Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Najskôr ovácie, teraz úplná ignorácia. Prečo Príbeh služobníčky klesol na dno?

Megaúspešný seriál posledných rokov dostal na frak. Ďalšia séria je ale aj tak potvrdená.

06.10.2021 06:00
príbeh služobníčky, Foto:
Záber zo štvrtej série Príbehu služobníčky.
debata (1)

Keď v roku 2017 streamovací gigant Hulu vypustil prvú sériu Príbehu služobníčky, bol to absolútny hit. Seriál, ktorý sa k nám dostal prostredníctvom HBO a aktuálne je dostupný v rámci streamovacej platformy HBO GO, nakrútili na motívy pozoruhodného románu Margaret Atwoodovej. Záujem bol nesmierny, ceny sa hrnuli. Najznámejšia služobníčka zozbierala za svoju prvú sériu na oceneniach Emmy osem sošiek, vrátane najlepšieho dramatického seriálu a najlepšej herečky v hlavnej úlohe pre Elisabeth Mossovú, ktorá stvárnila Ofred/June.

Aj ďalšie série ešte priniesli služobníčke ocenenia, no tento rok dystopická dráma pohorela na plnej čiare. Respektíve, stala sa rekordmanom, ale nechceným. Má prvenstvo v počte nepremenených nominácií.

Z neuveriteľných 21 nominácií nezískal seriál za svoju štvrtú sériu ani jednu sošku. Naposledy sa niečo podobné podarilo seriálu Šialenci z Manhattanu (Mad Men) pred necelými desiatimi rokmi, ktorý nepremenil na sošku ani jednu zo 17 nominácií.

Tri orisky pro Popelku  2 Čítajte aj Budú Tri oriešky pre Popolušku bez Libuše Šafránkovej stáť za to? Pozrite si upútavku

Čo sa deje? Prečo sa Príbeh služobníčky stratil z hľadáčika americkej televíznej akadémie?

Za neúspechom Príbehu služobníčky stojí najmä úspech iných projektov. Tento rok ovládli televíznu obdobu amerických Oscarov seriály Koruna (The Crown) z produkcie Netflixu a Ted Lasso z Apple TV+. Koruna o britskej kráľovskej rodine prevalcovala všetkých ostatných s 11 oceneniami.

V každom prípade tento rok víťazili silné príbehy, menej opozerané tváre (v Korune sa v jednotlivých sezónach mení osadenstvo, Olivia Colman bola kráľovnou Elzabeth II. iba druhý raz v poradí). Očarenie britskou kráľovskou rodinou a všetkým britským je navyše také mocné, že máločo ho dokáže prebiť. Alebo možno mal Príbeh služobníčky iba slabší lobing, ktorý je napríklad v prípade filmových Oscarov pre získanie ocenenia kľúčový.

Upútavka na 4. sériu Príbehu služobníčky.

Nezanedbateľným faktorom tiež je, že po pandémii sú diváci presýtení dystopickými drámami, chcú sa nechať zabávať a zabudnúť na všetko zlé, čo by sa im mohlo stať. Ak sa to deje iba v kráľovskej rodine a priamo sa ich to netýka, uvaria si hrnček čaju a s radosťou si pozrú novú sériu.

Pre fanúšikov Príbehu služobníčky sa ale nič nemení a môžu sa tešiť na ďalšiu, v poradí už piatu sériu, ktorú už streamovacia služba Hulu potvrdila. Nemá ale prísť skôr ako na jar 2022.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Príbeh služobníčky #oseriáloch #Emmy 2021