Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Hra o tróny zažíva zlaté časy aj rok po skončení! Prečo? Skúste si tipnúť...

Svet zažíva od tohtoročnej jari ťažké časy. Ľudstvo sa ocitlo v situácií, ktoré videlo možno na filmovom plátne a brali to ako sci-fi. Teraz sa science fiction stalo realitou. Koronavírus ukázal, ako málo stačí, aby sa zdanlivo nezastaviteľný kolobeh v priebehu pár dní úplne zastavil.

12.07.2020 07:00
hra o tróny, game of thrones, daenerys, Foto:
Hra o tróny sa počas koronakrízy stala horúcim artiklom.
debata

Od marca zostali miliardy ľudí zavreté doma naprieč celým svetom. Strach z možnej nákazy, zastavenie ekonomiky, obmedzený pohyb, karanténa. To sú nové pojmy, ktoré sa všetci museli rýchlo naučiť, zaradiť ich do bežného fungovania. Čo všetci robili doma? Pozerali televízor. Streamovacie služby zažili obrovský boom a chválili sa novými predplatiteľmi. Nezaostali ani štandardné televízie. Dlhé chvíle si každý spríjemňoval po svojom a so seriálmi, na ktoré predtým nebol čas.

To je aj prípad Hry o tróny, ktorá sa síce skončila už viac ako pred rokom, no stále patrí medzi najsledovanejšie seriály na svete, aj napriek tvrdej kritike za poslednú sériu. Tá podľa mnohých nenaplnila očakávania. Portál Medium zverejnil štatistiky vývoja sledovanosti počas korony, spokojné môžu byť aj štandardné televízie. Ich výkon vzrástol v priemere až o 20%.

Väčšej priazni sa tešili streamovacie služby, ktoré za posledné dva roky pribudlo niekoľko a ponúkajú naozaj lákavý obsah. Podľa štatistík vzrástlo sledovanie Hry o tróny až o 50% oproti minulému roku. Seriál tak sledujú stále desiatky miliónov divákov a objavujú ho stále noví práve vďaka online prístupov. Podobne je na tom aj hit Černobyľ alebo Big Little Lies (Veľké malé klamstvá).

Zaujímavé je, že rástli aj staršie tituly ako Sex v meste, ktorý sa považuje za komediálnu klasiku alebo Sopranovci. Z filmov poriadny vzostup zaznamenala série Rýchlo a zbesilo alebo X-meni. Aj v čase prežívania reálnej krízy si diváci pozreli apokalyptické filmy ako Contagion alebo dokumenty o ebole.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sledovanosť #Hra o tróny #Game of Thrones #oseriáloch #koronavírus #koronakríza