Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Stratený ruský Pán prsteňov sa našiel! Väčší televízny 'bizár' ste ešte nevideli...

Na ruskú kinematografiu panujú rôzne názory. Rozhodne nevládne svetu, avšak vie ponúknuť aj kvalitnejšie kúsky. Tie sú však nového dáta, respektíve klasické rozprávky, ktoré naše stanice uvádzajú, napríklad, počas Vianoc. Občas sa však nájde archívny kúsok, ktorý doslova vyrazí dych. V tom najhoršom slova zmysle.

09.04.2021 07:00
pán prsteňov, elijah wood, Foto:
Ruský Pán prsteňov dobyl internet, tridsať rokov po jeho vzniku.
debata (1)

To je aj prípad ruskej verzie kultového Pána prsteňov. Nebyť toho, že pred pár dňami unikol na internet, svet by netušil, že niečo podobné vzniklo. Všetko sa začalo ešte v roku 1991, keď vtedajšia televízia Leningrad (v súčasnosti 5TV) nakrútila dvojdielny film Strážcovia. Hoci názov tomu nenasvedčuje, ide príbeh J.R.R Tolkiena a ceste hobitov do Mordoru, aby zničili Prsteň moci.

Svet však pozná majstrovské dielo z rokov 2001 – 2003 od režiséra Petera Jacksona, ktorá zmenila kinematografiu a položila základy pre ďalšie snímky.

Ruská verzia „zaujme“ celou výpravou, použitými efektami, výberom hercom, kostýmami. Je evidentné, že do tohto projektu sa investovalo minimum. V roku 1991 by nikto nečakal priekopnícke dielo s použitím špičkových efektov, avšak táto verzia je bizarná vo všetkých smeroch.

Tento film bol uvedený v televízii iba raz a následne ju zavreli do trezoru. Problémom nebola úroveň spracovania, ale možnými skrytými odkazmi. Podobne ako kniha, tak aj tento film bol tŕňom v oku, pretože v ňom systém videl západnú propagandu proti východnému nepriateľovi.

Ruský Pán prsteňov však znova uzrel svetlo sveta. Vďaka internetu a bavia sa na ňom milióny divákov.

Aktuálne sa pripravuje nové seriálové spracovanie, ktoré bude najdrahším televíznym dielom všetkých čias. Streamovacia online platforma Amazon zaplatila za práva k dielu a náklady na prvú sériu až miliardu dolárov. Nebyť koronakrízy, ktorá spôsobila zdržanie nakrúcania, výsledok by diváci videli začiatkom tohto roka. Momentálne je situácia taká, že oficiálny dátum štartu nie je známy. Fanúšikovia dúfajú, že ju uvidia ešte koncom roka 2021.

Dej nového seriálu rozpovie príbehu tzv. druhého veku, teda časového úseku, ktoré filmom predchádza tisícky rokov. V tomto čase zažívala Stredozem zlaté časy, avšak temnota takisto silnela a ako fanúšikovia diel J.R.R. Tolkiena vedia, nepriateľ neraz vyhrá a začne pád starých spoločenstiev a rás.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pán prsteňov #oseriáloch