Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Veľká noc na RTVS: Duchovné vyžitie, klasické rozprávky, filmy, ale aj kopec zábavy

Verejnoprávna RTVS už tradične počas Veľkej noci je alternatívou voči komerčným staniciam. Divákom vo veľkej miere ponúkne aj priestor pre náboženské vyžitie. Sviatočné vysielanie však doplnia klasické rozprávky, filmy, nebude chýba premiérová zábava.

18.03.2021 07:00
rtvs, Foto:
Veľká noc prinesie aj dávku premiérovej zábavy.
debata

Jednotka

Téma Veľkej noci bude rezonovať aj v diskusnej relácii Silná zostava s moderátorkou Veronikou Cifrovou Ostrihoňovou na Zelený štvrtok. So svojimi hostkami budú hľadať odpovede na otázky či majú veľkonočné tradície ešte svoj význam a v čom je hĺbka Veľkej noci.

Diváci počas Veľkej noci uvidia v premiére aj 6-dielny dokumentárny seriál Anjeli v pekle – Misia Krčméry o misijných projektoch významného slovenského vedca a odborníka na tropickú medicínu, prof. Vladimíra Krčméryho.

Jednotka ponúkne divákom počas veľkonočných sviatkov aj množstvo rozprávok, filmov, seriálov a obľúbených zábavných programov. Na obrazovky tak prinesie napríklad populárne štvordielne spracovanie románu Alexandra Dumasa Gróf Monte Cristo v hlavnej úlohe s Gérardom Depardieu, novšie spracovanie dobrodružného filmu Hrbáč, či americký dobrodružný film, v hlavnej úlohe s Kevinom Costnerom, Robin Hood – Kráľ zbojníkov.

Ranné vysielanie bude už tradične patriť deťom. Jednotka uvedie viacero pôvodných slovenských rozprávok: Rudienka, Sokoliarova dcéra, Vodník a Zuzana, Zhŕňajova nevesta, Zázračná láska. Deti sa môžu tešiť aj na premiérové vydania Zázračného ateliéru či Fidlibumove rozprávky. Popoludnia budú počas celých sviatkov patriť sérii rozprávok bratov Grimmovcov: Hviezdne toliare, Kráľ drozdia brada, Popoluška, Sedliakova múdra dcéra. Na Veľkonočnú nedeľu podvečer sa diváci môžu tešiť na českú rozprávku Princezná a pisár.

V hlavnom vysielacom čase sa diváci aj počas Veľkej noci môžu tešiť na obľúbené zábavné programy. V piatok to bude vedomostná súťažná šou Čo ja viem, talkšou Boris & Brambor a neskôr večer francúzsky film Keď odídem. Sobota bude patriť zábavnej šou Záhady tela, satirickému seriálu Pumpa a talkšou Petra Marcina Neskoro večer. V nedeľu večer sa diváci môžu tešiť na štart nového seriálu Made in Italy v dvoch častiach za sebou. Na Veľkonočný pondelok čaká na divákov film Kone na betóne a záznam hudobno-tanečnej divadelnej show The Duchon’s, ktorá vzdáva poctu hudobnej legende Karolovi Duchoňovi.

Na Veľký piatok, ktorý je najväčším sviatkom v roku pre evanjelických veriacich, odvysiela Jednotka naživo Služby božie z Nového Mesta nad Váhom. Na Veľkonočnú nedeľu, ktorú ako najväčší sviatok slávia katolícki veriaci, prinesie v priamom prenose Slávnostnú svätú omšu s pápežom Františkom z Vatikánu a následne tradičné požehnanie mestu a svetu Urbi et Orbi.

Ako bude vyzerať Veľká noc na Markíze? Čítajte v článku: Sviatky plné filmov, klasík a programov, ktoré máte radi

Dvojka

Duchovný obsah s posolstvom Veľkej noci prinesú dokumenty na Dvojke Memento mori, Krížová cesta banskoštiavnickej kalvárie , Posolstvá z kríža, Zo Zemplína k pápežovi…, tradičný priamy prenos z Krížovej cesty z rímskeho Kolosea a takisto magazín Orientácie a príhovor Sviatočné slovo.

Počas sviatočných vysielacích štruktúr Dvojka tradične prináša premiéry pôvodných dokumentov RTVS – Svet slovenských vodopádov, Mláďatká – prvý rok na Zemi, Korytnačí rébus, Obdobie staviteľov Notre Dame, Pápežský palác: gotická pevnosť, Tintoretto: Rebel v Benátkach, Gauguin na Tahiti: Stratený raj. V premiére prinesie Dvojka divákom na Veľký piatok aj dokument Andrej Sládkovič a z nezávislej tvorby dokument Na polceste o pomoci mladým mužom, ktorí po odpykaní trestu hľadajú novú životnú cestu.

Večerná sviatočná programová ponuka Dvojky je rôznorodá. V piatok večer pokračuje premiérovou 2. sériou seriál Geniálna priateľka podľa románu talianskej spisovateľky Eleny Ferrante. Nasleduje priamy prenos z Krížovej cesty z rímskeho Kolosea a taliansko-francúzsko-španielsky koprodukčný film Marcelino, chlieb a víno – príbeh o najdúchovi Marcelinovi a jeho hlbokom vzťahu k Bohu. V sobotu prinesie Dvojka divákom filmovú adaptáciu románu Thomasa Hardyho Tess v réžii Romana Polanského s Nastassjou Kinski v hlavnej úlohe. Nedeľný večer bude patriť premiére koncertu Mosty Gesharim 2020. Pondelok bude venovaný Clintovi Eastwoodovi, ktorý je považovaný za hollywoodsky unikát. Dokument Clint Eastwood – posledná legenda hovorí o tom, ako sa z priemerného hollywoodskeho interpreta revolverových príbehov stal špičkový producent a režisér.

Trojka

Na Zelený štvrtok dopoludnia uvidia diváci prvú časť trojdielneho televízneho filmu Dušana Rapoša Dido. Večerný Klub na Trojke dá recept ako si osviežiť Veľkú noc.

Na Veľký piatok uvidia diváci, ako sa slávi Veľkonočná pascha v Jakubovanoch, hudobný medailón Nešťastná – šťastná Hana Hegerová alebo dokumentárny film Krížové cesty.

Biela sobota ponúkne najmladším divákom veľkonočné vydanie obľúbeného detského magazínu Vandrovali hudci. Dopoludnia si v oba víkendové dni diváci zacestujú prostredníctvom dokumentu Veľká noc v Európe, ktorý predstaví slávenie veľkonočných sviatkov v rôznych kútoch nášho kontinentu. Kalendár zvykov priblíži veľkonočné zvykoslovie z Hontu. Záver sobotného vysielania bude patriť televíznemu dokumentu Tajomstvo vzkriesenia o zmŕtvychvstaní Krista.

Veľkonočná nedeľa sa bude niesť v znamení slovenských veľkonočných ľudových tradícií. Popoludní to bude program Veľkonočné impresie, ktorý priblíži veľkonočné zvyky v niektorých stredoslovenských dedinách. Záver nedeľného večera bude patriť dokumentu Modlitba za umelca. Veľkonočný pondelok sa bude na Trojke niesť v znamení slovenských tradícií. Čiernobiely dokument Martina Slivku Veľká noc prichodí, bude i kúpačka ukáže aké veľkonočné zvyky sa zachovali na Liptove a dokument Slovenské kraslice zas divákom predstaví jedinečnú krásu i rôzne technológie výroby kraslíc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Veľká noc #oseriáloch