej Hope a naskytol sa aj ojedinelý obraz toho, že všetci šiesti súrodenci boli opäť v deji. Kol a Rebekah v rámci ich krátkych hosťovačiek nestačia, tvorcovia by určite mali uvažovať nad tým, aby dokázali tieto postavy priviesť späť ako hlavné postavy. Nakoniec Vincent prišiel s posledným a jediným riešením, ako sa zbaviť Prázdnoty a jej kultu, ktorý ovládol telo Hope. Modrá energia Inadu musela byť rozdelená na štyri časti, tak ako pred stáročiami jej telo rozštvrtila jej rodina.

Pôvodní upíri sa museli obetovať a každý dostal štvrtinu jej energie a Prázdnota bola zničená. S tým však prišlo smutné rozuzlenie, bol to koniec celej rodiny. Každý člen musel odísť čo najďalej od seba a nemohli sa k sebe priblížiť, aby sa Prázdnota nezačala opäť spájať a silnieť. Hayley opustila mesto spolu s Hope do magickej školy v Mystic Falls, kde ju čaká pokojná budúcnosť. Freya zostala sama v meste po boku svojej lásky a zasvätila svoj život k nájdeniu riešenia, aby Prázdnotu mohla vypudiť z tiel svojich súrodencov a rodina sa mohla opäť stretnúť a žiť spolu navždy a naveky.

debata chyba
Viac na túto tému: #The Originals