Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Tragická dohra! Skončí škandalózna Zámena manželiek na smetisku televíznych dejín?

Formát reality šou je neodmysliteľnou súčasťou programovej ponuky v našich končinách už niekoľko rokov a za tých viac ako 15 rokov stihli televízie odvysielať všeličo. Od klasických kontajnerových šou, cez rôzne "dôveryhodné" zoznamky, neskôr sa pridali aj autentické pohľady priamo do domácností ľudí.

22.10.2020 07:00
zámena manželiek, Foto:
Obľúbená relácia sa otriasa v základoch. Jeden z účinkujúcich počas nakrúcania spáchal samovraždu, obvinený je člen štábu z vyhrážania sa.
debata (15)

Práve dokumentárne reality šou sa stali veľkým hitom. Navyše pomer cena výkon hovoril v prospech tohto typu programu. Za pomerne málo peňazí sa dostavila v našich končinách nadpriemerná sledovanosť a nekonečné diskusie o účinkujúcich, situáciách, ktoré nastali a samozrejme aj o vhodnosti vysielania.

Ilúzia, že štáb splynul s vybranými domácnosťami, kde nenápadne sleduje reálny život dvoch rodín, v ktorých sa vymenili manželky sa vysiela po celom svete. Zámena manželiek vznikla aj na Slovensku, avšak už dlhšie televízia Markíza nové epizódy nenakrúca, avšak jej česká sestra Nova každú sezónu prináša ďalšie premiéry.

V súčasnosti sa vysiela v Čechách už neuveriteľná dvanásta séria. Markíza si českou verziou vypomáha vždy počas leta, inak to nebolo ani tento rok. Výkon bol ako na hojdačke, niektoré epizódy dokázali zaujať viac, niektoré uhrali podpriemery. Celkovo však na Slovensku popularita tohto formátu upadá, navyše so štartom novej televíznej sezóny sa Zámena z obrazoviek Markízy opäť vytratila.

Zrejme aj to je dôvod, prečo Markíza nepokračuje v nakrúcaní. Navyše česká verzia vsádza na vyhrotenejšie situácie a stavia proti sebe značné ľudské protiklady a neraz vznikli drsné hádky, dokonca aj fyzické napadnutie vo fáze, keď sa stretnú manželské páry zoči-voči.

Nakrúcanie v Čechách neovplyvnila ani pandémia koronavírusu, najnovšia séria mapuje osudy ľudí aj v týchto ťažkých časoch. Avšak našim teritóriom ešte v auguste otriasla hrozivá správa, počas nakrúcania nových častí došlo k samovražde jedného z účinkujúcich, podľa medializovaných informácií malo ísť o 42-ročného muž z Opavy. Ten ukončil svoj život obesením počas ôsmeho dňa nakrúcania. O to zarážajúcejšie je obvinenie člena štábu, že sa obeti vyhrážal a na základe tohto činu účinkujúci neuniesol celú situáciu a konal skratovo.

„Musíme s ľútosťou potvrdiť úmrtie účastníka jednej z našich šou. Jeho rodine vyjadrujeme hlbokú sústrasť. Boli sme informovaní, že polícia v súvislosti s tragickou smrťou účastníka jednej z našich relácií vyšetruje člena externej produkcie, ktorá reláciu televízii Nova dodáva. Aj naďalej pokračujeme v plnej spolupráci s políciou. Po dobu vyšetrovania nemôžeme bohužiaľ oznamovať žiadne ďalšie informácie. Vzhľadom na okolnosti túto epizódu samozrejme nebudeme vysielať,“ povedal pre Pravdu PR koordinátor Novy Vojtěch Boháček, ktorý priamo zodpovedá v televízii za túto reláciu.

Hoci sa Zámena manželiek dlhodobo vysiela po celom svete, taká situácia ešte nikdy nenastala vrhá tieň na budúcnosť tohto formátu. Vo všeobecnosti sú reality šou vnímané kontroverzne zo strany divákov, pričom je to úmysel tvorcov. Konzervatívnejšia časť publika úplne odmieta podobný typ programu, hovorí o ňom ako o škodlivom. Tragická udalosť ešte viac zosilňuje tlak nad možnosťou upustiť od ďalšieho nakrúcania.

„TV Nova uviedla za posledných 15 rokov viac ako 200 epizód Zámeny manželiek a produkcia na programe vždy pracovala s maximálnou profesionalitou. TV Nova vždy dodržiavala a dodržiavať bude najvyššie profesijné štandardy. Ak by došlo k správaniu, ktoré tieto štandardy porušuje, TV Nova okamžite prijme príslušné opatrenia,“ dodal Boháček na margo prijatých opatrení v rámci externej produkcie.

Na priamu otázku, či táto udalosť bude znamenať definitívny koniec Zámeny manželiek na obrazovkách, televízia neodpovedala. Nova sa dostala do nezávideniahodnej situácie, keď musí rozhodnúť o formáte, ktorý jej funguje 15 rokov a prináša dostatočnú sledovanosť, no tragická udalosť prekročila všetky morálne hranice. Zároveň si musí zachovať tvár a dodržiavať etické kódexy a reálne posúdiť, či je možné so Zámenou pokračovať bez toho, aby vzbudzovala pohoršenie. Nateraz zostáva relácia vo vysielaní, dokonca najnovšiu sériu môžu sledovať aj Slováci, dvanástu sériu uvádza Nova International každú stredu večer.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #Zámena manželiek