Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Čo je obyčajné, to nie je zlé! Tento seriál je brilantný kúsok, ktorý zasiahne každého

Niektoré seriály nezažiaria hneď po ich premiére, ale potrebujú viac času, aby si ich diváci všimli. O to väčšie je prekvapenie, že niektoré sivé seriálové myšky sú skvelé kúsky, ktoré okamžite strhnú. To je aj prípad britského seriálu Normal People z dielne streamovacej platformy Hulu a BBC, na Slovensku je seriál dostupný prostredníctvom HBO GO.

27.05.2021 07:00
normal people, Foto:
Hlavnú úlohu stvárnili mladí, nádejní a talentovaní herci - Daisy Edgar-Jones a Paul Mescal.
debata (2)

Prvá séria mala premiéru síce pred rokom, na začiatku pandémie, no väčšiu pozornosť na seba strhol až počas jesene, keď bol hlad po premiérach obrovský. Normal People (Normálni ľudia) vznikol podľa rovnomennej knižnej predlohy, ktorú má na svedomí spisovateľka Sally Rooney.

priatelia, Čítajte aj Priatelia sa vracajú za veľké peniaze

Práve vďaka pandémii mal možnosť tento seriál zažiariť po celom svete, nielen v domovskej Británii, kde doslova spôsobil ošiaľ. Dvanásťdielna úvodná séria lámala rekordy v sledovanosti. Seriál sa postupne prepracoval z BBC Three na BBC One. Neskôr bol uvedený aj v Írsku a krátko nato ho už prebrala streamovacia služba Hulu, čím sa otvorila cesta pre celosvetové rozšírenie. Vysielacie práva k Normálnych ľuďom okamžite kúpila dvadsať televízií po celom svete.

Britský hit, ktorý prevalcoval všetko…

Pre BBC Three vysielanie prvej série prinieslo astronomické čísla a prekopalo všetky rekordy. Išlo o najúspešnejšiu sériu v histórii tejto stanice. Takmer 22 miliónov zhliadnutí prostredníctvom ich vlastnej online služby pokorilo aj obrovský hit Killing Eve (Na muške) o 100%.

V rámci celej BBC išlo o najsledovanejší seriál v rámci streamovacích platforiem v Británii. Od apríla do novembra 2020 zaznamenal seriál takmer 63 miliónov zhliadnutí. Normálni ľudia doslova ovládli Britániu. Úspech bol korunovaný nomináciou na cenu Emmy v kategórii mužskej hlavnej postavy a réžie. Hoci sa nepodarilo nominácie premeniť na sošky, ide o obrovský úspech seriálu, o ktorom, pred časom, ešte málokto vedel, že existuje.

call me kat, mayim bialik, Čítajte aj Neuveriteľná blbosť! Hviezda Teórie veľkého tresku šliapla poriadne vedľa

Zaujímavosťou je, že tento seriál nepotrebuje žiadnych superhrdinov, žiadne špeciálne efekty, náročné nakrúcanie. Normal People je totálne obyčajný seriál a práve z tejto obyčajnosti plynú všetky výhody, prečo uchvátil každého, kto ho skúsil. Seriálov podobného typu je ako šafránu, máloktorá televízia sa odváži zainvestovať do navonok ničím výnimočného seriálu založenom len na vzťahoch dvoch mladých ľudí. Dnes, keď je tlak na výrobu pôvodného obsahu enormný a zdrvujúci, sa každá televízia alebo streamovacia služba snaží priniesť niečo bombastické, veľkovýpravné, kde účinkuje priehrštie neprekonateľných hrdinov.

Obyčajný, o to viac brilantný

Lenže Normal People sú presným opakom všetkých trendov, ktoré aktuálne lomcujú súčasným televíznym svetom. A risk sa vyplatil! Pointa seriálu je doslova banálna, ale pritom totálne úderná a dotkne sa každého, pretože každý si prežil vzostupy a pády lásky. V tej peknej, ale nepríjemnej podobe. Keď sa k tomu pridajú neopozerané, ale o to talentovanejšie tváre, ktoré svojou charizmou priklincujú diváka k obrazovke, úspech je zaručený.

ginny and georgia, Čítajte aj Tak toto rozhodne nie sú Gilmorky! Náhrada za kultový seriál doslova obarila, v tom dobrom

