Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Jojka v roku 2021: Pripravte sa na nával ambicióznych noviniek a hitov

Na príchod roka 2021 sa naplno pripravila aj televízia JOJ, ktorá sa pokúsi a zároveň aj musí si napraviť pošramotenú reputáciu so sledovanosťou z tohtoročnej jesene. Tá jej vôbec nevyšla. Rok 2020 v područí koronavírusu bol pre televízie mimoriadne ťažký a rovnako ako konkurencia musela poriadne improvizovať počas jarnej krízy, tá ovplyvnila podobu jesennej štruktúry.

19.11.2020 07:00
joj group, joj, Foto:
Televízia JOJ poňala rok 2021 veľkolepo.
debata

Kým Markíza stiahla všetky premiéry, Jojka sa snažila, čo najviac zachovať svoj program a nespoliehať sa na otrepané reprízy. Dokonca našla spôsob, ako pokračovať v produkcii vybraných relácií bez divákov a veľkého štábu. Týmto spôsobom tak mohlo pokračovať napríklad Inkognito, Sedem alebo Moja mama varí lepšie ako tvoja.

Ťažká jar, ešte ťažšia jeseň

Rovnako zachovala vo vysielaní aj jarnú novinku Jenny, tú dovysielala celú, pričom práve prostredníctvom tohto seriálu a markizáckych Červených pások sa mal odohrať najviac vyhrotených boj programov s rovnakou tématikou. Markíza však svoju novú lekársku drámu stiahla po dvoch častiach a tak z očakávaného porovnávania nebolo nič.

Dva dni pred vysielaním dostala stopku aj ťažisková šou Zlatá maska (The Masked Singer), priestor napokon dostala až od septembra. Pričom sa zaradila medzi najväčšie prepadáky posledných rokov. Česko-slovenská verzia bola jedna z mála, ktorá medzi divákmi neuspela, vo svete bláznivá šou plná prepracovaných masiek láme rebríčky sledovanosti. Dokonca tesne pred koncom tohto roka v USA odštartuje jej spin-off verzia s názvom The Masked Dancer. Ako už názov naznačuje, budú sa hádať tance.

Na jeseň prišiel reštart vysielania a nová televízna sezóna priniesla kopec premiér a návratov obľúbených seriálov ako Nový život alebo Prázdniny. Prišla však studená sprcha od divákov. V čase, keď gradovala prvá vlna krízy a programu skôr dominovalo spravodajstvo, všetci volali po štandardnom vysielaní, tak sa očakávalo, že jeseň prinesie rekordy v sledovanosti a publikum sa húfne vráti. Rekordy neraz padali, len nie tie najvyššie. Jojka sa musela zmieriť s obrovským neúspechom ťažiskovej šou, ale aj vlažnými výsledkami ostatných programov. Neskôr to zachránili vybrané filmy alebo seriál Uhorčík.

Stávka na inovácie

Kompetentní však nehádžu flintu do žita a rok 2021 nastavili mimoriadne silno. Narozdiel od konkurenčnej Markízy, ktorá si v ďalšom roku pôjde za úspechmi len s overenými formátmi a stávkami na istotu, Jojka, už tradične, ide inovatívnou cestou a divákom prinesie viaceré ambiciózne novinky v kombinácii s vybranými zabehnutými reláciami. Plány televízie by sa dali nazvať odvážnymi.

Seriály

Hlavným ťahákom budúceho televízneho roka na Jojke bude uvedenie dlhoočakávaného a najdrahšieho seriálu v histórii slovenskej televíznej tvorby – Slovanov. S rozpočtom 4 milióny eur mu tento titul ešte dlho, ak vôbec niekedy iný seriál tento titul vezme. Dvanásťdielna historická dráma ukáže tajomný svet našich predkov, v pohnutých časoch, keď sa ešte verilo na mágiu a čary.

Svoju premiéru si odohrá aj miniséria Ultimátum s Jánom Koleníkom, táto produkcia by sa mala kvalitou priblížiť zahraničným produktom. Výpravná miniséria režiséra Michala Kollára, ktorú JOJ koprodukuje spolu s Českou televíziou, je unikátnou kombináciou politického trileru, rukojemníckej i lekárskej drámy a dokumentu, ktorý vychádza z tradície skutočných príbehov reflektujúcich spoločenské dianie na Slovensku.

Nebudú chýbať ani humorne ladené seriály. Na obrazovky sa prirúti Bodka. Znova pôjde o netradičné spracovanie, keďže v ňom bude rozprávať pes. Diváci sa dočkajú aj druhej série Delukse.

