Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Razom nikomu nevadí nefalšovaná romantika! Všetci sledujú hľadanie pravej lásky

Svet uchvátila romantika! V ťažkých časoch zúriacej pandémie si milióny divákov našlo cestu k nefalšovanému hľadaniu lásky. Prsty má v tom, samozrejme, Netflix, ktorý počas minuloročných Vianoc ponúkol úplne nový seriál. Bridgerton (Bridgertonovci) sa pomedzi rozsiahlu ponuku pôvodného obsahu vkradol pomerne nenápadne a bez väčšej promo kampane. Avšak očividné skvelé načasovanie premiéry a overené tvorcovské zázemie zabezpečili, že stačilo iba pár dní a romantická dráma sa stala hitom.

08.04.2021 07:00
bridgerton, Foto:
Seriál Bridgerton sa stal novým svetovým hitom.
debata (1)

Už na začiatku januára streamovací gigant oznámil, že seriál sa stal vôbec najsledovanejším v celej jeho histórii, keď si ho pozrelo 82 miliónov domácností. Prekonal aj tie najväčšie ťaháky ako Stranger Things, Zaklínača.

Hviezdni tvorcovia

Za seriálom stojí jedna z top scenáristiek súčasnosti – Shonda Rhimesová. Jej hviezdna kariéra sa začala takmer pred dvoma dekádami, keď pre televíziu ABC vytvorila ikonický seriál Grey's Anatomy (Klinika Grace), ktorý sa vysiela dodnes. Lekárska dráma patrí medzi top svetové hity a medzičasom pre televíziu vytvorila ďalšie megahity. Pred pár rokmi ju k sebe stiahol Netflix, vyvážil ju zlatom a diamantmi a Rhimesová opustila ABC a prešla k novému online zamestnávateľovi. Prestup sa jej oplatil, v tom čase za ňu Netflix zaplatil rekordnú sumu rovnajúcu sa desiatkam miliónov dolárov.

Seriál Bridgerton vznikol na základe románov Julie Quinnovej a ukazuje aristokraciu vo viktoriánskom Londýne. Časy, keď ženy nemali práva, slovo a muži rozhodovali o celom fungovaní spoločnosti. Avšak aj v tomto svete sa našiel priestor pre úprimnú lásku a nie iba pre sobáše z rozumu, ktoré by zabezpečili spoločenský vzostup a priazeň kráľovnej.

Celá elita si žije v krásnej londýnskej štvrti, odtrhnutá od reality, kým chudoba trie biedu. Ich prioritou je priazeň tej najvyššej (Golda Rosheuvelová), ktorá netrpezlivo čaká na definitívny koniec vyšinutého kráľa a ten stále neprichádza. Preto svoju pozornosť obracia na svoju poddanú šľachtu. K tomu všetkému je unudená, znechutená, ale hladná po škandáloch, tak ako zbytok boháčov.

Seriál Bridgerton Fotogaléria - 4 fotky Všetky fotky
Znudená kráľovná chce zábavu a jej poddaná...

Ohováranie a závisť na prvom mieste!

Tie im dodáva tajomná lady Whistledownová (hlas jej prepožičala ikonická herečka Julia Andrewsová), ktorá denne vydáva svoj stĺpček, v ktorom komentuje všetky prešľapy, škandály, zákulisné hry, prezrádza všetko, čo malo byť tajomstvom. Všetci milujú jej ohováranie, kým sa na oni nestanú jej terčom. A to sa môže stať veľmi ľahko. Keďže britská smotánka pre získanie ešte väčšieho bohatstva je ochotná spraviť čokoľvek. Lady Whistledownovú navyše nikto nikdy nevidel, jej identita je tajná a preto každého zaujíma, kto ňou môže byť, keď vie vždy všetko. Krv pije aj samotnej kráľovnej, ktorá na ňu vyhlási lov.

Uprostred toho stojí niekoľko klanov, ktoré sú ústrednými hýbateľmi deja. Všetko sa primárne točí okolo Bridgertonovcov, bohatej vdovy a jej ôsmich detí. Prichádza nová spoločenská sezóna a najstaršia dcéra Daphné (Phoebe Dynevorová) vstupuje medzi elitu, aby si tu našla vhodného manžela. Mladá, krásna, vzdelaná s dobrým pôvodom. Ideálna kombinácia pre mužov rôznych vekových kategórii, majetkových pomerov.

