Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Niekedy je seriál nočnou morou, keď sledovanosť klesá na takmer nulu

Tohtoročná novinka mala zresuscitovať niekdajší hit Dynastia. Lenže takýto neúspech nečakal, zrejme, nikto. Alebo je to priekopník nových časov?

03.04.2018 07:00
debata
Niekdajšia hviezda Zúfalých manželiek... Foto: The CW
Dynastia, dynasty, nicollette sheridan, Niekdajšia hviezda Zúfalých manželiek Nicollette Sheridan sa po rokoch vracia do sveta seriálov v úlohe ikonickej mrchy Alexis. A sledovanosť seriálu klesla na dno.

Už októbrová premiéra priniesla viac ako vlažné výsledky. Dynastia sa „vyšplhala“ len na 1.3 milióna divákov, čo sú hodnoty skôr dosluhujúcich seriálov, ako horúcich noviniek, ktoré majú lákať divákov a ďalej rásť.

Odvtedy sa sledovanosť prepadla do úplného suterénu a televízia The CW nakoniec Dynastiu presunula zo stredy na piatok, kde dosahuje síce stabilné, no podpriemerné výsledky na úrovni 600-tisíc divákov. Jedna z marcových epizód dosiahla rating len na úrovni hrozivých 0.1%. Čo v preklade znamená, že seriál takmer nikto nepozeral, aj keď reálne si ho zaplo niekoľko stotisíc divákov. Rating však hovorí jasnou rečou, len 0.1% dokázalo seriál pozerať bez toho, aby ho preplo.

Podobné hodnoty nedosiahol žiadny zo seriálov z veľkých celonárodných televízií za posledných niekoľko rokov. Paradoxne, tieto hodnoty „dosiahla“ epizóda, v ktorej do seriálu vstúpila ikonická Alexis. Práve na ňu sa smerovali posledné nádeje na záchranu.

Rating je kľúčová hodnota pre reklamných inzerentov, čím vyšší rating, tým má seriál väčšiu šancu prežiť, lebo je jednoducho žiadaný zo strany divákov a tým pádom aj od inzerentov, ktorí sú ochotní investovať do reklamy v čase vysielania. A v tomto smere Dynastia už úplne pohorela.

Lenže Dynastia sa exkluzívne streamuje na Netflixe a The CW ťaží z tejto exkluzívnej spolupráce. Televízny trh sa prudko mení zo sezóny na sezónu a zrejme nakoniec Dynastia bude priekopníkom, ktorý prepíše dlhodobé štandardy.

Zatiaľ hrali hlavnú úlohu televízie a doplnok boli streamovacie služby, ktoré si kupovali drahé vysielacie práva a tieto peniaze boli významným zdrojom príjmu pre televízie a častokrát zachraňovali seriály od zrušenia.

Zdá sa, že karta sa začína obracať a zrejme po prvýkrát sa ukazuje nový trend na mediálnom poli. Seriál má silnejšiu základňu na Netflixe a televízie je len doplnok. Teda presne opačné garde. A zrejme to bude aj dôvod, prečo zjavný prepadák v televízii nakoniec prežije. Vyzerá to tak, že Dynastia dostane druhú sériu a bude naďalej vysielaná aj v televízií a neprejde len pod patronát Netflixu.

Ak sa toto potvrdí, tak produkcia seriálov sa ocitne na prahu novej epochy, keď televízia bude len doplnkom digitálneho obsahu, ktorý bude hrať prím.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dynastia #The CW #oseriáloch #Dynasty #Nicollette Sheridan