Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Tvorcovia Živých mŕtvych pre Pravdu: Tvoríme niečo, čo diváci ešte nevideli

Zombie seriály prežívajú kreatívnu krízu, ktorú sa televízia AMC snaží vyriešiť zmenou hlavných tvorcov. Pri Fear the Walking Dead (Živí mŕtvi: Začiatok konca) sa to podarilo. Od aktuálnej štvrtej série prevzali kormidlo od Davea Ericksona talentovaní tvorcovia Andrew Chambliss a Ian Goldberg a reštartovali celý seriál. V exkluzívnom rozhovore len pre Pravdu prezradili viac o novom smerovaní Fear TWD.

09.05.2018 07:00
debata

Štvrtá séria FTWD vyzerá drasticky inak. Bol to váš úmysel začať štýlom, akoby sa seriál úplne od nuly?

Ian Goldberg: Prišli do tejto šou ako veľkí fanúšikovia celého seriálu, ale aj zombie univerza, ktoré sme považovali za veľmi pestré a unikátne. Oba seriály (The Walking Dead a Fear the Walking Dead) priniesli zo série na sériu niečo nové, inovatívne a my sme chceli v štvrtej sérii Fearu v tomto trende pokračovať. Bolo pre nás mimoriadne dôležité, aby sme si ctili všetko, čo sa stalo v predchádzajúcich troch sezónach.

Zároveň sme všetko konzultovali so Scottom Gimpleom (showrunner zodpovedný za The Walking Dead od 4 do 8. série). Chceli sme odštartovať novú sériu viac emocionálne, chceli sme preskúmať psychiku postáv. Porovnať nádej s beznádejou, tému jednotlivcov verzus sila komunity. Preto sme presunuli postavy do iného prostredia, do nových situácií. Tretia séria sa odohrávala v Mexiku, najnovšia séria je v Austine v Texase.

Nakrúcame v rôznych opustených areáloch a dávame si pozor, ako vnímajú fanúšikovia túto zmenu. Priniesli sme nové postavy. Z pôvodného seriálu TWD prišiel Morgan (Lennie James), nováčikmi sú John (Garret Dillahunt), Althea (Maggie Grace), Naomi (Jenna Elfman).

Chceli by sme svet Fear the Walking Dead preskúmať očami týchto nových postáv, pričom sa vždy dostanú do nových situácií, nových problémov a je vzrušujúce sledovať ako sa tento svet bude vyvíjať a čo na to povedia diváci.

Dave Erickson (tvorca, ktorý odstúpil po tretej sérii) s finále 3.série vám dal možnosť pokračovať, ale aj nepokračovať s pôvodným príbehom. Bolo pre vás dôležité posunúť dej úplne novým smerom?

Andrew Chambliss: Ako Ian už spomenul, sme obaja veľkí fanúšikovia zombie sveta, kde ikonickými postavami sú samotní živí mŕtvi, ktorí v reálnom svete – pochopiteľne – neexistujú. Lenže prostredníctvom postáv a ich emócií tieto príbehy ožívajú a to robí z tohto seriálu niečo špeciálne. Preto musíme tvoriť príbeh, v ktorom je zachytená akási emocionálna pravda a autenticita.

Toto všetko sa snažím uchopiť, keď tvoríme scenár alebo uvažujeme nad ďalším smerovaním celého seriálu. Pointa vždy vychádza z toho, ako to vnímame, ako to cítime, ako sme prepojení s postavami, ako sa vieme vcítiť do príbehu, v ktorom sú postavy „uväznené“.

Do seriálu prišiel Morgan z The Walking Dead. Prečo práve on? Ako vznikla myšlienka priviesť niektorú postavu z TWD do FTWD? Ktoré postavy boli v hre?

Andrew Chambliss: Keď sme začali pracovať na novej sérii, skúmali sme možnosti postáv, ktoré by mohli oba seriály prepojiť. S dôrazom na rozpor medzi jednotlivcom a jeho komunitou, rastúcou beznádejou, ale zároveň s iskričkou nádeje pre lepší svet. V súvislosti s týmto aspektami sme si uvedomili, že práve Morgan je tým pravým.

V The Walking Dead bol tou postavou, ktorá zápasí s vnútornými démonmi a rozpormi a preto bol jedinou postavou, prostredníctvom ktorej sa mohol crossover uskutočniť. Uvedomili sme si, že nastal ten pravý čas prepojiť oba seriály a boli sme veľmi radi, keď Lennie (Morgan) s tým súhlasil a bol celou tou myšlienkou úplne pohltený. Vysunuli sme jeho charakter do nových situácií, kde môže ukázať nové polohy a do konfrontácie s novými postavami. Zároveň sme sa tešili, keď nám televízia dala zelenú.

Načo všetko sa diváci môžu tešiť v 4. sérii? Bude viac o ľudských nepriateľoch ako o zombie?

Ian Goldberg: Fanúšikovia môžu očakávať oboje. Počas ôsmich sezón The Walking Dead a troch sérii Fear the Walking Dead sme preskúmali úžasný svet, v ktorom obľúbení hrdinovia čelili nielen mŕtvym nepriateľom, ale aj tým živým. Výzvou pre mňa a Andrewa bolo ponúknuť divákom v tejto sérii niečo, čo ešte predtým nevideli. Myslím si, že ľudí táto séria úplne dostane. Dostanú úplne nové prostredie, nových nepriateľov, ktorým doteraz postavy nečelili. Tiež sa neustále snažíme vymyslieť nové situácie so živými mŕtvymi.

Tvorcovia seriálu Fear the Walking Dead... Foto: SHUTTERSTOCK
andrew chambliss, ian goldberg, Tvorcovia seriálu Fear the Walking Dead (zľava): Andrew Chambliss a Ian Goldberg.

Andrew Chambliss

Scenárista a producent, začínal v seriáloch Hrdinovia (Heroes) alebo Drzá Jordan (Crossing Jordan). Neskôr s Joshom Whedonom spoupracoval na seriáli Dollhouse a Buffy, premožiteľka upírov. Napísal niekoľko epizód legendárnych Upírskych denníkov (The Vampire Diaries) alebo Spartaka. V roku 2011 sa stal koproducentom rozprávkového hitu Kde bolo, tam bolo (Once Upon a Time).

Ian Goldberg

Televízny producent a scenárista, s Andrewom spolupracoval na Kde bolo, tam bolo (Once Upon a Time). Predtým napísal niekoľko epizód pre seriálového Terminátora, Myšlienky zločinca, Flashforward.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fear the Walking Dead #THE WALKING DEAD #oseriáloch #Andrew Chambliss #Ian Goldberg