Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Tento seriál vás vyfacká gýčom a emóciami. A predsa si našiel divákov

Keď pred troma rokmi televízia NBC prišla so seriálom This is Us, len málokto čakal, že spôsobí taký ošiaľ a zresuscituje klasické vzťahové seriály plné emócií a úplne obyčajnými ľudskými príbehmi, s ktorými sa vie stotožniť každý. Túto sezónu podobným smerom sa vydala aj televízia ABC a priniesla vlastnú variáciu s názvom A Million Little Things (Milión maličkostí).

20.06.2019 07:00
a million little things, million little things, Foto:
Novinka A Million Little Things nezaujala ako konkurencia. Svoje publikum, hoci menšie, si našla a druhá séria sa začne na jeseň.
debata

Kým This is Us je príbeh o rodine Pearsonovcov, ktorých zložitý a prepletený príbeh sa rozpráva v troch časových rovinách, najnovšia kópia žánru sa sústredila na príbeh o zomknutej skupine priateľov, ktorých zasiahne nečakaná tragédia. Tá odštartuje vzťahovú lavínu. A Million Little Things malo spôsobiť rovnakú revolúciu ako This is Us.

Nestalo sa, sledovanosť nevystrelila do výšin, stabilne sa však držala v šedých priemeroch a to televízii ABC stačilo na to, aby seriál predĺžila aj na druhú sériu, tá odštartuje koncom septembra. Diváci dostali príbeh „natrieskaný“ silnými príbehmi, pričom nevznikol priestor na vydýchnutie si. Možno aj preto tento najnovší počin vo vzťahových seriáloch nezarezonoval viac.

Základný príbeh je jasný, skupina tridsiatnikov si žije pokojnými životmi, teda navonok. Žijú v manželstvách, partnerstvách alebo single životoch a všetko vyzerá ideálne. Aj tí najlepší priatelia však majú svoje tajomstvá, ktoré nezdieľajú ani so svojimi najbližšími. Keď jeden z nich spácha samovraždu, všetko sa zmení. Pozostalá rodina, ale aj priatelia začnú pátrať po dôvodoch desivého rozhodnutia vziať si život. Veľký dom, ideálna žena, zdravé deti, veľa peňazí šťastie zjavne neprinášajú.

Kým na začiatku seriálu je viac okaté, že tvorcovia chcú čo najviac hrať na city a v podstate kopírujú This is Us, čo je kameňom úrazu, postupne sa A Million Little Things vydáva vlastnou cestou, nachádza vlastnú identitu a razom sa stáva z neho pozerateľný, oddychový seriál a vtiahne diváka do deja. Okrem odkrývania tajomstiev samovraha je tu téma depresií, koketovania smrti predávkovaním liekmi, boj s rakovinou, nevera v manželstve, nechcené tehotenstvo, finančné problémy, dlhy. Štyria mužskí hrdinovia majú toho naloženého toho naozaj veľa. Stále platí, že menej je niekedy viac a v prípade prvej série to naozaj platí.

Je tu až príliš veľa zápletiek, vzhľadom na 17-epizódnu sériu, ktoré sú prekombinované, pričom sú však veľmi silné a zaslúžili by si lepšie dávkovanie. Avšak je vidno snahu tvorcov ponúknuť divákom toho čo najviac, aby si vydobyli miesto v skupine seriálov, ktoré budú pokračovať. Predsalen This is US má stabilné publikum a priestor pre rovnaký žáner nie je už taký veľkorysý.

Najväčšou devízou A Million Little Things je skôr ten tragický element v deji. Samovražda najlepšieho priateľa rozbije idylku medzi všetkými postavami, ktorá bola umelá, nie ich vinou. Je prirodzené, že každý má svoje tajomstvá a trápenia, ktoré si necháva pre seba. Nie však také, ktoré vedú k smrti. Razom sa prevalia všetky emócie, frustrácie ako vodopád a v zabehnutých životoch nezostane kameň na kameni. Seriál je emočná horská dráha, ktorá diváka otrieska z každej strany, na jednu stranu je to únavné, na druhú stranu si každý vie v príbehu nájsť to svoje, niečo čo určite v živote zažil aj on sám.

Iste, ide klasickú vzťahovú emóciami nabitú drámu, ktorá je plná klišé, dialógov trhajúcich uši pre ich nereálnosť, konanie postáv vymykajúce sa zabehnutým štandardom, teatrálnych výstupov, hádok, nedorozumení vznikajúcich z nevyslovených dialógov. Nechýba však humor, ktorý vie odľahčiť dusnú atmosféru.

Aj napriek očividnému tlačeniu na pílu, seriál má viac pozitív ako negatív a vytvára alternatívu pre tých, ktorých prestal baviť presladený príbeh rodiny Pearsonovcov z This is Us a radšej dá prednosť skupinke navonok zohratých priateľov, ktorí v skutočnosti nie sú zohratí, ale robia všetko preto, aby ich životy sa nedostali do bodu, keď jedinou možnosťou bude dobrovoľná smrť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #A Million Little Things