Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Dynastia: Stará verzus nová verzia. Prečo seriál nezafungoval?

Dynastia vtrhla na obrazovky začiatkom októbra a veľa si od nej televízia The CW sľubovala. Všetci dostali studenú sprchu. Seriál v televízii vôbec nefunguje.

08.11.2017 07:00
debata
Nová Dynastia nefunguje v televízií, diváci si... Foto: The CW
dynastia, Nová Dynastia nefunguje v televízií, diváci si ju našli na Netflixe.

Prečo seriál „nezafungoval“ medzi divákmi na obrazovkách a neprilákal aj potenciálne iný typ divákov, ktorí by radi zaspomínali na staré časy? Je nová verzia naozaj tak odlišná od tej pôvodnej? Pochopiteľne, že áno.

Staré postavy, nové reálie

Tvorcovia museli prispôsobiť postavy a skutočnosti dnešným pomerom a preto sa môže zdať pre divákov, že z pôvodného seriálu nezostal kameň na kameni. Treba však dodať, že nová Dynastia vôbec nie je zle spracovaná. Práve naopak. Overené producentské trio Schwartz, Sallick, Savage majú bohaté skúsenosti s týmto žánrom a vedia namiešať dobrý koktail intríg, podrazov, zrady, ale aj úprimnej lásky, ktorá je prehlušená vôňou peňazí a moci.

Zachovali pôvodné charaktery, ktoré sú však vsadené do úplne iných reálií. Už samotná spoločnosť Carringtonovcov už nie je ropnou korporáciou, ale firmou s obnoviteľnými zdrojmi, v ktorej sa točia miliardy dolárov. Veľkou zmenou prešla aj Fallon Carrington (Elizabeth Gillies) – hlavná postava – tá sa vracia domov, aby prebrala vedenie spoločnosti. Blake (Grant Show) v nej však vidí stále dievča neschopné viesť spoločnosť.

V pôvodnej sérii hrali prím muži, časy sa však zmenili a ženy už nie sú len doplnok mužských hlavných postáv. Fallon je dravá, múdra, skúsená a nebojácna. Po otcovom podraze sa spája s jeho úhlavným nepriateľom Jeffom Colbym a spoločne rozbiehajú podnik. Blake odovzdal žezlo svojej novej žene Cristal (Nathalie Kelley).

Odlišní sú aj Blake a Cristal. Blake je posadnutý mocou a je posadnutý prehnanou paranojou, že by ho niekto chcel pripraviť o moc. Neuprímnosť vo vzťahoch je príčinou, že neverí ani svojim najbližším, ktorí mu častokrát nato dávajú aj dôvod. Po krátkom romániku sa žení s Cristal, ktorá ho má úprimne rada, no trúchli za svojou životnou láskou Matthewom, z ktorého vraždy sú podozriví Carringtonovci.

Aj napriek nepriazni rodiny, v ktorej sa ocitla bojuje sama so sebou a oddanosťou k novej rodine, chutí po moci, peniazoch a ututlania vlastnej minulosti, ktorú má v pätách a rozhodne jej neutečie. Najmä, keď je členkou tohto klanu. V pôvodnej verzii bol Blake ten správny a láskavý, hoci prezieravý.

Nevraživosť preberajú ženy. Alexis chýba

Zmenou však neprešla nevraživosť medzi ženskými predstaviteľkami. Len sa zmenili jej objekty. Vzhľadom na absenciu Alexis v deji, nevraživosť prešla medzi macochu Cristal a nevlastnú dcéru Fallon. Tu sa diváci dočkali naozaj skvelých, dobre načasovaných pästných, ale aj dobre napísaných slovných súbojov. Tie dodávajú seriálu potrebnú dávku vtipu a odľahčenia.

Práve dobre napísané ironické poznámky medzi všetkými rodinnými príslušníkmi dobre fungujú a len podčiarkujú disfunkčnú rodinu, ktorá medzi sebou bojuje. Ak však ide do tuhého, v každom sa prejaví Carringtonovská krv a neváha to aj ukázať dobre premysleným podrazom.

LGBTI vzťahy bez predsudkov

Nová Dynastia už bez predsudkov ukazuje aj LGBTI vzťahy, ktoré sú pretavené do Blakovho syna Stevena. Ten je vnímaný ako otcove sklamanie, keďže sa nevenuje biznisu a skôr charite a jeho osobným životom sa tiež nemôže chváliť. Navyše otca provokuje vzťahom so synovcom Cristal Sammym. V pôvodnom seriáli odohrávajúcom sa v 80-tych rokoch bolo priam nemysliteľné, aby sa v takej miere „riešili“ homosexuálne vzťahy.

To, čo bude spájať seriály a ich rebootované verzie bez rozdielu na dobu, kedy sa odohrávajú sú peniaze. Obe Dynastie sú charakteristické prezentovaní moci peňazí a luxusu. Nová verzia prezentovaniu „nechutného“ bohatstva nasadila korunu a klan si užíva okázalú rezidenciu, bezodné bankové účty a moc. Každý jeden z nich rieši úplne iné problémy ako bežný smrteľník, no spoločné s obyčajnými ľuďmi majú jedno. Hľadajú úprimnú lásku a šťastie. To si za peniaze však nikdy nekúpia, čo im postupne aj dochádza. No neustále sa o to pokúšajú a dúfajú, že možno sa to raz podarí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dynastia #oseriáloch #Dynasty