Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Dynastia: Nikto to nepozerá a stále žije. Ako je to možné?

Nové spracovanie Dynastie je čím ďalej, tým väčší prepadák. Už počas minuloročnej jesene, pri štarte, bol výsledok pre televíziu The CW chladnou sprchou.

14.02.2018 07:00
dynasty, dynastia, Foto:
Vyhrotené vzťahy majú medzi sebou aj hlavní predstavitelia - Cristal a Blake Carringtonovci.
debata

Prerábka o amerických miliardároch pohorela od samého začiatku. Už vtedy sa krivka nevedela vyškriabať nad jeden milión divákov, čo je podpriemer aj na tak malú televíziu ako je The CW. S pribúdajúcimi týždňami sledovanosť ešte klesla a počas zimy si premiérové epizódy pozrelo len pol milióna divákov. Ako je teda možné, že seriál, ktorý získal titul najmenej sledovaného seriálu v USA sa stále drží na obrazovkách? Dokonca sa hovorí aj o druhej sérii? Odpoveď je prozaická – Netflix.

Netflix – záchranca?

Televízia The CW totiž rozbieha masívnu spoluprácu so streamovacím gigantom, ktorý je garanciou veľmi zaujímavej cieľovej skupiny. Hoci seriál priamo nesledujú v televízií, seriál si získava popularitu cez Netflix. Práve toto pomohlo vlaňajšej novinke Riverdale, ktorej sledovanosť počas prvej série nebola valná. Vďaka streamovaniu seriál objavili diváci dodatočne, čo zabezpečilo jeho prežitie a aktuálna druhá séria patrí medzi najsledovanejšie seriály na The CW. Netflix dokonca pripravuje spin-off seriál, ktorý bude vychádzať z Riverdale a bude remakom kultovej Sabriny – mladej čarodejnice. Novinka dostala objednávku rovno na dve série a bude poriadne temná a diametrálne odlišná.

Tento scenár sa zrejme nezopakuje pri Dynastii, pretože je až príliš veľký prepadák. Narozdiel od Riverdalu, ktorý sa aj počas prvej série dokázal udržať aspoň nad miliónom, Dynastia je až príliš nízko. Navyše sa ukazuje, že žáner klasickej soap opery je v súčasnosti na okraji záujmu. Časy, keď seriály Gossip Girl alebo Roztomilé mrchy (Pretty Little Liars) dokázali priklincovať milióny divákov k obrazovkám nie sú aktuálne.

Spracovanie sa vymklo spod kontroly

Problémom Dynastie je aj samotné spracovanie. Po 30 rokoch sa tvorcovia už spomínanej Gossip Girl rozhodli opäť oživiť klan Carringtonovcov a posunuli ich charaktery do viac vyhrotenej polohy. Nové spracovanie poňali viac teatrálne. Herci zámerne prehrávajú a afektujú v štýle klasických mexických telenoviel, všetko je viac gýčové, prehnané. A nie je to prvoplánové. V mnohom toto vyobrazenie je zábavné a hlavný účel príbehu je pobaviť a zbytočne nerozmýšľať. Lenže na tvorcovia uplietli na seba bič a tak trošku sa dostali do pasce.

Celá kostra tejto prehnanej interpretácie neunesie celý dej. A tu nastáva problém. Ak chce príbeh predstaviť naozajstnú zápletku a reálnu drámu, tak mu to nevychádza a pôsobí to nedôveryhodne a stále smiešne. Divák už jednoducho neverí postávam, že majú ambíciu predviesť vážnejšiu polohu a očakávajú rýchlu zmenu kurzu do absurdného rozuzlenia. Čo je veľká škoda a ničí to celú atmosféru, ktorá by inak mohla úplne inak vyznieť a v konečnom dôsledku zlepšiť reputáciu.

Takto stále Dynastia vyznieva ako neriadená paródia, v ktorej sa propaguje neprimerané bohatstvo, súboj o moc, okázalé párty, nevraživosť medzi členmi rodiny a všetko je lacné. Pritom príbeh má aj svoju pointu, ktorá sa márne derie do popredia, pretože čiastkových dejových odbočiek je tak veľa a sú veľmi rušivé. Diváka veľmi rýchlo prestane baviť sledovať predvídateľné zvraty a úplne stratí pozornosť k tomu najhlavnejšiemu – reálnej dráme. Jedinou útechou je občas vtipný scenár, ktorý trafí klinec po hlavičke.

Smutné na tom celom je, že zbytočne gýčový dej má snahu priniesť aj kvapku serióznosti. Negatívne postavy boli dobre skryté a ukazujú sa postupne s prešpekulovane odkrytými pohnútkami. Ťažko sa mení celé vyznenie seriálu, ktoré tvorcovia podcenili pri úplnom začiatku.

Chce to prekopať od základov

Dynastia by mohla fungovať, potenciál tam je. Obsadenie jednotlivých postáv je zaujímavé a chémia medzi nimi funguje. Len je veľmi vidno, že herci sa častokrát trápia s lacným afektom. Čoraz hlasnejšie sa hovorí o tom, že aj napriek tejto mizérii by Dynastia mohla dostať druhú sériu, a to len vďaka Netflixu.

Prospešná symbióza dvoch médií môže mať za následok vylepšenia seriálu, ak prežije. Kreatívne zmeny sú viac ako potrebné. Musí sa s nimi počkať, nakrúcanie prvej série sa blíži ku koncu a na veľké zmeny nie je čas ani priestor. Ak seriál prežije, potom by sa dala spraviť hrubá čiara za týmto pokusom priniesť lacnú telenovelu a pokúsiť spraviť z Dynastie klasickú drámu, v ktorej na fejkový príbeh nie je priestor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Dynastia #oseriáloch #Dynasty