Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Maštalír o Za sklom: Vražda Kuciaka bude len jeden z motívov novej série

Tomáš Maštalír dlhodobo patrí medzi najobľúbenejšie a najobsadzovanejšie tváre. Jeho prítomnosť je zárukou dokonalého hereckého prejavu. Jeho prelomovou úlohou v seriáloch bolo ešte v markizáckej Ordinácii v ružovej záhrade. Odvtedy vdýchol život rôznorodým charakterom. Predstavil svoju dramatickú, ale aj komediálnu polohu.

13.02.2019 07:00
Tomáš Maštalír Foto:
Tomáš Maštalír na premiére filmu Trhlina.
debata (16)

V poslednom období najviac zarezonovala jeho filmová úloha v Čiare, Trhline, ale v kriminálke Za sklom. Zaujímavosťou je, že všetky tri projekty sú dielom režisérom Petra Bebjaka. Nemožno opomenúť aj jeho súčasnú úlohu premiéra Milanka v jojkárskych Ministroch. Prečítajte si exkluzívny rozhovor pre Pravdu, kde prezradil zaujímavosti o Trhline, ale aj chystanej tretej sérii Za sklom.

S režisérom Bebjakom máte za sebou už bohatú spoluprácu. Netají sa tým, že si vás do úlohy v Trhline vytypoval medzi prvými. Bolo to aj z vašej strany také rýchle? Prijali ste rolu okamžite?

Vedel som, že existuje Trhlina a je to na slovenské pomery výrazne úspešná kniha. Len predtým, než som bol oslovený, som sa k nej nedostal. Až následne, keď ma na ňu upozornil režisér a producent, som si ju prečítal a zhltol som ju takmer na jeden dych. Veľmi ma to bavilo. Bol som zvedavý, ako sa to dá pretaviť do vizuálnej podoby, pretože papier znesie veľa, vždy viac ako obraz.

Vzhľadom na to, že s Petrom Bebjakom máme za sebou niekoľko projektov, bola tam dôvera, že môže z toho vzniknúť niečo výnimočné. Áno, rozhodovanie aj u mňa bolo vcelku rýchle.

Trhlina Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Záber z filmu Trhlina.

Čo bolo alfou a omegou pri rozhodovaní, keď prišla ponuka?

V prvom rade rozhovor s režisérom, keď mi povedal svoju predstavu o filme, akým štýlom to chce robiť, ako by to vo výsledku by malo vyzerať. A samozrejme k tomu prispela aj kvalitná knižná predloha.

Okolo Trhliny je naozaj rušno. Ľudia sa aktívne zaujímajú o túto záhadu, dokonca jazdia na tribečských lesov. Pátrali ste po detailoch o záhady? Neboli ste zvedavý, či naozaj Tribeč niečo skrýva?

Knihu a scenár som čítal krátko pred nakrúcaním a vedel som, že ideme do reálneho prostredia, kde sú zdokumentované zmiznutia naozaj stali. Samozrejme, keď tam človek príde, má očakávania či niečo, čo sa tam opisuje, sa tam dá cítiť alebo je tam niečo čudné. Senzory sú nastavené na niečo neočakávané. Nedá sa povedať, že by som extra pátral po detailoch. Nepovažoval som to za potrebné.

Nakrúcalo sa v období, ktoré kopíruje aj knihu. Nechali ste sa strhnúť atmosférou? Alebo to bolo pre vás rutinná práca. Nakrútiť zábery a ďalej neanalyzovať či sa môže diať niečo zvláštne…

Tým, že sme poznali príbeh knihy, vedeli sme, že vybrané zmiznutia reálnych ľudí boli zdokumentované a skutočne sa stali. Aj tí, čo zmizli a potom ich našli opisovali veľmi zvláštne javy. Samozrejme, keď sme nakrúcali, vnímali ste to prostredie. Keď sme robili nočné scény na miestach, kde bol les mimoriadne hustý, stačilo sa len otočiť a pred nami bola vyslovene čierno-čierna tma a nič. Bol to zvláštny pocit, ale taký býva v noci v každom lese, takže pracovalo asi naozaj to, že sme už v hlave mali tú knihu.

Prečítajte si reakciu Tomáša Maštalíra na megaúspech Trhliny v kinách v článku: Trhlina si podmanila Slovensko. Prečítajte si dojemné reakcie tvorcov a hercov

Televízia JOJ potvrdila vznik tretej série kriminálky Za sklom, ktorá už teraz dostala prívlastok najkontroverznej­šia, keďže bude inšpirovaná vraždou Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Viete už o nej nejaké detaily?

O detailoch je ešte asi predčasné hovoriť, pretože ten prípad vraždy novinára je ešte stále nedoriešený. A pokiaľ viem, bude to len jeden z motívov tretej série kriminálky Za sklom. Pre mnohých hercov je časom problém účinkovať dlhodobo v jednej úlohe, hereckej polohe.

Neuvažovali ste, že by ste dali zbohom kriminálke, vzhľadom na to, že ide o tretiu sériu a herci sú neradi dlhodobo v jednej polohe?

Je rozdiel, keď má seriál a séria sto epizód a osem. Myslím si, že je dostatočne vidieť, že Za sklom je robené inak a má obmedzený nízky počet epizód. Nemyslím si, že pri Za sklom, ktoré má za sebou dve série, by mohol vzniknúť pocit, že by som bol z toho otrávený. Najmä sa ide nakrúcať po dvoch rokoch. Naopak by som povedal, že sa na nakrúcanie veľmi teším.

Za sklom 2 Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Tomáš Maštalír ako vyšetrovateľ Tibor Maxovský.

Mal Tomáš Maštalír strach pri nakrúcaní Trhliny? Čo ho desilo? Pozrite si exkluzívne video na TV Pravda!

Video

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Maštalír #Za sklom #oseriáloch #miniséria Trhlina