Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Slováci sa môžu tešiť na obľúbené programy, štart (staro)novej televízie je na spadnutie

Česká Prima čoskoro spustí expanziu na Slovensku, diváci sa dočkajú špeciálnych staníc.

13.05.2024 00:00
debata (6)

Začiatkom minulého roka spory ohľadom šírenia vysielania českých televíznych staníc na Slovensku opäť ožili. Komerčné televízne skupiny Markíza a JOJ vyzvali operátorov, aby obmedzili vysielanie českých televíznych kanálov na Slovensku. Spoločnosť Orange výzvu akceptovala a jej zákazníci tak prišli o šesť menších staníc zo skupiny Prima (Prima Cool, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Prima Love a Prima Star), spravodajskú CNN Prima News a tiež ČT Šport a ČT D/Art.

Zámery skupiny Prima sú jasnou odozvou na tlak slovenských televíznych skupín, podľa ktorých nelegálnym šírením českých staníc u nás dochádza k poškodzovaniu ich podnikania a prichádzajú o reklamné príjmy. Televízie si zavedením špecializovaných kanálov chránia svoje autorské práva.

Prima Cool SK by mala odštartovať v priebehu najbližších týždňoch a vonku sú prvé detaily. Najviac z tejto situácie budú profitovať zákazníci Orangu, ktorý stiahol všetky stanice Primy. Ostatní operátori toto rozhodnutie buď zdržiavali alebo ho ignorovali. Teraz sa Prima Cool SK bude môcť na Slovensku šíriť legálne a neostane iba pri tejto jednej stanici.

Na jeseň dostane slovenskú mutáciu aj Prima Love SK a budúci rok by mali nasledovať aj Prima Krimi a Prima Max. Zmenou by mala prejsť aj stanica Prima PLUS, ktorá by sa premenovala na Prima SK.

Prima Cool v Česku vysiela od roku 2009 Kanál pôvodne staval svoju štruktúru na akvizičnom obsahu, ale od roku 2020 sa výrazne zameral na rozšírenie vlastnej tvorby. Programová štruktúra vsádza na žánrovú pestrosť až drzosť. Kanál sa nebojí prinášať neobvyklé témy, nové talkšou, viac improvizácie, hľadať nové talenty, ale aj vzdelávať a rozširovať obzory v kultúre, športe či technológiách. Stanica cieli na mužské publikum u vo veku od 25 do 39 rokov.

S akým programom odštartuje na Slovensku?

"Televízny kanál Prima COOL SK nám dáva jedinečnú možnosť priniesť divákom na Slovensku množstvo ďalšej originálnej zábavnej tvorby, pestrej škály vlastných úspešných motoristických, cestovateľských či dokumentárnych a reality programov. Popri kanáli Prima PLUS, respektíve Prima SK, ktorý sa zameriava na premiérovú seriálovú a rodinnú zábavnú tvorbu Skupiny Prima, tak novým obsahom oslovíme viac mužské publikum a zároveň mladších divákov. Na kanáli Prima COOL v Českej republike sa čoraz viac zameriavame na vlastnú tvorbu, ale k tomuto kanálu neodmysliteľne patria aj niektoré dnes už ikonické zahraničné relácie a seriály. Aj na kanáli Prima COOL SK preto počítame s vhodným doplnením programov vlastnej tvorby o vybrané akvizičné tituly, ktoré sú na trhu licenčne dostupné. Už dnes môžeme potvrdiť, že pôjde napríklad o legendárnu britskú motoristickú reláciu Top Gear či jeden z najznámejších sci-fi seriálov posledných desaťročí Hviezdna brána. O možnosť zaradenia ďalších programov sa v súčasnosti aktívne zaujímame a veríme, že divákom v najbližšom období predstavíme ešte viac zaujímavého obsahu,“ hovorí Alex Ruzek, programová riaditeľka skupiny Prima.

Programovú štruktúru pri štarte vyplnia programy: Policajti v akcii, magazín Autosalón, Top Gear, od 19:00 sa bude vysielať kultová Hviezdna brána. Večerný program otvára skeč-šou Partička. Od 21:30 sa budú striedať každý deň relácie: Mikýřova hysteorie českých dejín, Bodyguardi, Autosalón, Fotr na tripu, Hausbót Petra Horkého, K.O.mici, RE-play.

Prima Cool SK odštartuje na Slovensku v júni a predaj reklamy bude zastrešovať televízia JOJ. Stanica bude dostupná u všetkých operátorov, nateraz s výnimkou satelitnej verzie od Telekomu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Prima PLUS #Prima Cool SK