Chystajú sa nové formáty

A to rozhodne nie je všetko! V aktívnej príprave sú ďalšie novinky, ktoré by sa mohli objaviť v druhej polovici budúceho roka. Iveta bude seriál z modelingového prostredia a súťaže Miss. Hlavnou postavou je Iveta, dievča na prahu dospelosti, ktoré sa medzi trebišovskou mládežou cíti ako ryba vo vode, ale priveľa času trávi tiež s miestnymi starcami, alkoholickými troskami. Avšak nečakaná udalosť ju vytrhne z Trebišova a ona začne žiť úplne nový život.

Zlatá rybka, ktorá ukáže, čo sa stane, keď jeden obyčajný muž v strednom veku, ktorý žije v jednej obyčajnej dedine a má obyčajnú rodinu, vyhrá 10 miliónov eur. Na obrazovky sa prirúti aj lekárska dráma Pohotovosť a Kriminálka Kraj.

Stálice sa vrátia

Istotu ďalšej série má aj Nový život, ktorého druhá séria sa túto jeseň potrápila s diváckym odlivom, Jojka však pripravuje tretiu sériu. Z obrazoviek nezmizne ani netradičná zbojnícka družina, Uhorčík dostáva druhú sériu. Tento rok televízii nevyšiel návrat diváckeho hitu Česko Slovensko má talent, deviata séria sa objaví v roku 2021.

Rozlúčku čaká šou o varení Moja mama varí lepšie ako tvoja, tú dlhodobo drvili Oteckovia na Markíze. Jojka na varenie rozhodne nerezignuje. V najbližšom období sa etabluje medzi divákmi relácia Bez servítky, tá hlási návrat po niekoľkých rokoch. Televízia počas leta vysielala s úspechom českú verziu, čoskoro nastúpi reinkarnovaná slovenská variácia.

Medzi stálice, ktoré majú istú budúcnosť aj v roku 2021 sú mimoriadne obľúbené relácie Inkognito, V siedmom nebi, lifestylové magazíny Miláčikovo, Na chalupe, Nová záhrada, Nové bývanie, Nové bývanie – Dizajn, hudobná relácia Všetko čo mám rád, neodmysliteľnou súčasťou vysielania budú aj všetky spravodajské formáty televízie.

Koprodukčné, ale aj akvizičné filmové hity

V budúcom roku priestor dostanú aj filmy, ktoré Jojka koprodukovala – Bobule 3, Matky, Večierok, Na prach. Zo zahraničných hitov diváci uvidia napríklad Ľadové kráľovstvo 2, Toy Story 4, Autá 3, Ralph búra internet či Návrat Mary Poppinsovej, ale aj na ďalšie rodinné animované aj hrané filmy, napríklad Alvin a Chipmunkovia: Čiperná jazda, Grinch, Minna a továreň na sny, Moja malá špiónka, Ako dostať deda z domu a Red Dog 2, Kuriérka s Olgou Kurylenko či Pre balík prachov s Liamom Neesonom, Bitka o Midway, katastrofický film Greenland: Posledný úkryt, Kursk. Želiezkom v ohni bude televízna premiéra filmu o zosnulom Karlovi Gottovi.

Menšie stanice posilnia

Posilní aj menšia stanica Joj Plus, ktorá sa profiluje ako filmová televízia. Divákom poteší zoznam filmov ako Svetlo medzi oceánmi, Mária, kráľovná Škótska či Vymazaný chlapec, Bratia Sistersovci, Smrteľné stroje. Na svoje si prídu aj fanúšikovia Marveloviek, ktorí sa môžu tešiť na tretiu fázu superhrdinovskej filmovej série – napríklad na tituly Kapitán Amerika: Občianska vojna, Čierny panter, Avengers: Infinity War, Ant-Man a Wasp či Avengers: Endgame.

Televízia WAU zostáva domovom pre seriály. Nebudú chýbať obľúbené a overené tituly ako Dr. House, Doktori, Ochrana svedkov, Stratené duše či kriminálky CSI: Las Vegas, Miami a New York. V roku 2021 ponúkne nové série seriálu Myšlienky vraha a prinesie aj úplné novinky – kriminálny sci-fi seriál Next, v ktorom kyber-bezpečnostný tím musí čeliť nespútanej umelej inteligencii; či rodinný dramatický seriál Nechutne bohatí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #oseriáloch #televízny reštart #2021