Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

RVR prešetrí objektivitu reportáže o úmrtí po očkovaní AstraZenecou

Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) sa bude zaoberať reportážou RTVS, ktorá sa týkala súvislosti úmrtia s očkovaním vakcínou AstraZeneca. TASR o tom informovala hovorkyňa RVR Ivana Čaučíková.

15.03.2021 12:45
AstraZeneca Foto: ,
RTVS v piatok v hlavnej spravodajskej relácii uviedla kontroverznú reportáž o smrti Slovenky po očkovaní vakcínou AstraZeneca.
debata (3)

Uviedla, že rada dostala viacero podnetov na reportáž s názvom Úmrtie po očkovaní aj na Slovensku, odvysielanú v piatok 12. marca v programe Správy RTVS. Telerozhlas informoval divákov o úmrtí 38-ročnej učiteľky, ktorá bola dva týždne pred smrťou zaočkovaná vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca.

„Sťažovatelia namietali predovšetkým skresľovanie informácií o vplyve vakcíny na zdravie osôb a navodzovanie dojmu o tom, že vakcína bola hlavnou príčinou smrti. Vo výhradách uviedli i zastrašovanie verejnosti a šírenie paniky medzi osobami, ktoré sú na očkovanie spomínanou vakcínou objednaní,“ uviedla Čaučíková.

Ako dodala, RVR bude skúmať možné porušenie zákona o povinnosti zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politickopubli­cistických programov a povinnosti oddeliť názory a hodnotiace komentáre od informácií spravodajského charakteru.

Podľa zákona o vysielaní a retransmisii má rada lehotu 90 dní od doručenia sťažnosti na jej prešetrenie. V súlade s rozhodnutím o špeciálnom dôraze na objektivitu informácií týkajúcich sa šírenia nového koronavírusu sa bude RVR zaoberať spomínanými podnetmi prednostne.

Stanovisko RTVS

Snahou RTVS je v rámci spravodajstva zodpovedne informovať verejnosť o celospoločenských témach, akou je aj aktuálne prebiehajúca vakcinácia proti ochoreniu COVID-19. Z tohto dôvodu sa vedenie spravodajstva rozhodlo v piatok 12. marca zaradiť do Správ o 19.00 h aj reportáž o tragickej smrti 38-ročnej učiteľky, ktorá nastala dva týždne po očkovaní vakcínou AstraZeneca, a to v nadväznosti na podobné prípady z iných krajín. V reportáži sme odvysielali aj vyjadrenie hovorkyne ŠÚKL a virológa Borisa Klempu, pričom v úvode reportáže odznelo, že priama súvislosť úmrtia s očkovacou látkou nie je potvrdená. Cieľom reportáže nebolo v žiadnom prípade odrádzať verejnosť od očkovania vakcínou AstraZeneca, ktorá bola schválená Európskou liekovou agentúrou a je v súčasnosti považovaná za bezpečnú. Mrzí nás, ak spracovanie reportáže spôsobilo u niektorých divákov pochybnosti o bezpečnosti tejto vakcíny. RTVS citlivo vníma spoločenskú diskusiu a rôzne reakcie, ktoré predmetná reportáž vyvolala, a aj z tohto dôvodu vedenie RTVS požiadalo Etickú komisiu o posúdenie reportáže. Tá zasadne už počas dnešného dňa a na základe jej záverov bude vedenie RTVS situáciu ďalej riešiť.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #oseriáloch #koronavírus #AstraZeneca