Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Spoznajte zákutia hlavného mesta! RTVS prináša unikátnu reláciu o Bratislave

Verejnoprávna RTVS prináša ďalšiu novú reláciu. Tentokrát sa zameria na Bratislavu, ktorá skrýva rôzne zákutia. Tie sú neraz nepoznané aj rodákmi z hlavného mesta. RTVS uvedie v premiére prvý diel série Metropola v sobotu 1. mája po 8.45 h na Dvojke a následne v týždennej periodicite každú sobotu v rovnakom čase.

30.04.2021 07:00
bratislava, Foto:
Spoznajte Bratislavu iným uhlom pohľadu. RTVS prináša novú reláciu o hlavnom meste.
debata

Cieľom je divákom predstaviť, čím je Bratislava výnimočná, ako aj nanovo objaviť miesta, či už verejného alebo privátneho priestoru. RTVS prostredníctvom novej 12-dielnej dokumentárnej série Metropola odhalí miesta a zákutia Bratislavy, ktoré sú bežnému obyvateľovi často neznáme alebo nedostupné.

zlaté časy, elena vacvalová, Čítajte aj Záhady tela, Čo ja viem, Zlaté časy, Trochu inak: Zábava v podaní RTVS diváckym ťahákom

Bratislava vyrástla na križovatke obchodu, klímy, histórie, politiky i svetonázorov a je typická spolužitím najrôznejších prvkov. Tvorcovia dokumentárnej série Metropola pátrajú po konceptoch – princípoch stavieb, námestí, parkov, záhrad a ulíc, ktoré vznikli v metropole Slovenska. Objasňujú dôvody, prečo ich obyvatelia v danom čase potrebovali a približujú, ako ľuďom slúžia dnes. Na výpravách stretnú diváci odborníkov, či ľudí zanietených pre danú tému. V každej epizóde budú predstavené dve témy, ktoré sa vzájomne prelínajú a vytvárajú nové významové pohľady na zobrazované veci, situácie a príbehy spojené základnou témou, ktorou ostáva Bratislava. Ľudský rozmer prinesú aj vyjadrenia samotných obyvateľov.

Témy jednotlivých dielov vytvárajú pre divákov základ pre nachádzanie nových kontextov, a to nielen tých najzakladanejších, sociálnych, geopolitických a historických, ale aj kontextov priestorových. Séria zároveň odhaľuje aj dnešné prostredia, ich funkčnosť a zmysluplnosť pre náš každodenný život.

ginny and georgia, Čítajte aj Tak toto rozhodne nie sú Gilmorky! Náhrada za kultový seriál doslova obarila, v tom dobrom

Divákom sa prihovoria zástupcovia z odbornej obce, ako napríklad historik architektúry Peter Szalay, alebo historik umenia Ivo Štassel a antropológ Milan Thurzo, ale aj filmový architekt a autor

úspešných bedekrov o Bratislave Tomáš Berka. Široké spektrum pohľadov úspešne dopĺňajú aj miestni znalci prostredia ako dlhoroční sprievodcovia, spevák zo Slovenskej filharmónie, ale aj lodník alebo údržbári z Prioru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #RTVS #oseriáloch