Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Simon Štubniak z jojkárskeho seriálu Jenny: Herectvo si na mňa počkalo

Vďaka seriálu Jenny z dielne televízie JOJ diváci mohli spoznať nový multitalent. Simon Štubniak je úspešný hudobník - stal sa Objavom roka v ankete Radio Head Awards - a najnovšie aj herec. V seriáli Jenny stvárňuje ťažko chorého Olivera, ktorý sa stretáva s hlavnou hrdinkou. Vznikajúca láska im pomáha prežiť ťažké životné momenty. O svojich hereckých začiatkoch, hudobných úspechoch, ale aj budúcnosti nám Simon Štubniak porozprával v exkluzívnom rozhovore.

13.04.2020 07:00
debata
Simon Štubniak s Barou Očenášovou v seriáli Jenny. Foto: TV JOJ
simon štubniak, jenny, seriál jenny, barbora očenášová, Simon Štubniak s Barou Očenášovou v seriáli Jenny.

V hudbe toho už máte za sebou veľa, no pre televíznych divákov ste nová tvár. Predstavte sa tým, ktorí vás zaregistrovali vďaka seriálu Jenny.

Som 19-ročný chalan z Bratislavy, ktorého baví umenie a rozvíjanie svojich schopností, či už hudobných alebo hereckých. Baví ma každá tvorivá činnosť. Končím tento rok strednú školu a chystám sa na prijímačky na vysokú školu.

Uvidíme, ako to všetko dopadne, no viem, že aj naďalej sa chcem naplno venovať hudbe, pretože to má pre mňa najväčší zmysel. Zrejme si to myslia aj iní, len teraz nedávno som získal ocenenie Radio Head Awards ako Objav roka, z čoho sa veľmi teším a ďakujem zaň!

Kedy ste začali uvažovať o umeleckej dráhe?

V trinástich rokoch som začal písať svoje prvé texty a skladať hudbu. Už vtedy ma to tak chytilo, že som vedel, že presne toto chcem robiť. Zatiaľ sa tomu s nadšením venujem šesť rokov, postupne si budujem svoju fanúšikovskú základňu a verím, že sa hudbe ešte dlho budem venovať. Nie je nič lepšie, ako robiť to, čo človeka naozaj baví.

Čo bolo u vás skôr – hudba alebo herectvo?

Odmalička som chodil na klavír a husle. Zaujímal by ma aj dramatická krúžok, ale prekrývalo sa to s hodinami klavíru, moja voľba bola teda jasná. Klavír bol prvá voľba a dramatický krúžok musel ísť bokom. Neľutujem to. Nakoniec, herectvo na mňa počkalo.

Ste nádejný hudobník. Priblížte čitateľom svoju tvorbu…

Svoju tvorbu nerád škatuľkujem. Ľudia, ktorí moju hudbu počúvajú, hovoria, že to je mix rapu, popu, r&b a rocku. Skladám intuitívne. Je mi blízkych hneď niekoľko žánrov, niekedy ich spájam. A občas sám seba prekvapím, čo z toho vznikne.

Kde čerpáte hudobnú inšpiráciu?

Väčšinou z každodenného života a situácií, ktoré zažívam. Niekedy si zapisujem iba slová alebo frázy, ktoré mi zdajú zaujímavé a od toho sa pri textovaní potom ďalej celá moja skladba odvíja. Čoskoro mi vyjde nová pesnička s klipom, ktorá sa volá You Don't Know. Pesnička s textom vznikla v podstate za pár hodín. Najradšej používame rôzne „synťáky“, gitary a sample. Niekedy vznikne najprv hudba, až potom text a niekedy je to zase opačne.

Ako ste sa dostali k seriálu Jenny? Pôvodne ste mali zložiť pre seriál song. Ako to, že zrazu ste jednou z hlavných postáv?

Áno, pôvodne to mala byť pieseň (smiech). Dá sa povedať, že ma objavil Roland Kubina (pozn. redakcie: riaditeľ spravodajstva a programový riaditeľ televízie JOJ) a odporučil režisérovi Petrovi Begányimu, aby ma vyskúšal aj do roly v pripravovanom seriáli.

Vtedy sa ešte riešil kasting. Stretli sme sa a režisérovi sa nakoniec zdalo zaujímavé, aby som v seriáli aj účinkoval. A tak v ňom stvárňujem Olivera, priateľa Jenny. Neostalo iba pri herectve, pre seriál som zložil aj pieseň Pohľady, ktorú si diváci môžu vypočuť aj na mojom youtube kanáli.

Prečítajte si exkluzívny rozhovor so seriálovou Jenny v článku: Barbora Očenášová z najnovšieho seriálového hitu: Jenny si ma našla sama

Čo vás presvedčilo, aby ste prikývli na ponuku stvárniť Olivera?

Pravdupovediac, sám neviem. Bola to veľká príležitosť skúsiť niečo nové a viem, že keby som to odmietol, ľutoval by som. A tak som si povedal, prečo nie? Nevyšiel mi kedysi dramatický krúžok, toto je šanca, ako si herectvo vyskúšať a naučiť sa popritom aj niečo nové.

Seriál Jenny Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Barbora Očenášová v seriáli Jenny.

Nebáli ste sa vašej prvej veľkej úlohy? Predsa len Oliver má ťažký údel…

Bál, samozrejme. Na začiatku som mal pred herectvom a samotným účinkovaním v seriáli veľký rešpekt, ale postupom času som sa so stresom vysporiadal a išlo to zo dňa na deň lepšie. Predsa len, mojou silnejšou stránkou je hudba, herectvu som sa doteraz vôbec nevenoval, navyše hráme v seriáli s vynikajúcimi hercami. Účinkovanie v seriáli mi dalo veľmi veľa.

