Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Dvaja známi herci sa zamilovali do príbehu starého viac ako 600 rokov. Bojujú muži, hrdinkou je ale žena

Film Posledný súboj si vzal pod patronát Ridley Scott. Epickú historickú jazdu uvidíte už o pár dní.

11.10.2021 11:27
THE LAST DUEL Foto:
Matt Damon ako rytier Jean de Carrouges vo filme Posledný súboj, ktorý ide bojovať za česť svojej manželky.
debata

Francúzsko v 14. storočí, storočná vojna s Anglickom kompletne pohltila krajinu. Z dvoch priateľov sa stávajú nepriatelia na život a na smrť. Príčinou je manželka z jedného z nich, ktorú ten druhý znásilnil. Aspoň tak to tvrdí ona, čo v stredoveku veľa neznamená. Jej manžel chce zmierniť hanbu, ktorú uvalila na rodinu a žiada kráľa o povolenie vyriešiť vec súbojom na život a na smrť. Rozhodnutie o osude aktérov sa tak prenesie do rúk božích. Odohrá sa posledný oficiálny súboj vo Francúzsku, ktorý si obyvatelia Normandie dodnes pripomínajú.

Skutočný príbeh starý viac ako 600 rokov oživí film Posledný súboj, ktorý vstúpi na veľké plátna vo štvrtok. Príbeh spracoval vo svojej knihe Eric Jager a zaujal Matta Damona, ktorý okamžite videl jeho filmový potenciál. Predstavil si ho pod taktovkou Ridleyho Scotta, s ktorým spolupracoval v roku 2015 na filme Marťan.

Bohdan Slama Čítajte aj Deti a zvieratá sú pre filmárov postrachom! Pre mňa nie, hovorí oceňovaný režisér Bohdan Sláma

Spojil sa s Benom Affleckom a oprášili dávnu históriu, ktorá nie je len opisom historického súboja a udalostí k nemu vedúcich. Vzdáva hold predovšetkým odvahe ženy.

Podkladom k scenáru bol román Erica Jagera z roku 2004 Posledný súboj: Skutočný príbeh zločinu, škandálu a súdu v súboji v stredovekom Francúzsku (The Last Duel: A True Story of Crime, Scandal, and Trial by Combat in Medieval France). Autor desať rokov pátral v historických záznamoch a spisoch, aby odhalil pravdu a dokázal verne opísať situácie súvisiace so zápasom. „Na súboj sa spomína ako na starú rodinnú tragédiu,“ vraví Jager. „Je súčasťou histórie Normandie, súčasťou tamojšieho života. Organizujú sa tam slávnosti, kde nadšenci rekonštruujú tento duel. Ľudia tam žijú spätí s históriou, fascinuje ich.“

zväčšiť Adam Driver ako Jacques Le Gris a Matt Damon... Foto: Patrick Redmond/20th Century Studios
THE LAST DUEL Adam Driver ako Jacques Le Gris a Matt Damon ako Jean de Carrouges v historickej dráme Posledný súboj.

Scenára sa ujal Matt Damon s Benom Affleckom, no potrebovali aj ženský pohľad a tak prizvali k spolupráci Nicole Holofcenerovú. Výpravná dráma rozpráva príbeh z troch pohľadov, skúma všadeprítomnú moc mužov, krehkosť spravodlivosti, silu a odvahu jednej ženy, ktorá stojí sama proti všetkým.

Aktérmi posledného súboja sú rytier Jean de Carrouges, ktorého stvárnil Matt Damon a Jacque Le Gris, ktorého hrá Adam Driver (známy napríklad zo seriálu Manželská história). Odvážnu manželku Matta Damona, ktorá sa rozhodla o znásilnení prehovoriť, stvárnila Jodie Comerová (Na muške, Free Guy). Ben Affleck si zahral grófa Pierra d’Alençon, kráľovho bratranca a baróna na dvore v Argentane, ktorý mal významné postavenie.

zväčšiť Jodie Comerová ako Marguerite, ktorá sa... Foto: Patrick Redmond
Jodie Comer as Marguerite de Carrouges Last Duel Jodie Comerová ako Marguerite, ktorá sa rozhodla nemlčať a prehovoriť o znásilnení v stredoveku.

„Vedeli sme, že je to úžasný príbeh, otázkou bolo, ako ho podať naozaj zaujímavo,“ vraví Damon. „Vtedy nám napadlo prerozprávať ho z rôznych perspektív na princípe navnadenia a odhalenia: dve tretiny filmu sú z pohľadu dvoch mužov, len aby ste nakoniec zistili, že skutočnou hrdinkou celého príbehu je žena.“

Scenáristka a režisérka Nicole Holofcenerová sa ujala pohľadu ženskej postavy. „Zapojila som sa do toho, pretože Matt ani Ben nie sú ženy. Niežeby nevedeli napísať strhujúcu ženskú postavu, veľa mužov to dokáže, ale myslím si, že práve toto mohol byť môj prínos: môj ženský pohľad, iná perspektíva a iný hlas,“ vraví Holofcenerová.

„Títo muži sa narodili uprostred storočnej vojny. Poznali iba život plný neuveriteľného násilia, znásilňovanie a plienenie tvorili jeho neoddeliteľnú súčasť, boli to – a dodnes sú – nástroje vojny, takže pri čítaní knihy som mal pocit, že iba príbeh tej ženy stojí za prerozprávanie, jej neuveriteľná odvaha pod takým obrovským tlakom, keď ju vypočúvali, ako ju vypočúvali, zahanbili ju a ponížili, no neustúpila a aj v takom svete dokázala povedať pravdu o tom, čo sa jej stalo,“ hovorí o príbehu Matt Damon.

Upútavka na film Posledný súboj.

Posledný súboj nakrúcali v prebehu roku 2020 vo Francúzsku a Írsku. Využili viaceré vizuálne podmanivé francúzske hrady. Film bude mať premiéru 14. októbra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matt Damon #Ben Affleck #Ridley Scott #oseriáloch #Jodie Comer #Posledný súboj