Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zombíci chcú získať stratenú dôveru. Nová séria sľubuje vykúpenie starých hriechov

Televízia AMC spolu so svojim najsledovanejším seriálom The Walking Dead vstupuje na rázcestie. Nadchádzajúca deviata séria, ktorá štartuje v nedeľu bude zlomová nielen pre dej zombie drámy, ale pre budúcnosť tohto žánru.

07.10.2018 07:00
debata
Relatívne pokojný štart novej série vystriedajú... Foto: AMC
the walking dead, walking dead, živí mŕtvi, andrew lincoln, Relatívne pokojný štart novej série vystriedajú mocenské boje a smrť hlavnej postavy.

Ten sa počas minulých sezón ocitol pod paľbou ostrej kritiky zo strany divákov, ktorí „seriál“ odmenili rapídnym poklesom sledovanosti. Stačili len dve nepodarené sezóny a zombíci prišli o neuveriteľných desať miliónov divákov.

Tvorcovia síce spracovali jednu z najoceňovajších zápletiek z komiksovej predlohy a to vojnu s Neganom, no nestretlo sa s nadšením. Krvavý a dobrodružný príbeh sa zmenil na pátos, v ktorom sa veľké množstvo postáv bezcieľne motalo vo vlastnej kaši a „drive“ seriálu sa celkom zastavil. Nepomohli ani jednorázové efektné súboje s chodiacimi mŕtvolami, „čerešničkou“ na torte bol úplný odklon od predlohy, keď očividne zúfalí scenáristi odpravili syna hlavnej postavy, pričom práve Carl je v komiksoch doslova pilierom.

V závere ôsmej série sa vojna so Spasiteľmi skončila a skončili sa aj časy showrunnerov. AMC spravilo radikálny krok a povolala späť tím, ktorý je zodpovedný za prvé sezóny, práve tie opantali divákov a priniesli naozaj originálne spracovanie, ktoré dovtedy svet seriálov nezažil. Snahou televízie je rýchlo zresuscitovať, nateraz, zašlú slávu The Walking Dead, nielen seriálu, ale celej značky.

Veľké zombie plány

Kompetentní majú so zombíkmi veľké plány na nasledujúce desaťročie a preto sa nemôže stať, že výkladná skriňa tohto žánru v najbližšom období rozbije na márne kúsky. V stávke je veľa. Medzičasom sa The Walking Dead stal multimiliónový artikel, vznikol dokonca špeciálny zábavný park, predávajú sa komiksy, figúrky, rôzne predmety súvisiace so seriálom a ďalšie plány s týmto svetom nemŕtvych sú viac ako ambiciózne. Okrem pokračovanie prvého spin-offu Fear the Walking Dead je v hre ďalších niekoľko seriálových odnoží, ktoré majú ukázať iné časti sveta, ktoré ničí apokalypse, hovorí sa dokonca, že zombíci majú dobyť aj strieborné plátna. Pôvodný seriál má nateraz naplánovaných dvanásť sezón, všetkým je však jasné, že toto číslo zrejme nebude konečné.

Otázkou však zostáva, či sa podarí tieto plány zrealizovať. Televízia si môže vylámať veľmi rýchlo zuby na divákoch, ktorí rozhodujú o celej budúcnosti. Deviata séria sa začne epizódou A New Beginning (Nový začiatok) a okrem nových showrunnerov prinesie reštartovaný dej, ten sa posunie o takmer dva roky vpred od udalostí z finále ôsmej série. Najväčšie očakávania súvisia s odchodom hlavnej hviezdy seriálu. Herec Andrew Lincoln oznámil, že v seriáli končí a jeho príbeh sa uzavrie v prvých šiestich epizódach. The Walking Dead tak čaká niekoľko udalostí, ktoré ho môžu vyniesť na vrchol alebo pochovať pod čiernu zem a tieto výrazné zmeny nebude musieť už rozchodiť.

Noví tvorcovia majú ambíciu prinavrátiť... Foto: AMC
the walking dead, walking dead, zombie, zombík, zombíci, živí mŕtvi, Noví tvorcovia majú ambíciu prinavrátiť dôležitosť zombíkov v deji. Posledné roky boli akousi povinnou kulisou.

Pomôže reštart?

Odchodom Ricka Grimesa sa seriál definitívne a nezvratne odkloní od svojej kreslenej predlohy, čo pre istú časť fanúšikov je nestráviteľný krok. Tí menej ortodoxní túto zmenu vítajú a vidia nový potenciál, ktorý môže do deja prísť. Hlavným ťahúňom sa stane herec Norman Reedus alias Daryl, ten si zároveň poriadne prilepší a nový kontrakt s televíziou, ktorý ho zaväzuje zostať v seriáli, ho spraví milionárom. Prvé reakcie na novú sériu sú viac ako pozitívne, aj napriek rizikám, do ktorého vstupuje. Hovorí sa o návrate starej atmosféry a čara, posun v deji spôsobil, že príbeh akoby chcel zabudnúť na staré chyby. Civilizácia sa pomaly spamätáva, budujú sa vzťahy a skloňuje sa slovo budúcnosť, čo je pojem, o ktorom nikto nesníval.

Lenže idylka nebude trvať večne. Tlejú staré konflikty medzi Rickom, ktorý je lídrom Alexandrie a Maggie z Hilltopu. Práve náznak zápletky na konci 8. série sľubuje to najlepšie, čo prinesie prvá polovica najnovšej série. Maggie nevie odpustiť Rickovi, že ušetril Negana. Podľa nej mala byť vykonaná spravodlivosť za brutálne zabitie Glenna – otca jej dieťaťa. Nečakane sa k tejto iniciatíve pripojil aj Daryl. Vyčkávajú na ten správny čas, keď to niekdajšiemu priateľovi všetko spočítajú. Tieto rozpory zrejme povedú aj k tomu, že Ricka čaká poriadne krutý koniec.

Vo svete The Walking Dead totiž nikto nemá svoj happy end a neodkráča do západu Slnka. V tieňoch číhajú aj noví nepriatelia, ktorí v komiksoch predčili aj Spasiteľov. The Whisperers sledujú komunity, ktoré vstávajú z popola a čakajú na moment, kedy budú môcť zasiahnuť a ničiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrew Lincoln #AMC #THE WALKING DEAD #oseriáloch