Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ďalšie žaloby v prípade Spider-Mana a iných marvelovských charakterov! Disney sa nevzdá bez boja

Štúdio si chce ponechať plnú kontrolu nad niektorými z najznámejších postáv Marvelu.

27.09.2021 08:03
spiderman, spider-man, tom holland, Foto:
Je tu ďalší súdny spor v prípade Spider-Mana.
debata

Štúdio v piatok podalo niekoľko žalôb na dedičov autorských práv po tvorcoch marvelovských charakterov, ktorí sa pokúšajú získať späť práva na postavy ako Spider-Man, Iron Man, Doctor Strange, Black Widow či Captain Marvel.

Žaloby sú podané v mene spoločnosti Marvel Entertainment (ktorú vlastní spoločnosť Disney) a reagujú tak na oznámenia o ukončení autorských práv podané začiatkom tohto roka, ktorých cieľom je vrátiť práva k postavám Marvelu autorom, ktorí ich vytvorili.

Podľa autorských zákonov USA môžu autori alebo ich dedičia po určitom počte rokov požadovať späť práva od vydavateľov. Ak budú tieto oznámenia úspešné, umožnia Marvelu pokračovať v používaní postáv, ale budú vyžadovať, aby sa štúdio podelilo o vlastníctvo a zisky s tvorcami.

Každý chce svoje peniaze

Medzi tými, ktorí by sa radi podieľali na ziskoch, sú dediči majetku po Stevovi Ditkovi, spolutvorcovi marvelovských komiksových hrdinov Spider-Man a Doctor Strange, Don Heck (spolutvorca Iron Mana, Black Widow a Hawkeye), Don Rico (spolutvorca Black Widow) a Gene Colan (spolutvorca Falconu, Captain Marvel a Blade), ako aj Larry Lieber, spolutvorca Iron Mana, Thora a Ant-Mana.

Britney Netflix Čítajte aj Súboj gigantov o Britney Spears! Dlho nikoho nezaujímala, teraz sa o ňu bijú

Všetci z nich sú zastúpení špičkovým právnikom v oblasti duševného vlastníctva Marcom Toberoffom, ktorý má s podobnými prípadmi bohaté skúsenosti. Zastupoval napríklad dedičov marvelovského ilustrátora Jacka Kirbyho a tvorcov Supermana Jerryho Siegela a Joe Schustera.

Za Disney sa žalôb ujal advokát Daniel M. Petrocelli, ktorý štúdio okrem iného zastupuje aj v prípade súdneho sporu so Scarlett Johanssonovou. Vytiahol do boja s argumentom, že postavy boli vytvorené ako „diela na prenájom“, na ktoré sa nevzťahujú predmetné ustanovenia autorského zákona.

„Marvel zadal Stevovi Ditkovi príbehy na ilustrovanie, ale stále mal tvorivú kontrolu nad jeho príspevkami a platil ho za stranu,“ tvrdí právnik zastupujúci Disney. Petrocelli povedal pre The New York Times: „Keďže to bola práce na prenájom, sú vo vlastníctve spoločnosti Marvel, podali sme tieto žaloby, aby sme potvrdili, že oznámenia o ukončení sú neplatné a nemajú žiadne právne účinky.“

Peter Kerekes Čítajte aj V ženskej base sme nenakrúcali nahotu, hystériu ani bitky, hovorí režisér oceňovanej Cenzorky

Protistrana sa nevzdáva

Právnik dedičov autorských práv na marvelovské postavy ale tvrdí, že ide o zastaraný výklad pojmu „dielo na prenájom“ podľa autorského zákona z roku 1909.

Toberoff argumentuje, že súdy prvých šesť desaťročí existencie autorského zákona interpretovali tento zákon tak, že sa vzťahuje iba na tradičných zamestnancov na plný úväzok, čo autori Marvelu neboli. Tí boli zväčša na voľnej nohe a predávali svoje diela po stránkach podľa toho, ktoré strany sa vydavateľom páčili. Tým pádom sa na nich rozhodne vzťahujú autorské práva.

Ako táto kauza dopadne, rozhodne súd.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #súdny spor #Disney #Marvel #Spider-Man #oseriáloch