Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

„Slušnosť nás nikam nedostane,“ tvrdí Naď. Demokrati sa priznali ku kontroverznej kampani

Strana Demokrati sa oficiálne priznala k tomu, že stojí za billboardovou kampaňou, ktorá sa na Slovensku objavila pred niekoľkými dňami.

10.04.2024 10:13
proruské billboardy, bilbord, Mier Ukrajine,... Foto:
Antisystémové bilbordy pobúrili davy ľudí.
debata (35)

Strana Demokrati sa oficiálne priznala k tomu, že stojí za billboardovou kampaňou, ktorá sa na Slovensku objavila pred niekoľkými dňami.

Jaroslav Naď tvrdí, že sa kampaňou snažili poukázať na to, aké myšlienky šíri koalícia. Billboardy vraj čoskoro zmiznú z ulíc. „My, demokrati, sme objednávateľmi kampane, ale nie sme jej autormi,“ tvrdí bývalý minister obrany s tým, že pravými autormi sú súčasní koaliční politici. Na tlačovej besede púšťali aj video, v ktorom prehrávali staršie vyjadrenia členov vlády či koaličných poslancov.

„My, demokratické spektrum, sme až príliš opatrní,“ tvrdí Naď. Tvrdí, že sa kampaňou dostali medzi ľudí a hovorí, že demorkatické spektrum musí zmeniť rétoriku, lebo slušnosť nikam nevedie.

„Ak prehráme, tieto šialené vety, slogany budú dennodennou realitou na dlhé obdobie,“ vyhlásil Naď na stredajšej tlačovej konferencii. Priznal, že kampaň môže niekoho pobúriť alebo šokovať, no pobúrenie podľa neho vyvolali autori viet už pri ich vyslovení.

Na otázky o kritike zo strany organizácie Mier Ukrajine reagoval, že s organizáciou komunikovali. Bilbordy strana nestiahne a do konca mesiaca majú byť prelepené. Naď chce, aby zarezonovali, pričom podčiarkol potrebu zmeny rétoriky v kampani.

Kampaň, ktorá veľmi nevyšla

Nielenže sa ich kampaň minula účinku, ešte aj vyše týždňa neprevzali zodpovednosť. Slováci mohli popri cestách v posledných dňoch naraziť na billboardy, ktoré hlásali, že „Ukrajina je nepriateľ“, „EÚ a NATO nepotrebujeme“ a „Bez Ruska neprežijeme“.

Ľudia začali v rôznych facebookových skupinách zameraných na marketing riešiť a špekulovať, kto je zadávateľom. Na kampaň upozornila iniciatíva Mier Ukrajine, ktorá už na začiatku apríla zverejnila billboardy. Vinník sa im podľa ich slov ozval a sľúbil nápravu, tvrdiť mal, že išlo o dobrý úmysel. Stránka vtedy nezverejnila, o koho ide.

billboardová kampaň Demokratov Čítajte viac Ukrajina je nepriateľ, EÚ a NATO nepotrebujeme. Slovenskom sa šíri kontroverzná kampaň, stojí za ňou politická strana

Jeden billboard síce zmizol, no ďalšie sa objavili a zadávateľ stále neprevzal zodpovednosť. Iniciatíva Mier Ukrajine tak verejne vyzvala stranu Demokrati, aby prevzala zodpovednosť. Ich príspevok prezdieľali viaceré stránky.

Na billboardy upozornila iniciatíva Mier Ukrajine. „Pred niekoľkými dňami sme upozornili na billboard, ktorý sa objavil v Trnave a vyjadrili sme ostrý nesúhlas s jeho obsahom. Verejne sme požiadali zadávateľa, aby v krátkom čase zjednal nápravu a zverejnil vysvetlenie celej situácie. Rovnako sme žiadali, aby v takomto formáte kampane zadávateľ nepokračoval,“ píšu vo svojom príspevku.

„Predmetný billboard bol následne prelepený, avšak podľa aktuálnych fotografií je zrejmé, že zadávateľ v obdobnej kampani pokračuje, keď sa na Slovensku v týchto dňoch objavili billboardy s textami „Bez Ruska neprežijeme“ a „EÚ a NATO nepotrebujeme“. Preto opätovne a dôrazne žiadame stranu Demokrati o okamžité zastavenie kampane, ktorú považujeme za nevhodnú, neetickú a tiež za hlbokú urážku všetkých, ktorí boli a stále sú ohrozovaní ruskou agresiou na Ukrajine,“ píše iniciatíva.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #demokrati