Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Toto ste dlho nevideli. Keď je seriál taký stupídny, až je dobrý

Nová verzia kedysi kultovej Dynastie „úspešne“ brázdi obrazovky so svojou druhou sériou od minulej jesene. Televízia The CW tento seriál stále toleruje vo svojom vysielaní a to len vďaka Netflixu, s ktorým má uzavretú exkluzívnu dohodu o streamovaní. Dynastia sa tak dostáva do celosvetovej distribúcie hneď po premiére a to je dostatočný dôvod na to, aby sa pokračovalo v nakrúcaní.

25.01.2019 07:00
dynasty, dynastia, Foto:
Druhá séria Dynastie je absurdná. A to je jej devíza.
debata

A nevadí ani fakt, že v klasickom vysielaní dosahuje trápne výsledky. Jesenné epizódy sledovalo v priemere absurdných 600-tisíc divákov, čo pri veľkosti USA je celkom hanba. Straty dorovnáva Netflix, ktorý dokonca už Dynastiu uvádza ako vlastný program, čo naznačuje, že koniec ešte nie je na programe dňa.

Táto vzájomná televízna symbióza je dokonca priekopnícka, očividne zachraňuje seriál, ktorý sa spracovaním vymyká štandardnej televízii, pričom malé publikum si ho nájde aj v nej. Drvivá väčšina divákov si ho však nájde na streamovacej platforme, ktorá úspešne koncentruje mladšie ročníky, pre ktoré je Dynastia určená.

Počas minulej sezóny, keď Dynastia štartovala, tak sa stala terčom veľkej kritiky a dokonca získala titul najmenej sledovaného seriálu spomedzi celonárodných televízií. Druhý rok vysielania je očividne úspešnejší, sledovanosť v štandardnej televízii je – čuduj sa svete – stabilná, ešte horšiu sledovanosť ako Dynastia má posledná séria Crazy Ex-Girlfriend.

Tvorcovia Gossip Girl poňali nové spracovanie Dynastie pomerne neštandardne. Spravili z toho teatrálnu, nablýskanú, povrchnú reláciu, ktorá častokrát naozaj veľmi primitívna. Svet už zabudol na klasickú soap operu. Otázne je, či tento formát patrí v súčasnosti na obrazovky.

Tak či onak, seriál pokračuje a badať aj posun vpred. Najnovšia séria sa prestala brať vážne a Dynastia dostala úplne iný šmrnc. Pozor, nenašla intelektuálny poklad, stále je to stupídne, úplne odtrhnuté od reality, ale aj na tom sa dá postaviť seriál. Úplne stačí, keď niekto potrebuje totálne vypnúť a dostať adekvátny výplach mozgu. Opäť je to všetko nadnesené, klan Carringtonovcov má neobmedzené bohatstvo, každý si môže kúpiť čo chce a kedy chce.

Jednotlivé postavy sú skôr karikatúry tých pôvodných, ale to nevadí. Jednotlivé epizódy sú ako horská dráha. Sú nevyspytateľné, ale zároveň nablýskané, plné bohatstva a problémov, ktoré sú pre bežných smrteľníkov úplne tabu. Čo na tom tak baví? Humor.

Scenár je úplne uletený, postavy si neustále zo seba uťahujú, vymieňajú si jedovaté repliky, v priebehu pár minút sa milujú, aj nenávidia, spolupracujú, za chrbtom sa zrádzajú. Stala sa z toho, jednoducho povedané, gýčová groteska. Oblúkom by Dynastii mali vyhýbať tí, ktorí hľadajú náročnejšiu zábavu a aj tí, ktorí majú pocit, že sledovanie cielene primitívneho programu by im ubralo IQ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dynastia #oseriáloch #Dynasty