Jej vydaj má sprostredkovať jej brat Anthony (Jonathan Bailey) ako hlava rodiny, tento titul prebral po smrti otca. Daphné však nezdieľa nadšenie pre vydaj a uzatvára dohodu s tajomným vojvodom z Hasstingsu (Regé-Jean Page). Čo čert nechcel, obaja sa do seba zamilujú. Avšak vojvoda má pred Daphné tajnosti plynúce z jeho detstva, keď ho otec odmietal a on mu na smrteľnej posteli sľúbil, že sa nikdy neožení a nebude mať deti, aby rod zanikol. Nerátal s tým, že jedného dňa nájde naozajstnú lásku.

Miesto aj pre pravú lásku

Kým Daphné a vojvoda zažívajú svoje vzostupy a pády v láske, Anthony prežíva nešťastnú lásku k spoločensky neprijateľnej žene. Mladšia sestra Eloise, emancipovaná a uvedomelá mladá žena pátra po identite Lady Whistledownovej a desí sa ďalšej spoločenskej sezóny, pretože bude na rade s vydajom.

Ďalším dôležitým klanom v seriáli sú Featheringtonovci, ktorí závidia všetkým všetko, najmä Bridgertovcom ich bezchybné vzťahy, bohatstvo a spoločenskú prestíž. Oni sa boria vo finančný problémoch, ktoré taja. Tmári ich škandál s tehotnou príbuznou bez manžela a kráľovná ich taktiež nemusí. Hotová spoločenská samovražda. Pani Featheringtonová sa všemožné snaží zametať za sebou hroziace škandály, vydať svoje dcéry tak, aby zachránila samú seba pred chudobou, jej najväčším strašiakom.

Nechajte sa strhnúť

Bridgertonovci ponúkajú všetko to, čo potrebuje dobrý vzťahový seriál musí mať. Hoci prvé epizódy pôsobili pomerne uťahane, neskôr sa dej poriadne rozbehol a keď divák pochopí všetky reálie, prepojenia a spozná pohnútky všetkých postáv, ktorých je naozaj požehnane, tak sa začne ozaj baviť. Seriál je viktoriánskou variáciou kultového seriálu Gossip Girl.

Egocentrická smotánka miluje škandály iných, všade panujú neúprimné vzťahy, všetko sa točí len okolo peňazí a deklarovania mužskej sily. Pritom si z mužov len málokto uvedomuje, že za nitky ťahajú ich krehké polovičky, ktoré nemajú svoje postavenie. Majú iba slúžiť ďalším plánom. Vizuál je príjemne farebný, zodpovedá danej dobe, krásne interiéry, exteriéry, kostýmy, výprava honosných bálov a večierkov. Asi by málokto čakal, že tento seriál plný klišé, lásky, poriadne šteklivých scén, neskutočnej chémie medzi hlavnými postavami uchváti všetkých naprieč pohlaviami.

Verdikt

Dej je neraz ľahko predvídateľný, banálny, povrchný, niekedy zas vie pekne prekvapiť. Tvorcovia naozaj dobre vedeli, čo chcú v konečnom dôsledku povedať a vytvoriť. Seriál je prešpekulovaný do posledného detailu. Totálnou devízou sú neopozerané a mimoriadne sympatické tváre, Netflix z večera do rána vytvoril nové megahviezdy v šoubiznise. Je len otázka času, keď si naplno podmania Hollywood.

Navyše Bridgertonovci nepovedali posledné slovo. Vzhľadom na fakt, že vdova má osem detí, je jasné, že tento seriál tu môže byť veľmi dlho. Prvá séria zmapovala jednu spoločenskú sezónu a pre pripravovanú druhú sériu sa prevezme práve postava Anthonyho, ktorého treba oženiť.

Nateraz má zlomené srdce, no je jasné, že čoskoro si jeho ubolené srdce získa niekto iný. Seriál je zaujímavou oddychovkou vhodnou na poriadny maratón v čase lockdownu. Niekoho pohltí hneď, iný bude potrebovať viac času, každopádne výsledok je rovnaký. Na konci série bude každý pohltený a bude netrpezlivo očakávať pokračovanie. To zrejme diváci uvidia začiatkom budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #oseriáloch #Bridgerton