Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Markíza v roku 2021: Nával, ktorý budete chcieť vidieť za každú cenu

Rok 2020 bol pre televízie extrémne náročný. Dopady koronakrízy nekompromisne zmenili zabehnuté štandardy a novým pravidlom sa stala improvizácia. To platí aj pre televíziu Markíza, ktorej pomaly sa končiaci rok, priniesol ťažké časy, ale aj veľké úspechy.

12.11.2020 07:00
skupina markíza, markíza group, Foto:
Markíza Group má pre divákov pripravený na rok 2021 program nabitý overenými stálicami.
debata (5)

Kým na jar v priebehu niekoľkých dní prešla na rázny šetriaci režim a z ponuky stiahla všetky premiéry s výnimkou federálnej Superstar, ktorá sa stala doslova jarným megahitom, jeseň už bola iná. Bola už v znamení premiér a s malými výnimkami divák nepostrehol, že Slovenskom a svetom sa preháňa druhá vlna pandémie. Tento rok bol teda o prispôsobovaní sa novej situácii.

Všetci sa museli rýchlo naučiť byť flexibilní, aby mohli kľučkovať medzi nástrahami, ktoré koronavírus priniesol. Kým však televízne zákulisie, ktoré divák nevidí, funguje v nových podmienkach, na obrazovky prichádzajú programy, ktoré sú stávkou na istotu. V krízových časoch sa ukázalo, že nie je miesto pre experimenty. Tak to zadefinoval divák Markízy, ktorý si stále žiada svoje overené formáty. A televízia mu vyhovie aj v roku 2021.

Žiaden risk

Trhový líder pôjde aj v nasledujúcom období v línii overených stálic, ktoré sú zárukou nadpriemernej sledovanosti, čoho dôkazom je aj vývoj sledovanosti počas tejto jesene. Kým konkurencia sa trápila, Markíza nekompromisne kraľovala so stabilnou vysielacou štruktúrou a bez zaváhania v komerčnej cieľovke 12 – 54 si len zväčšovala náskok pred Jojkou a RTVS. Aj práve preto počas nasledujúceho roka sa diváci môžu tešiť na silnú zostavu relácií, seriálov a filmov, ktoré by mali silnú pozíciu Markíza len potvrdiť.

Návrat iba overených stálic

Svoj veľký návrat hlási Superstar, ktorá budúci rok objaví na obrazovkách Markízy a Novy. Ďalšia séria najúspešnejšej speváckej šou sa vráti len po roku od vysielania ostatného ročníka. Ide o netradičný krok, keďže zvyčajne sa dávalo na vydýchnutie dva roky, aby sa stihli „dorásť“ potenciálne spevácke talenty. V tomto smere idú obe televízie do poriadne risku, no logického. Superstar v područí koronavírusu túto jar predvádzala vysoko nadpriemerné výsledky a posmelené stanice veria, že skorý návrat tejto šou udrží potenciálnych divákov stále naladených na hľadanie ďalšej hviezdy.

Posledná séria SuperStar vysielaná na jar 2020 v zložitom období pandémie koronavírusu výrazne zabodovala s priemerným ratingom 13,8 % a trhovým podielom 32,5 % v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12 – 54, pričom každú časť si v priemere pozrelo 614-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov. Štart novej série sa očakáva opäť vo februári 2021.

Markíza nerezignovala ani na svoju imitačnú šou Tvoja tvár znie povedome. Tá sa vráti so šiestou sériou, ktorá bola pôvodne plánovaná pre jeseň 2020. Neistá epidemiologická situácia mala za následok, že z produkcie vzišlo. Napríklad sesterská Nova sa pustila do ďalšej sezóny, tú však sprevádzajú problémy, keďže viacerí účinkujúci sa nakazili koronavírusom a nemohli sa zúčastniť viacerých kôl, dokonca v niektorých častiach nemohol vystupovať moderátor Vladimír Polívka, ktorý bol v karanténe. V roku 2021 by sa však „tvár“ mala vrátiť a predviesť sa so šiestou sériou.

