Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Jeseň na RTVS: Atraktívna ponuka plná overených formátov, ale aj noviniek

Nebýva úplne zvykom, že verejnoprávne médium vie prilákať väčší počet divákov svojou programovou ponukou. Čiastočne sa to zmení počas nadchádzajúcej jesene. Tá sa stáva symbolom televízneho reštartu po koronakríze. Vzhľadom na súčasnú druhú vlnu, nasledujúce mesiace budú v televíziách stále v znamení značnej neistoty.

25.08.2020 07:00
rtvs, rtvs logo, rozhlas a televízia slovenska, Foto:
Rozhlas a televízia Slovenska predstavil jesennú ponuku.
debata (5)

„Jesenná programová ponuka RTVS je skutočne pestrá a verím, že zaujímavé tituly si v nej dokážu nájsť všetky skupiny divákov a poslucháčov. Výroby premiérových programov a relácií prebiehali počas celého leta a pokračujú v rámci maximálnych výrobných kapacít RTVS. Diváci sa môžu tešiť na množstvo nového televízneho a rozhlasového obsahu. RTVS je pripravená aj na prípadnú druhú vlnu pandémie, kedy je schopná okamžite reagovať a prispôsobiť vysielanie aktuálnym požiadavkám vyplývajúcim zo situácie a štatútu verejnoprávneho média,“ hovorí Jaroslav Rezník, generálny riaditeľ RTVS.

Jednotka

Jeseň na Jednotke sa bude niesť v znamení zábavy, nových častí obľúbených súťažných relácií so zaujímavými hosťami, ale aj filmových premiér.

Pondelky budú na Jednotke už tradične patriť európskym filmom My a Giulia, S chuťou Toskánska a Babička v mrazničke. V utorky sa na obrazovky vráti cestovateľská štvorica Marián Čekovský, Juraj „Šoko“ Tabaček, Dominika Kavaschová a Jana Kovalčíková, ktorá sa pod vedením charizmatického Borisa Valábika vyberie s divákmi objavovať zaujímavé kúty Slovenska v cestovateľskej šou S úsmevom po Slovensku. Utorkovou novinkou bude premiéra ruského špionážneho seriálu Spiaci agenti.

Od 21. októbra bude stredajší večer patriť dvom novým formátom. Jednou z nich je nová športová súťažná šou Tak určite s moderátorom Marcelom Forgáčom a na televízne obrazovky sa v podobe talkšou dostane aj populárny podcast Boris a Brambor dvojice Borisa Valábika a Mariána Gáboríka.

Vo štvrtok sa na obrazovky po letnej pauze vráti talkšou Zlaté časy, pozvanie do relácie prijali Veronika Žilková, Jaromír Hanzlík, Fero Mikloško, Emma Drobná a mnohí ďalší.

Piatkový večer bude patriť súťažnej šou Milujem Slovensko, vracia kapitánsky tandem Adela Vinczeová a Daniel Dangl. Neskorší piatkový večer bude patriť premiérovým častiam gastronomického cestopisu Cestou necestou.

V sobotu si diváci spolu so známymi osobnosťami preveria vedomosti v súťažno-zábavnej šou Záhady tela s moderátorom Mariánom Miezgom. Nová séria prinesie tematické rozdelenie tímov a ich publika. Proti sebe si tak zasúťažia napríklad kuchári a hokejisti, boxeristi a tanečníci, či motorkári a členovia filharmónie. Sobotný večer bude pokračovať premiérovými epizódami relácie Neskoro večer s Petrom Marcinom a jeho hosťami. V nedeľný podvečer v Tajomstve mojej kuchyne pripraví Kamila Magálová nové recepty.

Diváci Jednotky sa tiež môžu tešiť na filmové premiéry. V septembri to bude film Nech je svetlo, ktorý sa na obrazovky dostane 9. septembra po skončení priameho prenosu odovzdávania filmových cien Slnko v sieti. V novembri to bude československý thriller Amnestie a trojdielna miniséria Herec režiséra Petra Bebjaka. Pokračujú formáty: Dámsky klub, Folkloriky, 5 proti 5, Zdravé maškrty, Duel a hudobného programu 3 pódiá.

V jesennej vysielacej štruktúre bude na Jednotke rozšírené aj spravodajstvo a publicistika o pravidelné večerné a nočné bloky. V pondelok po relácii Reportéri budú nasledovať Nočné správy, od utorka do štvrtku to budú Správy a komentáre a v piatok Nočné správy.

Dvojka

Pondelky na Dvojke budú patriť slovenskej tvorbe. Večernú ponuku otvoria nové časti cyklu Chvíľka poézie a nasledovať budú nové dokumentárne seriály z produkcie RTVS. Výročie Slovenského národného divadla pripomenie seriál Storočnica SND, ktorý mapuje storočnú históriu činohry, opery a baletu našej prvej divadelnej scény. Nasledovať bude dokumentárny seriál Ikony o zlatej generácii slovenských architektov, ktorý je svojim vizuálnym štýlom rozprávania určený hlavne mladému divákovi.

