Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Recenzia: Pevne sa držte gaučov! Jojka priviezla na Slovensko svetovú zábavu...

Oplatilo sa počkať! Tak by sa dal zhrnúť prvý pocit z nového televízneho fenoménu, ktorý dorazil na Slovensko. Televízia JOJ v nedeľu večer uviedla na svojich obrazovkách dlhoočakávanú megašou Zlatá maska (The Masked Singer). Pôvodne mala byť pilierom jarnej sezóny, avšak zasiahla pandémia koronavírusu a prišlo nepopulárne, no logické rozhodnutie – vysielanie odsunúť na neskôr, keď sa situácia viac stabilizuje. Týmto spôsobom na jar zmizla väčšina premiér a divákov tak čakalo šesť úmorných mesiacov plných repríz, prípadne oklieštených a pozmenených podôb obľúbených relácií.

07.09.2020 07:00
zlatá maska, Foto:
Spracovanie masiek vyráža dych.
debata (37)

Jarná prvá vlna zastavila celý svet a všetky odvetvia, tvrdo postihla aj televízny biznis. Mnohí len nechápavo krútili hlavou a nerozumeli kroku komerčných hráčov stiahnuť premiéry v čase, keď mohli zažiť doslova žatvu a profitovať z potenciálneho publika, ktoré nútene bolo usadené vo svojich domovoch.

Prečo odklad?

Dôvod bol prozaický, komerčné televízie si jednoducho nemohli dovoliť vypustiť drahé produkcie, ktoré by sa nemohli oprieť o predanú reklamu, tá tvorí základnú položku ich prežitia. Tým, že sa na jar reklamný trh na Slovensku, aj inde paralyzoval, stanice boli nútené expresne zmeniť svoje plány a pozdržať vysielanie prichystaných formátov.

To bol aj prípad Zlatej masky, ktorá si na svoju druhú premiéru musela počkať šesť mesiacov. Nakoniec z tohto ťažkého, no strategického rozhodnutia môže Jojka vyjsť víťazne a výrazne profitovať. Vzhľadom na nemožnosť čokoľvek produkovať sa do slepej uličky dostalo nakrúcanie aj ťažiskových šou, ktoré sú vždy výstavnou skriňou už niekoľko rokov. A Slováci si na veľké šou zvykli, čoho dôkazom bola vždy nadpriemerná sledovanosť. Obrazovkami sa za posledných pätnásť rokov prehnalo viacero sezón rôznych speváckych, talentových, tanečných šou, v posledných rokoch to už chcelo však inováciu.

Tým, že ťažiskové šou sa pripravujú s niekoľkomesačným predstihom, väčšinou na jar a počas leta, nebolo možné spustiť ich nakrúcanie včas. Preto napríklad Markíza sa vzdala plánu natočiť ďalšiu sériu svojej imitačnej šou, Jojka si ponechala v talóne práve Zlatú masku.

Zlatá maska je symbolom rýdzej rodinnej zábavy,... Foto: TV JOJ
zlatá maska, Zlatá maska je symbolom rýdzej rodinnej zábavy, pri ktorej sa dá vypnúť po celom týždni.

O čom je Zlatá maska?

Zlatá maska je súťaž, v ktorej účinkujúci spievajú zahalení v prepracovaných maskách a výpravných kostýmoch, aby tak zakryli najlepšie chránené tajomstvo v televíznej histórii – ich vlastnú identitu. Každý súťažiaci je celebritou, osobnosťou z televíznej obrazovky alebo zo športového či spoločenského života. Pod maskou sa môže skrývať výborný športovec, hudobník, komik, modelka alebo herec, o ktorom ste ani len netušili, že vie výborne spievať.

Identita spievajúcich celebrít zostáva utajená pred ostatnými súťažiacimi, porotcami a divákmi v štúdiu aj pri obrazovkách po celý čas, až kým nezložia masky pri svojom vyradení. Keď „Masky“ spievajú, úlohou členov panelu je uhádnuť identitu celebrity, ktorá sa ukrýva pod maskou. Len počas spevu budú mať panelisti a diváci možnosť počuť skutočný reálny hlas utajenej celebrity.

Šou Zlatá maska Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Zmrzlina zo šou Zlatá maska.

V každej časti dostanú panelisti niekoľko indícií, ktoré im môžu pomôcť odhaliť identitu Masky. Diváci v štúdiu budú hlasovať za každé vystúpenie a tá maska, ktorá divákov zaujme najmenej, zo show vypadáva. V závere každej epizódy tak na divákov čaká najzaujímavejšia časť programu – odmaskovanie vypadávajúcej celebrity.

Uchovanie identity celebrít v tajnosti je najväčšou prioritou show Zlatá maska. Súťažiacich pravidelne stráži ochranka, ktorá im nedovolí komunikovať s nikým. Súťažiaci tak medzi sebou vôbec netušia, kto je ich súperom a dokonca ani členovia štábu nevedia, kto sa ukrýva pod maskou. Jojke sa po piatich rokov do svojich radov znova podarilo zlákať jedného z najlepších slovenských moderátorov – Martina Pyca Rauscha.

Stávka na istotu! Prítomnosť Pyca zaručuje... Foto: TV JOJ
zlatá maska, pyco, Stávka na istotu! Prítomnosť Pyca zaručuje prvotriedne zvládnutú moderátorsku časť šou.

