Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vydržali ste neuveriteľných šesť mesiacov! Televízna koronastrofa je (snáď) na konci

Existuje viacero porekadiel o čase. V prípade televíznej krízy, ktorú spôsobila pandémia koronavírusu, možno povedať, že čas bol milosrdný a pomerne rýchlo ubehlo šesť mesiacov, keď diváci sa museli zmieriť s improvizovanou ponukou na obrazovkách. Kto by si pomyslel začiatkom roka, čo prinesie jar a všetko sa rozsype na márne kúsky.

27.08.2020 07:00
televízia, televízor, sledovanie televízie,... Foto:
Televízny reštart je tu! Všetko to vypukne od pondelka 31. augusta.
debata (1)

Televízie sa vo veľkom pripravovali na jarnú fázu televíznej sezóny. Ako zvyčajne mali pripravené nové sezóny zabehnutých seriálov, ťažiskové šou, ale aj úplne nové seriály. Boj o diváka nikdy neutícha a jar je pre komerčných hráčov rovnako dôležitá ako jeseň. Vylepšuje totiž skóre pred nástupom leta, uhorkovej sezóny, keď štandardne televízie idú do produkčnej kómy. Teda pre diváka to tak vyzerá, pretože na obrazovkách sa preháňajú vo veľkom reprízy a minimum premiér.

Je to prirodzený a najmä štandardný kolobeh sezóny. Staniciam sa jednoducho povedané neoplatí investovať státisíce eur počas leta, keď diváci trávia gro svojho času úplne inak. Pre pekné počasie nie je televízor ich spoločníkom. To sa však vždy mení so začiatkom jesene.

Kruté precitnutie

Avšak pandémia tento dobre rozbehnutý kolobeh úplne rozbila. A to nielen na Slovensku. Je zaujímavé, že televízie sa správali úplne rovnako bez rozdielu, či to bolo na Slovensku, v Čechách alebo v USA, ktorú sú symbolom preplnenej špajze, tá zásobuje celý svet seriálmi a filmami. Koronavírus si nevyberal a zastavil život všade. Bez upozornenia, bez kompromisu, bez vyjednávania. Nato, čo sa stalo, sa nedalo pripraviť. Neexistovala žiadna príručka, žiadny zaručený spôsob, ako sa vysporiadať z bezprecedentnou situáciou, ktorá nastala. Musela nastať jediná možná situácia, zastaviť všetko a vyčkať, kým sa situácia upokojí.

Mnohí hromžili, že v tomto období mali televíziu jedinečnú šancu mať doslova žatvu v sledovanosti, mohli padať rekordy, pretože milióny ľudí boli nútene zavretí doma a či chceli alebo nie, televízor bol ich jedinečnou vstupenkou na útek od bezútešnej reality. Tá každý deň prinášala lavínu zlých správ o raketovom šírení vírusu po celom svete a nikto netušil, čo bude zajtra. Prevládol strach nad chladnou logikou. Stalo sa to, čo sme roky sledovali v sci-fi filmoch, kde tvorcovia nešetrili apokalyptickými scenármi. Na jar sa stalo sci-fi krutou realitou. Len málokto by čakal, že sebavedomé ľudstvo sa v priebehu pár týždňov pokorne pokloní a začne si uvedomovať hodnoty, na ktoré dovtedy zvysoka kašlalo.

Slepá ulička pre televízie

Televízie sa takisto ocitli v slepej uličke. Ak by to situácia dovolila, s veľkou radosťou by do sveta vypustli prichystané projekty. Aby sa tak stalo, potrebovali dobre fungujúci reklamný trh. Ten sa v marci zo dňa na deň takmer zmizol z povrchu zemského. Nútený lockdown zastavil aj tento segment, od ktorého závisí život komerčných staníc. Ich program sa musí oprieť o predané reklamy, ktoré zaplatia drahé produkcie. Toto sa nemohlo uskutočniť a tak slovenskí diváci prišli o prichystané programy. Toto bol dôvod, prečo sa diváci nielen u nás museli zmieriť s úplne inou podobou televízneho vysielania.

Markíza s Jojkou, ale čiastočne aj verejnoprávna RTVS musela upraviť program. Zdrvujúco však koronakríza mala komerčné televízie. Otrepané reprízy starých formátov stáli televízie minimálne prostriedky, stali sa pilierom celej jari, ale aj leta.

Markíza okamžite stiahla Susedov, neskôr Oteckov, novinky ako Pán profesor, Červené pásky, šou 2 na 1, dotklo sa to aj filmovej ponuky. Vo vysielaní ponechala len federálnu Superstar, s ktorou hrala o čase a do poslednej chvíle sa nevedelo, ako sa podarí novú sezónu speváckej šou ukončiť. Tá sa stala hitom tejto jari, kreatívne zmeny, moderné spracovanie, ale aj priehrštie talentov boli pre Markízu spásou. Superstar vstala z popola.

Trhový líder bol v tomto smere nekompromisný a nabehol na tvrdý šetriaci režim. Do popredia vystrčil, prirodzene, spravodajské formáty a špeciálne diskusie, ktoré prinášali aktuálne informácie a panoval po nich divácky hlad. Jojka bojovala s krízou po svojom a hľadala rôzne spôsoby, ako pokračovať v produkcii vybraných relácií. Čiastočne miernila hnev divákov, vysielalo sa napríklad premiérové Inkognito, Na hrane, Sedem, Moja mama varí lepšie ako tvoja, ponechala vo vysielaní aj jarnú novinku Jenny.