Séria dokumentov predstaví divákom slovenské architektonické diela zo 60. a 70. rokov minulého storočia, ktoré svojou kvalitou ďaleko presahujú slovenský, či dokonca stredoeurópsky kontext. Ich autormi boli vtedy mladí, progresívne uvažujúci architekti. Po rokoch je ich názor na vlastné dielo prekvapivo moderný a pre diváka nečakaný. Diváci sa v pondelok neskôr večer môžu tešiť aj na premiérové časti diskusnej relácie o histórii SK Dejiny s moderátorom Ľubomírom Bajaníkom a cyklus Osudy, ktorý sa venuje päťdesiatym rokom a nástupu totality.

V utorok večer sa na obrazovky RTVS dostanú premiérové časti dokumentov Hitlerov posledný vzdor a Posadnutý celebritou. Seriál prinesie pútavé, dramatické i tragické, ba až šokujúce príbehy zo života slávnych osobností ako Madonna, Ronald Reagan, Gianni Versace, Steven Spielberg a mnohých ďalších. Neskorý večer bude patriť premiérovým dielom diskusnej relácie Večera s Havranom s moderátorom Michalom Havranom.

V stredu budú k dispozícii výpravné dokumentárne série z produkcie BBC. Seriál Dynastie predstaví divákom svet súbojov a rodinnej zrady v dynastiách zvierat, ktoré sú dramatickejšie ako akákoľvek fikcia. Pútavá séria z britsko-americkej produkcie Planéty ponúkne pohľad do histórie našej slnečnej sústavy s pomocou najnovších vizuálnych efektov. Neskorý stredajší večer bude venovaný diskusnej relácii Do kríža s moderátormi Jaroslavom Daniškom a Štefanom Chrappom.

Štvrtkové večery budú patriť premiérovým častiam medicínskeho doku seriálu RTVS Moja diagnóza a Dokumentárnemu klubu, po ktorom príde na rad talkšou o vede Experiment s moderátorom Gregorom Marešom.

V piatok prinesie Dvojka divákom premiérové časti pôvodnej dokumentárnej série Família, po ktorých sa na obrazovky v repríze druhej série vráti výpravný historický kostýmový seriál Katarína Veľká, na ktorý plynulo naviaže premiérova tretia séria. Ponuku dramatickej tvorby uzavrie Európske kino klub s najnovšou európskou filmovou produkciou. Od 25. septembra sa diváci môžu tešiť aj na návrat premiér obľúbenej talkšou Trochu inak s Adelou, v ktorej moderátorka Adela Vinczeová opäť privíta zaujímavých hostí, medzi inými napríklad Jaroslava Dušeka, Dominiku Kavaschovú, Borisa Valábika, Magnusa MacFarlane-Barrowa a ďalších.

Sobotný večer je vyhradený pre talkšou Aleny Heribanovej Anjeli strážni v premiérových častiach a neskôr večer uvedie Dvojka v premiére tretiu sériu svetového seriálového hitu Príbeh služobníčky.

Dvojka uvedie na jeseň aj niekoľko noviniek. Od soboty 5. septembra ponúkne divákom v rannom turisticko-cestovateľskom bloku cestopis Afrika na pionieri, v ktorom sa dobrodruh Marek Slobodník vydáva naprieč Afrikou na legendárnej motorke. Nedeľné popoludnie obohatí dokumentárna séria Moja knižnica, ktorá ponúkne pohľad do knižníc výrazných osobností akými sú Daniel Hevier, Peter Jaroš a mnohí iní. Po exkurzii do knižníc ponúkne Dvojka divákom nové časti dokumentárnej série o výtvarnom umení Manifest. Jeseň prinesie aj novú sériu dokumentárneho projektu Pavla Barabáša venovanú Slovensku Dialóg s planétou Slovensko.

V rámci športových prenosov ponúkne Dvojka v jesennom vysielaní prenosy obľúbených športových podujatí – Tour de France, Fortuna liga, Kaufland SuperCup, WTA Tour a mnohých ďalších.

Trojka

Pondelkovým ťahákom Trojky bude taliansky kriminálny seriál Chobotnica. Obľúbený seriálový hit, ktorý debutoval v 80. rokoch minulého storočia, vtiahne divákov do boja komisára Corrada Cattaniho so sicílskou mafiou. Diváci sa v pondelok môžu tešiť aj na historické dokumenty a dramatické rekonštrukcie.

Utorok a štvrtok budú patriť pôvodnej seriálovej televíznej tvorbe, cyklu Trezor, ktorý čerpá zo zaujímavých archívnych materiálov Matice slovenskej a komediálnym filmom z archívu RTVS. V stredu divákov zabavia relácie Chodili sme spolu, Mojich sedem divov a Vesmír je náš svet. Piatkové večery na Trojke budú venované hudbe v reláciách Šlágerparáda, Staré… ale hity a Defilé.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #jeseň #koronavírus #koronakríza