Neprídete o svoje obľúbené seriály

Samostatnou kapitolou sú seriály, v ich prípade televízie rozhodne neexperimentuje a prináša akcent na rodinného diváka. Ďalšie série pre budúci rok majú isté Oteckovia, ktorí sú neohrozeným kráľom podvečerného vysielania. V roku 2020 zaznamenávajú Oteckovia doposiaľ vynikajúci priemerný rating 8,4 % a trhový podiel 30,6 % v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12 – 54 a v priemere ich sledovalo 437-tisíc divákov starších ako 12 rokov.

S druhou sériou sa vráti aj najnovší hit Pán profesor, ten počas tejto jesene predviedol spanilú divácku jazdu a stal absolútnym hitom posledných mesiacov tohto roka. Poslednú epizódu prvej série sledovalo rekordných 546-tisíc divákov. Istotu návratu majú aj Sestričky, ktorých emóciami vybičovaná tretia séria počas utorkových večerov nemala konkurenciu. Desať epizód druhej sezóny seriálu Sestričky dosiahlo na jeseň 2019 excelentný priemerný rating 10,3 % a trhový podiel 27,2 % v cieľovej skupine 12 – 54. V priemere si ich vychutnávalo 501-tisíc divákov starších ako 12 rokov. V roku 2021 sa štvorica sestričiek predstaví už v 4. sérii.

Štvrtková zábava bez Hornej Dolnej? Nepredstaviteľné! Najznámejšia slovenská dedina bude pokračovať novými epizódami aj budúci rok. Rovnako ako Susedia. Diváci Markízy si môžu byť istí, že neprídu o svoju klasickú dávku zábavy. Dobrou správou je, že svojho reštartu sa dočká seriál Červené pásky, ktorý na jar tohto roka nútene musel z obrazoviek odísť kvôli pandémii.

Len jedna seriálová novinka

Jedinou seriálovou novinkou, ktorú Markíza avizuje je Najhorší týždeň môjho života. Je to úplne nový, hviezdne obsadený seriál, ktorý je komédiou chýb, nedorozumení a vzťahových katastrof. Je slovenskou adaptáciou britského komediálneho seriálu The Worst Week of My Life, ktorý v rokoch 2004–2006 vysielala stanica BBC One.

Neodmysliteľnou súčasťou vysielacej štruktúry sú aj zábavné šou. Nových časti sa v budúcom roku dočká aj obľúbená relácia 2 na 1 s Adelou Vinczeovou a Danom Danglom. Vráti sa aj hudobná relácia Chart Show, rovnako ako Dobre vedieť!. Fanúšikovia reality šou si prídu na svoje. Budúci rok uvidia nové časti Utajeného šéfa, vráti sa aj kontroverzná šou Svadba na prvý pohľad, avšak všetkým reality šou kraľuje Farma, z ktorej sa stal doslova fenomén. V roku 2021 ju čaká už trinásta séria.

Úplnou samozrejmosťou je pokračovanie spravodajských a publicistických relácií. Každé ráno budú diváci vstávať s Teleránom, ktoré sa dočkalo veľkým kreatívnych zmien, nebude chýbať magazín Reflex, Smotánka, Na telo a hlavné spravodajské relácie.

Filmy a seriály

Televízia avizuje odvysielanie filmov: Chlap na střídačku, Zrodila sa hviezda, Pokémon: Detektív Pikachu, Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny, Shazam!, Aquaman, Godzilla 2: Kráľ monštier, MEG: Hrozba z hlbín. Z akvizičných seriálov pre hlavnú stanicu je potvrdený príchod spin-offu Teórie veľkého tresku s názvom Mladý Sheldon, Deception, NCIS – Námorný vyšetrovací úrad a jeho najnovšia 17. séria, 26. sezóna Kobry 11. Potešujúcou správou pre fanúšikov Dobrého doktora je, že na stanici Doma sa objaví aj jeho 4. séria, ktorá sa len nedávno začala vysielať v USA.

Na stanici Dajto sa Slováci dočkajú veľkej premiéry nového hitu Prodigal Son (Márnotratný syn), ktorý sa začal vysielať v USA len minulý rok a aktuálne sa čaká na jeho druhú sériu. Objaví sa aj seriál Manifest, ale aj Myšlienky vraha – 14. séria, NCIS: Los Angeles – 10. a 11. séria a tretia séria Smrtonosnej zbrane a hitu S.W.A.T.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #televízia Markíza #televízny reštart #2021