Produkčné vákuum

Kapitolou samou o sebe počas televíznej koronastrofy bola nemožnosť nakrúcania. Prvoradá bola bezpečnosť a keďže relácie a seriály sa nielen u nás, ale aj v USA vyrábajú priebežne, po pár týždňoch od vypuknutia pandémie sa nútene obľúbené premiéry museli pratať z obrazovky. Neboli nadšení diváci, ale ani televízie. Ich zdroj obživy zostal vo vákuu. Zastavila sa aj najväčšia televízna kuchyňa na svete a jej reštart nastáva len veľmi pomaly, keďže v zámorí sa situácia vyvinula diametrálne odlišne ako v Európe.

Mnohí si mysleli, že vírus tu bude „s nami“ len pár týždňov a sám zmizne. Zo začiatku panovali predstavy, že počas neskorej jari bude všetko v starých koľajách a televízie „iba“ dobehnú niekoľkotýždňový sklz. Realita je omnoho krutejšia, ale obe strany barikády sa museli obrniť veľkou dávkou trpezlivosti.

Netrpezlivé televízie len márne vyzerali možný dátum možného opätovného nakrúcania a stanovenia svojho reštartu vysielania. Divákom otráveným sledovaním pomerne neatraktívnym programom už začala dochádzať trpezlivosť. Hoci počas jari televízie lámali rekordy sledovanosti, aj s reprízami a spravodajstvom. Leto bolo už iné. Publikum sa už zmierilo, emócie ochladli, našlo si inú zábavu vďaka priaznivému letnému počasiu.

Reštart sa začína!

To sa však mení. Televízna sezóna 2020/2021 sa začína a je očakávanejšia, ako iné. Stala sa symbolom reštartu. Bezprecedentná situácia, ktorá na jar nastala je na svojom konci. Aspoň to tak vyzerá. Hoci svetlo na konci tunela už bolo vidieť pomerne dlho, cesta k nemu trvala až šesť mesiacov. Celosvetové finančné straty sú miliardové a dopady dlhodobé.

Rok 2020 je už stratený. Taká je realita. Aj tie najväčšie zahraničné seriálové hity nemohli dokončiť sezóny a boli umelo ukončené. Filmový priemysel je na tom omnoho horšie a balansuje nad priepasťou. Americké televízie už majú prísne pravidlá, ktoré sa budú dodržiavať pri nakrúcaní, už aj tak sa nestihne štandardný štart sezóny na konci septembra.

Míľnikom je január 2021. V USA nastalo niečo, čo sa doteraz nikdy nestalo. Razom sa vymenili úlohy. Kým americké televízie zásobujú celý svet svojimi produktami, na jeseň si vyskúšajú niečo, čo robia odberatelia. Do prime-timu musia nasadiť kúpené seriály od iných staníc, prípadne kanadských vysielateľov, aby vyplnili obrovský prázdny kráter. Tento priestor by inak bol vyplnení bohatou ponukou nových seriálov a úplne nových sezón. Dôsledky koronastrofy budú badateľné aj počas celého budúceho roka. Návrat k normálu bude poriadne zložitý a hrboľatý.

Sme na tom lepšie ako USA

Slovenské televízie sú na tom o poznanie lepšie a novú televíznu sezónu odštartuje v štandardnom termíne, teda začiatkom septembra. Hoci aj naše televízie zasiahli dopady a vysielacia štruktúra nebude úplne taká, na akú boli Slováci zvyknutí. Nakrúcať sa mohlo od začiatku júna, čo obaja komerční hráči využili a vo veľkom celé leto pripravovali nové časti obľúbených seriálov ako jojkársky Nový život alebo markizáckych Oteckov, ani zábavné relácie nezostali v pozadí. Nestihli sa nakrútiť ťažiskové šou oboch staníc, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou programu.

Markíza sa musela rozlúčiť so šiestou sériou imitačnej šou Tvoja tvár znie povedome, tú tento rok ani neuvedie. Jojka nemohla realizovať deviatu sériu Česko Slovensko má Talent. Jesenné štarty sa teda konať nebudú. Kým produkcia Talentu sa reštartuje počas jesene a do vysielania by sa teoreticky mohla dostať na jar. Markizácka Tvár sa zrejme nebude realizovať vôbec.

Diváci však nezostanú úplne bez svetovej šou. Jojke zostala v zálohe úplná novinka, ktorá mala mať premiéru na jar. Zlatá maska (v originále Masked Singer) však dostala stopku tesne pred marcovou premiérou. Televízie sa tento rok vyplatil a uvedie ju počas tejto jesene. Vďaka oslabenej konkurencii môže táto šou u nás uspieť. Pozornosť divákov bude upriamená práve na túto bláznivú šou plnú spevu a dychberúcich masiek.

To však rozhodne nie je všetko! Televízny reštart bude naozaj bohatý. Na Markízu sa vrátia Oteckovia, Pán profesor, Horná Dolná, počas neskorej jesene aj Susedia. Premiéru bude mať dvanásta séria Farmy, tretia sezóna Extrémnych premien. Takisto aj premiérové filmy. Jojka nezostane pozadu. Okrem Zlatej masky sa diváci môžu tešiť na záverečnú sériu Prázdnin, premiéru by si mala odohrať aj groteska Uhorčík. Nebude chýbať ani Inkognito a druhá séria Nového života. Od Primy si „požičia“ lekársku drámu Modrý kód. Toto všetko doplní paleta zahraničných blockbusterov.

Vyzerá to tak, že televízna koronastrofa je na svojom konci. Všetci dúfajú, že už nenastane situácia ako na jar a nebude sa musieť prejsť na improvizovanú ponuku a zostanú v ponuke už len premiéry. Stanice sa poučili a tým, že v lete nakrúcali, vytvorili si dostatočný vankúš v podobe dostatočného počtu predpripravených epizód. Nikto si už nemôže dovoliť prestať vysielať, tentokrát by to už bola ekonomická samovražda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #televízia JOJ #oseriáloch #televízia Markíza #televízny reštart