Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Niekedy kópia seriálu nie je zlá. Spoznajte najnovšiu uplakanú novinku

Dramatický žáner s dôrazom na medziľudské vzťahy je momentálne na vzostupe medzi seriálmi. Klasické nadprirodzené seriály nemajú úplne na ružiach ustlané. Televízie chŕlia stávky na istotu a to vzťahy v rodine, priateľmi, medzi partnermi. Tento trend pred dvoma rokmi odštartovala dráma This is Us, ktorá spôsobila doslova ošiaľ a od úplného začiatku je obrovským hitom.

23.11.2018 07:00
million little things, a million little things, Foto:
A Million Little Things atmosférou pripomína hit This is Us, príbeh je však úplne iný a originálny.
debata

Postupné odkrývanie vzťahov v rodine Pearsonovcov každý týždeň priklincuje k obrazovkám milióny divákom. Je prirodzené, že konkurencia nikdy nespí a chce napodobniť úspech, ktorý má na svedomí televízia NBC.

Počas tejto jesene sa objavila „nenápadná“ variácia s názvom A Million Little Things, ktorá od začiatku je prirovnávaná k This is Us. A právom. Celková atmosféra, pokojný soundtrack a podobná téma sú pojítkom k už úspešnej konkurenčnej drámy. Hovorí sa, že keď niekto robí to isté, nie je to to isté. Pri A Million Little Things to naozaj platí. Pôvodný námet možno vyzerá, akoby vykradol konkurenciu, vo výsledku si ide vlastnou a originálnou cestou.

Kým v This is Us ide o rodinnú drámu, A Million Little Things hovorí príbeh skupinky blízkych priateľov, ktorých zasiahne nečakaný zvrat a zdanlivo idylický život sa začne rýchlo rozpadávať a jednotlivé postavy zistia, že medzi sebou skrývajú tajomstvá, o ktorých nikdy nikomu nepovedali a môže vzniknúť dojem, že ich priateľstvo je len akási fatamorgána. Veď už slogan seriálu hovorí o priateľstve ako milióne malých vecí, ktorého robia tým, čím je.

Skupinu priateľov šokuje samovražda jedného z nich, práve toho, ktorý bol lepidlom všetkých. Všetci si mysleli, ako je v manželstve šťastný, vždy sa usmieval, nikto by si ani v najhoršom sne neveril, že sa zabije. Pred vlastnou smrťou však všetko naplánoval, zabezpečil vlastnú rodinu, aby netrpela núdzou a následne sa začínajú vynárať rôzne odkazy aj jeho priateľom, ktoré by niekto nazval náhodou, iný karmou, niekto vesmírnym šepotom.

Postupne sa odkrývajú vnútorní démoni každej postavy, aj muža s rakovinou prsníka, ktorý sa zamiluje na sedení do spolupacientky a postupne si budú spoločný život, teda to, čo nikdy nemali. Alebo ju pár, ktorý pôsobí zohrato, len manžel v čase samovraždy svojho priateľa mal plné ústa liekov a chcel skončiť svoj život. Dôvod? Bol nešťastný, hoci jeho okolie je šťastné.

Tretí pár je na pokraji rozpadu manželstva. Pracujúca workoholička a manžel, ktorý sa stará o syna a chce začať nový život. Problémom je, že sa miluje ženu priateľa, ktorý práve vyskočil z okna. Musí udržať veľké tajomstvo pred priateľmi, bojí sa ich reakcií. Čo ak jeho priateľ sa zabil kvôli tomu, že zistil pravdu? Alebo aj dokonalý priateľ nebol tak dokonalý a dobehlo ho vlastné svedomie? A rozhodol sa radšej ukončiť život, aby čelil okoliu?

A Million Little Things je ten seriálu, ktorý sa skladá z milióna malých čriepkov a preto je nutné sledovať každú epizódu, aby sa postupne vyskladala celá mozaika. Dej nového seriálu je zaujímavý, hoci neraz plný klišé. Tvorcovia vedia, zatiaľ, dobre namiešať zaujímavé zvraty medzi jednotlivými charaktermi, ktoré sú s pribúdajúcimi epizódami čoraz farebnejšie a ich ľudskosť a obyčajné problémy sú hneď blízke aj prizerajúcemu sa divákov. Nie je to dej odtrhnutý od reality. Práve naopak, častokrát vie poriadne trafiť klinec po hlavičke.

Zaujímavosťou je, že kým This is Us so svojou aktuálnou už treťou sériou stále láka okolo desiatich miliónov divákov počas televíznej premiéry, A Million Little Things ťahá za poriadne kratší koniec. Televízia ABC má tento rok problém so všetkými dramatickými novinkami, ktoré predstavila. Ani jedna nie je jednoznačný hit a počas vysielania dosahujú skôr priemerné výsledky, aj to s prižmúrenými o­čami.

Príbeh o skupine priateľov sa uviedol len s päťmiliónovým publikom, ostatné epizódy klesli na 3.5 milióna. Rating nedosahuje ani hranicu 1.0. Lenže omnoho zaujímavejšia situácia nastáva, keď sa pripočíta oneskorená sledovanosť. Vtedy sa výkon seriálu zniekoľkonásobí a ABC má razom hit vo svojej stajni. Preto už stihla predĺžiť 13-dielnu prvú sériu o ďalšie štyri epizódy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #This is Us #oseriáloch #A Million Little Things