Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Druhá vlna pandémie: RTVS reaguje návratom špeciálneho spravodajstva

Zhoršujúca sa epidemická situácia nielen na Slovensku má za následok návrat špeciálnych spravodajských relácií, ktoré diváci videli počas prvej vlny. Verejnoprávna RTVS zároveň rozširuje vysielanie športových podujatí a spustila rokovania s kultúrnymi inštitúciami, na ktorých podporu vyhradila priestor v rámci televíznych okruhov. Posilňuje tiež náboženské vysielanie v súvislosti s prijatými vládnymi opatreniami.

05.10.2020 07:00
debata (6)

Už v pondelok, 5. októbra odvysiela RTVS o 20.30 h. na Jednotke špeciálnu diskusnú reláciu Druhá vlna s moderátorom Ľubomírom Bajaníkom, v ktorej vystúpi premiér Slovenskej republiky Igor Matovič a vyjadrí sa k plánu opatrení počas druhej vlny pandémie. Pozvanie do diskusie prijali hlavný hygienik SR Ján Mikas, odborník na infektológiu a tropickú medicínu prof.

Vladimír Krčméry a hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová. K vplyvu pandémie a súvisiacich opatrení na náladu v spoločnosti a psychické zdravie sa vyjadrí sociológ Michal Vašečka. Relácia sa bude venovať aj téme dezinformácií a hoaxov so vstupom analytika Ministerstva zdravotníctva SR Jakuba Godu.

RTVS tiež spustila informačnú kampaň, ktorá divákov vyzýva k tomu, aby poctivo a zodpovedne nosili rúška, dodržiavali všetky nariadenia a odporúčania Úradu verejného zdravotníctva, boli zodpovední a pri vyhodnocovaní informácií dotýkajúcich sa ochorenia COVID-19 siahali po overených zdrojoch a nereagovali na hoaxy a poplašné správy. Cieľom je prispieť k upokojeniu napätej situácie a poskytnúť divákom relevantné informácie cez televízne obrazovky RTVS.

Druhý a tretí televízny okruh vyhradil ďalší priestor na podporu športu a kultúry. RTVS si uvedomuje nutnosť podpory športu vzhľadom na to, že z dôvodu obmedzení sa športoví fanúšikovia na domáce športové podujatia nemôžu ísť pozrieť osobne. Aj v čase sprísnených opatrení ponúkne divákom už tento víkend 6 priamych športových prenosov, z toho 5 z domácich športovísk.

V súvislosti s obmedzeniami týkajúcimi sa bohoslužieb sú už v októbrovom vysielaní Dvojky a Trojky zaradené mimoriadne bohoslužby. Diváci si môžu pozrieť prenosy bohoslužieb v sobotu večer o 18.00 h. na Trojke a v nedeľu dopoludnia na Dvojke.

RTVS neobmedzuje výrobu programov

V súvislosti s druhou pandemickou vlnou RTVS zároveň okamžite zaviedla sprísnené ochranné opatrenia aj v rámci interných procesov. Okamžite bola aktivovaná Smernica o krízovom riadení počas pandémie, ktorá počíta s rozdelením zamestnancov na dva samostatné tímy a tiež s testovaním zamestnancov na nový koronavírus.

V aktuálnej situácii RTVS rešpektuje všetky nariadenia Úradu verejného zdravotníctva a aj naďalej platí povinnosť nosenia ochranného rúška vo všetkých vnútorných priestoroch televízie a rozhlasu. RTVS je materiálne vybavená ochrannými a dezinfekčnými pomôckami aj počas druhej vlny pandémie koronavírusu.

Pokiaľ ide o samotnú výrobu v rámci relácií RTVS, aj naďalej sú dodržiavané sprísnené hygienické opatrenia. Všetky spoločné priestory a štúdiá RTVS sú pravidelne dezinfikované, je zabezpečená pravidelná výmena a čistenie vzduchu a povinnosť nosiť rúška. Za dodržiavania spomínaných hygienických opatrení prebieha aj naďalej výroba obľúbených cyklických relácií.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #oseriáloch #koronavírus #druhá vlna koronavírusu