Kde ste čerpali inšpiráciu na stvárnenie vašej postavy? Oliver to nemá vôbec ľahké, a pritom akoby všetko bral stoicky.

Pri hraní Olivera som sa riadil hlavne scenárom a pozrel som si aj kanadskú verziu seriálu. Snažil som sa do postavy vcítiť a predstaviť si, čo by som prežíval, keby som bol na jeho mieste. Dá sa povedať, že som hral sám seba.

Aj vo svojom civilnom živote som flegmatik, snažím sa brať aj náročné situácie s nadhľadom. Samozrejme, v situácii seriálového Olivera som v skutočnosti nebol. Oliver to má ťažké, no snaží sa v tom celom nájsť aj nejaké pozitíva. A to je dobre.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

NEW MUSIC ON WAY

Príspevok, ktorý zdieľa Simon Štubniak (@thecurlysimon),

Ako sa vám skladali songy pre seriál Jenny?

Najskôr som absolútne nevedel, ako zložiť pieseň podľa zadania, pretože tvorím intuitívne. Nakoniec, aj pieseň Pohľady vznikla tak, ako všetky moje ostatné. Jednoducho. A som rád, že sa divákom a poslucháčom páči, dodnes má na youtube viac ako 335-tisíc zhliadnutí.

Ruka v ruke s úlohou v seriáli Jenny ide aj zmena imidžu. Prišli ste o vlasy, ktoré sú vaším poznávacím znamením. Veď aj vaše umelecké meno – The Curly Simon (Kučeravý Simon) – na vlasy odkazuje…

Zo začiatku to bol naozaj veľký nezvyk, no vedel som, do čoho idem. Vlasy dorastú, a hoci sú krátke, sú stále brčkavé.

Aké bolo nakrúcanie s Barou Očenášovou, seriálovou Jenny? V rozhovore pre Pravdu priznala, že stvárnenie lásky bolo ťažšie ako hrať dievča s rakovinou.

Bral som to úplne profesionálne. Ja osobne som z toho nemal žiadne obavy. Snažil som sa stvárniť postavu Olivera najlepšie, ako som vedel.

Ako rodina a blízki prijali správu, že budete hviezdou nového seriálu?

Moja rodina sa, samozrejme, potešila. Mama vždy túžila po tom, aby som hral v nejakom seriáli. Splnilo sa to nielen jej, ale aj mne. Moji blízki majú z toho radosť.

Ako ste vnímali samotné nakrúcanie? Zažili ste scény, ktoré boli pre vás vyslovene emočne ťažké na stvárnenie?

Bolo to pre mňa emocionálne náročné, keďže sme nakrúcali na onkologickom oddelení, kde sa deti každý pracovný deň ambulantne liečia a všetko bolo veľmi autentické. Napriek tomu sme mali pri nakrúcaní naozaj dobrú náladu a veľa sme sa aj nasmiali. Najťažšie pre mňa bolo stvárniť hnevajúceho sa Olivera, pretože ja sa veľmi neviem hnevať.

Máte niečo spoločné s Oliverom alebo ste úplne rozdielne povahy?

Myslím, že máme toho spoločného dosť. Až na štýl obliekania, tam sa teda určite nezhodneme. (smiech)

Ako vnímate zvýšenú publicitu a pozornosť fanúšikov? Spoznávajú vás na ulici?

Párkrát sa mi už stalo, že sa so mnou ľudia chceli odfotiť kvôli hudbe. Odkedy začala televízia JOJ vysielať seriál Jenny, začali mi každý deň pribúdať nové správy od fanúšikov.

Teším sa ich záujmu, teším sa, že seriál pozerajú, pretože v sebe nesie posolstvo nádeje. A tiež sa snažíme našim seriálom divákom priblížiť tému rakoviny. Snažíme sa, aby ju nebrali ako koniec sveta a skúsili sa na to pozrieť aj inak.

Prejdime k vašej budúcnosti. Akým smerom by ste sa chceli uberať? Herectvo alebo hudba, bude to 50:50?

Úprimne, nikdy som si nevedel predstaviť, že by som robil niečo iné ako hudbu. Herectvo ma však začalo veľmi baviť a ak príde nejaká ďalšia úloha, budem rád. Takže verzia hudba : herectvo – 50:50 znie fajn.

Fičíte na aktuálnej vlne svetových seriálov? Čo sledujete?

Nemám veľmi čas na pozeranie seriálov, ak ho ale nájdem, zvyknem si nejaký vybrať z Netflixu. Môj obľúbený je napríklad Black Mirror.

Ako vyzerá váš voľný čas?

Všetok svoj čas trávim v štúdiu alebo s priateľkou. Zdá sa, že som workoholik. A to nie je dobré. Totiž, aj keď mám nejaký voľný čas a nič nerobím, cítim sa kvôli tomu zle, neviem veľmi oddychovať a radšej by som stále niečo robil. Vždy si vlastne nájdem niečo, na čom môžem pracovať.

Simon Štubniak

Narodil sa 18. júla 2000 v Bratislave. Na hudobnej scéne vystupuje so svojou kapelou pod menom The Curly Simon. Získal ocenenie v ankete Radio Head Awards ako Objav roka. V seriáli Jenny nemal pôvodne hrať, mal zložiť iba pesničku, výsledkom je song Pohľady. Nakoniec získal aj rolu Olivera.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #oseriáloch #seriál Jenny #Simon Štubniak