A to tento seriál dokázal. Do karát mu hrá aj formát, v ktorom je nakrútený. Takisto poprel zvyklosti. Dvanásť častí, hoci ide o drámu, má minutáž sitkomu, teda od 22 do 34 minút, čo je absolútne nezvyklé. Avšak jednotlivé epizódy profitujú z kratšieho formátu. Príbeh nechodí okolo horúcej kaše, všetko má svižný drive. Tvorcom sa podarilo niečo, čo sa nestáva každý deň. Diváci doslova burcovali, aby epizódy neboli také krátke a chceli stále viac. Keďže príbeh lásky Connella (Paul Mescal) a Marianne (Daisy Edgar-Jones) je vťahujúci, veľmi ťažko sa zmieruje s každým nástupom záverečných titulkov.

Skvelý seriál The Normal People Fotogaléria - 4 fotky Všetky fotky
Seriál Normal People.

Každý si to zažil

Navyše nikomu nevadia základné piliere, ktoré sú založené na klasických klišé každej pravej love story. Connell je hviezdou strednej školy, športovec, má vynikajúce študijné výsledky, je obklopený priateľmi. No stále hľadá tú pravú lásku. Marianne je typická outsiderka, vyhýba sa pozornosti, je nadpriemerne inteligentná, no nemá záujem zúčastňovať sa stredoškolských rituáloch, ktoré sú založené na sexualite. Všetko pramení z jej nízkeho sebavedomia, ktoré si prináša z domu. Hoci jej rodina nemá núdzu o peniaze, jej matka ju neustále deptá a ponižuje a jej brat sa nevyhýba ani fyzickému násiliu voči nej. Psychické týranie je bežnou praxou.

Naproti tomu Connell je srdečný, vyrovnaný, aj napriek tomu, že žije skromne a len s mamou. Ich príbeh lásky, ktorý má nekonečne veľa vzletov a pádov, sa začne nečakane, keď sa obaja stretávajú zoči-voči a prepukne vášeň, ktorú dlhodobo popierali.

wandavision, paul bettany, elizabeth olsen, Čítajte aj Marvel prevalcuje všetko, čo mu stojí v ceste! Začiatok novej éry je prelomový

Tvorcovia vytvorili unikátny príbeh, ktorý sa tiahne niekoľkými rokmi a mapujú životy ústrednej dvojice a vybranej skupinky ich priateľov počas niekoľkých rokov. Od konca strednej školy, cez vysokú školu, až do času, keď sa o slovo prihlási reálny život a oni musia pristáť pevne nohami na zemi a rozhodnúť sa, čo budú robiť. Niekomu sa to podarí, niekomu nie.

Stredobodom však zostáva Connell a Marianne, neustále ich to k sebe tiahne, no akosi sa nevedia zladiť, vypovedať si pravdu o svojich citoch. Počas rokov sa striedajú obdobia, keď sú spolu, keď sú ro rozídení, keď sa nestretávajú. No osud si ich cesty vždy akosi zvedie dokopy a oni sú konfrontovaní so svojou komplikovanou láskou.

Verdikt

Unikátne na tomto seriáli je spôsob, akým tvorcovia príbeh lásky poňali. Ide o intímnu, údernú a najmä uveriteľnú formu, ktorú pozná každý. Postavy hovoria jazykom, ktorý pozná každý človek, pretože neexistuje osoba „nepobozkaná“ láskou. Zápletky sú doslova očarujúce, hypnotizujúce, dojemné a nechýba povestný britský humor. K celkovej dôveryhodnosti seriálu prispievajú aj sexuálne scény, ktorým sa tvorcovia vôbec nevyhli a sú potrebnou kulisou na vytvorenie celého dojmu.

Normal People sú skvelým seriálom, ktorý tu už dlho nebol. Pričom ťaží z toho, že je totálne obyčajný. Nateraz stále nie je jasné, či bude druhá séria. Čo je prekvapujúce, vzhľadom na megaúspech, ktorý seriál zožal. Prvá séria navyše končila veľkým cliffhangerom, takže tvorcovia sú očividne pripravení pokračovať v príbehu Connella a Marianne. A diváci chcú jedno – čo najrýchlejšie vidieť ďalšie pokračovanie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #HBO #oseriáloch #Normal People