Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

RTVS vytasí na divákov poriadnu lahôdku! Táto miniséria vás dostane

Po obrovskom úspechu, ktorú miniséria Herec zožala v Čechách, prichádza aj na slovenské obrazovky. Prvú časť uvedie Jednotka už v nedeľu večer.

15.11.2020 07:00
jan cina, herec, Foto:
Na obrazovky RTVS mieri miniséria Herec, v hlavnej úlohe Jan Cina.
debata (3)

Miniséria Herec nás zavedie do začiatku 50. rokov, keď mladý sľubný herec Stanislav Lánik stojí na hranici voľby postoja k totalitnému režimu. Veľkým problémom bola navyše jeho homosexuálna orientácia, v tej dobe absolútne netolerovateľná, ktorá sa môže stať prekážkou v jeho túžbe po hereckej kariére. Trojdielny seriál je štúdiou ľudského charakteru a konania vo vyhrotených situáciách, kedy otázka morálky a správania sa hlavného hrdinu nie je vôbec jednoduchá.

V prvej časti sa diváci ocitnú v roku 1953. Stanislav Lánik je mladý talentovaný herec, ktorý by sa rád dostal v Prahe z ochotníckeho súboru do veľkého profesionálneho divadla. Má však likvidačný kádrový profil, ktorý ho vždy ťahal ku dnu. S vidinou profesijného postupu prijme rolu “herca” pre ŠtB. Jeho veliaci dôstojník, kapitán Korčák, ho nasadzuje na postaršieho profesora matematiky na Karlovej univerzite, ktorý je okrem iného zapojený do výskumu pre stranu v najvyššom štátnom záujme.

Stando so svojou sestrou Anežkou a babičkou sú navyše vystavené permanentnému tlaku zo strany ich suseda domovníka Štěpánského – zapáleného komunistu a člena vedenia ONV. Ten by Standovu rodinu kvôli ich poškvrnenému kádrovému profilu z bytu najradšej vyhodil. Situácia sa vyhrotí, keď ho Anežka nešťastnou náhodou vytopí. Štěpánsky sa neudrží a potrestá ju. Standu zase čaká rozhodujúci okamih, keď má preukázať svoje schopnosti v službách Štátnej bezpečnosti, keď prijme pozvanie k Hélovi na chatu. Vidina nového zamestnania v Divadle československej armády na Vinohradoch je predsa veľmi lákavá.

Miniséria Herec má tri diely, ktoré bude vysielať Jednotka 15., 22. a 29. novembra o 20.30. Réžiu mal v rukách uznávaný slovenský režisér Peter Bebjak, pre ktorého nešlo o prvú česko-slovensku koprodukciu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #herec #RTVS #Peter Bebjak #oseriáloch