Šablóna, ktorá nepripúšťa nudu

Prvý večer sa niesol v znamení troch duelov masiek, v ďalších desiatich týždňoch to nebude inak. Postupne si diváci v sále, ale aj porota vyberie tú najlepšie spievajúcu masku, ktorá nielen odhalí svoju tvár, ale získa aj titul Zlatej masky. Úvodná epizóda jasne ukázala, že Jojka ide poriadne zabávať svojich divákov. V zahraničí je táto šou už vycibrená a za krátky čas sa stala naozaj diváckym fenoménom, tvorcovia vychytali aj posledné chybičky krásy a momentálne tento formát vládne svetu.

Práve z tejto výhody aj našinci môžu profitovať a slovenskí tvorcovia predviedli naozaj modernú, súčasnú, oku lahodiacu, nablýskanú šou hodnú 21. storočia. Jednoducho Slováci vedia kvalitne a profesionálne natočiť ťažiskovú šou, ktorá vyzerá svetovo, čoho dôkazom sú snáď všetky licencované formáty, ktoré sa Slovenskom prehnali. Bez väčšieho zakopnutia. Zlatá maska nie je výnimkou.

Štruktúra prenosov je jasne daná, nedáva priestor na vydýchnutie, striedajú sa masky, ich čísla, následne porota špekuluje o možnej identite. Ich hádanie im neuľahčujú ani samotné masky, ktoré síce dávajú možné indície, no ich hlasy sú zmenené a ani počas spievania sa nedá úplne s istotou identifikovať, kto by to mohol byť. Neraz panovala polemika o samotné pohlavie. Masky sú absolútnou devízou tejto šou. Zostáva len dúfať, že Jojka sa pustí aj do ďalších sezón a privezie aj nové masky, ktoré v zahraničí naozaj vyrážajú dych a zároveň bavia.

Zloženie poroty prvý večer dokázalo využiť... Foto: TV JOJ
zlatá maska, Zloženie poroty prvý večer dokázalo využiť veľkorysý priestor na vtipkovanie a dohadovanie sa o identite masiek.

A práve zábava je alfou a omegou celej šou, čo v súčasnosti ešte viac podčiarkuje potrebu kvalitnej zábavy na televíznych obrazovkách. Veľkou výhodou je, že hoci divák má veľký priestor na vtiahnutie do deja v rámci polemiky a hádania identity, nie je nútený posielať sms hlasy a rozhodovať. Je len dobré, keď si môže v tomto smere vydýchnuť a neinvestovať peniaze, úplne stačí len pozerať a nechať sa unášať skvele vyskladanými epizódami.

Jedinou malou škvrnkou na inak výborne spracovanou reláciou je „spontánny“ komparz, ktorý vo viacerých momentoch pôsobí trošku nedôveryhodne. Na obranu treba povedať, že v tomto smere sa ešte „učíme“ dodávať uveriteľné reakcie, ktoré sú v zahraničí už naozaj dotiahnuté do stavu, keď nerušia.

Pyco ako moderátor je absolútny zásah do čierneho. Tradičný sympatický, spontánny prejav, k tomu treba pripočítať jeho dlhšiu absenciu na obrazovkách a teda jeho neopozeranosť a vzácnost, len dodalo inak skvelej prvej časti ešte príjemnejší pocit. Zloženie poroty sa počas ďalších epizód bude čiastočne meniť, čo dovoľuje prinášať rôzne variácie zábavy, avšak skladba z prvej časti dokázala utiahnuť aj dlhšie polemizovanie bez toho, aby to bolo trápne.

Možný problém aktuálnej verzie

Možno do budúcnosti by Jojka mohla pouvažovať aj nad rýdzo slovenskou verziou. Toto je typ šou, ktorá to bez problémov dovoľuje. Iste, z ekonomických dôvodov je omnoho výhodnejšie spojiť sily s neoficiálnou „sestrou“ Primou, no najmä pri tipovaní identity sa ukázalo, ako rapídne sa rozširuje priepasť medzi Slovenskom a Českom.

Mnohé mená spoza rieky Moravy boli už veľmi málo známe alebo už vôbec. Určite to pôsobí aj opačne. Tvrdé rozdelenie televíznych svetov pred niekoľkými rokmi a zákaz vysielania českých staníc u nás a naopak, teraz ukazuje smutné dopady a vyberá si krutú daň. Najmä mladšie tváre jednoducho nie sú pojem a náš alebo český šoubiznis si ide už svojou cestou, neraz rozdielnou.

Jedným z vrcholov prvého večera bolo vystúpenie... Foto: TV JOJ
zlatá maska, Jedným z vrcholov prvého večera bolo vystúpenie Jednorožca.

Verdikt

Zlatá maska ukázala obrovský potenciál počas prvej epizódy a dá sa očakávať, že v ďalších týždňoch bude ešte rásť. Jojka získala do svojho portfólia naozaj kvalitný formát, ktorému dala potrebný cveng a svetovú podobu, akú potrebuje. Je len dobre, keď sa úplne nešetrí a vizuálna stránka, z ktorej divák profituje vyzerá na úrovni a svetovo. Navyše konečne do našich končín prišiel nový typ relácie, bolo to viac ako potrebné.

Hoci sú mnohé ťažiskové šou aj po viacerých sezónach stále obľúbené, svieži vietor nikdy nezaškodí. A práve Zlatá maska by tento vietor mohla zmeniť na tornádo a napevno sa etablovať na Slovensku. Vďaka Jojke Slováci dostali modernú zábavnú šou pre celú rodinu, v ktorej nič nehapruje. Zostáva len jediné, dúfať, že budú ďalšie série!

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #televízia JOJ #Martin Pyco Rausch #oseriáloch #koronavírus #Zlatá maska #televízny reštart