Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Recenzia Superstar: Upadajúca a nudná zábava? Nie! Skvelá šou, ktorá vstala z popola

Vyzerá to tak, že hľadanie speváckych talentov Slovákov stále neomrzelo. Po troch slovenských a šiestich federálnych verziách je Superstar v najlepšej forme za posledné roky a je pripravená vstúpiť do ďalšej úspešnej dekády, v ktorej môže priniesť niekoľko sezón. Tento formát dokázal vstať z popola a prejsť plánovaným, ale aj neplánovaným vývojom, ktorý ukázal jeho flexibilitu a to sa pri veľkých ťažiskových šou nevidí každý deň.

05.06.2020 07:00
superstar, Foto:
Práve nová porota stála z väčšej časti za úspechom tejto série Superstar.
debata (2)

Aj Superstar patrí medzi licencované programy, ktoré vznikajú na základe tzv. televíznej Biblie, teda manuálu, ktorí dostávajú tvorcovia a musia sa ho držať, aby jednotlivé verzie od seba v podstate nelíšili. Na jednu stranu je to pre televízie, ktoré zaplatia drahú opciu výhodná kúpa, osvedčenou produkciou by si mali, bez väčších problémov, zabezpečiť, v tej ktorej krajine zaručený úspech. Málokedy sa stane, že domáci divák naservírovanú šablónu a priori odmietne.

Práve Slovensko sa ukázalo ako špecifická krajina, ktorou sa síce prehnali všetky veľké spevácke šou, avšak iba Superstar aj po 15 rokoch si stále dokáže udržať lesk a najväčší ohlas. Taký Voice alebo X-Factor ťahali za kratší koniec a slovenské publikum tieto formáty, ktoré vo svete búrajú rebríčky sledovanosti a každý rok pribúda nových sezón, prijali pomerne vlažne. Jednoducho Superstar ako formát našincom očividne sedí najviac.

Na začiatku Superfinále sa na pódiu stretla... Foto: TV Markíza
superstar, Na začiatku Superfinále sa na pódiu stretla porota a top 5 spevákov.

Bude ďalšia séria!

A Superstar sa z obrazoviek len tak nevytratí. Vďaka enormnému ohlasu ostatnej série televízia Markíza len pár hodín po odvysielaní Superfinále oznámila, že sa pripravuje ďalšie pokračovanie. “Po mimoriadnom úspechu aktuálneho ročníka speváckej súťaže Superstar vieme potvrdiť prípravu ďalšej série v niektorej z budúcich televíznych sezón,” povedala exkluzívne pre Pravdu PR manažérka Markízy Lenka Horáková. V našom teritóriu sa spevácka šou opakuje s dvojročnými rozostupmi, zrejme ani teraz nebude inak.

Je otázne, ako by bola táto sezóna prijatá divákmi, ak by nenastali výrazné kreatívne zmeny a neprišla koronakríza. To sú dva smerodajné elementy, ktoré Superstar u nás zmenili. A možno naše zmeny sa prenesú aj do iných verzií. Keď Markíza s Novou koncom minulého roka oznamovali štart novej sezóny, už vtedy bolo jasné, že megašou potrebuje zásadný facelift. Ten sa aj udial. Šiestu federálnu verziu dostal na starosť režisér a kreatívny producent Pepe Majeský, ostrieľaný televízny tvorca a profesionál, ktorý má za sebou už niekoľko Superstar, ale aj Voice a šou Tvoja tvár znie povedome. Preto dobre vie, čo veľká ťažisková šou potrebuje.

Nakrúcanie sa ledva stihlo

Produkcia sa začala počas prvých mesiacoch tohto roka. Na potenciálne hudobné talenty čakalo niekoľko výrazných zmien. Nové, moderné štúdio, nová až päťčlenná porota, ktorá prešla veľkou zmenou. Tvorcovia dali zbohom formátu, keď za obávaným pultíkom sedeli len rešpektované osobnosti z fachu. Popri ostrieľanému veteránovi Paľovi Haberovi, bez ktorého by to jednoducho nešlo, sedela bývalá súťažiaca Monika Bagárová, tá si celou tortúrou prešla pred dekádou. Doplnil ich multitalentovaný Marián Čekovský, ktorý spĺňal aj úlohu glosátora. Novinkou bola účasť „laikov“, teda herečky Patrície Pagáčovej a moderátora Leoša Mareša. Ich úlohou bolo posúdiť potenciálnu Superstar aj z pohľadu šoubiznisu a ľudskej stránky. Prvotná idea zvláštna, no ako sa neskôr ukázala, veľmi dobrá.

Navyše členovia poroty si očividne medzi sebou profesionálne, ale najmä ľudsky extrémne sadli a vytvorili skvelý tandem, ktorý bola ťahúňom celej série. Svoju úlohu si táto pätica splnila na jednotku. Zapadla aj veľmi sympatická Pagáčová, ktorá vniesla do hodnotenia zaujímavý ľudský rozmer. Mareš bol takisto dobrou voľbou a bolo zaujímavé sledovať, ako sa pasuje so svojou rolou, keď je na druhej strane barikády a musí hodnotiť a nie je oporou súťažiacich ako moderátor.

Do úplne záverečnej fáze súťaže sa dostali... Foto: TV Markíza
superstar, Do úplne záverečnej fáze súťaže sa dostali traja najlepší speváci (zľava): Diana Kovaľová, Martin Schreiner a Barbora Piešová.

Strašiak korona

Po vypuknutí pandémie sa kreatívne zmeny ukázali ako prorocké. Rozšírený počet kastingových epizód až na počet osem, následne až šesť častí Super Výberu prinieslo niekoľko paradoxov. Razom nebol potrebný moderátor, ktorý z tejto série úplne vypadol a čiastočne ho nahradil Mareš. To sa ešte nikdy a nikde na svete nestalo. Koronakríza prinútila tvorcov ukázať, ako vykorčuľovať z kreatívnej slepej uličky. Televízia sebavedomo tvrdila, že Superstar chce ukončiť túto sezónu a žiadne prerušenie nehrozí. Práve zmeny v štruktúre vysielania dovolili tvorcom vyhrať zdanlivo nevyrovnaný boj s časom.

Predtočené epizódy vydržali Markíze a Nove do času, keď sa v Čechách uvoľnili bezpečnostné a hygienické podmienky natoľko, že mohlo vzniknúť takmer tradičné veľkolepé finále. To pripomínala len takisto, opäť, nová scéna. Zmizlo publikum, ktoré v minulých rokoch bolo neodmysliteľnou burácajúcou kulisou. Tento rok to situácia nedovolila a finálová desiatka sa musela zmieriť s expresným a pomerne sterilným finále, za čo však nemohol nikto. Bol doslova zázrak, že sa ho podarilo vôbec zrealizovať.

A práve finále zaznamenalo markantnú zmenu formátu. Uskutočnili sa len dva živé prenosy. Pravidelní diváci si dobre pamätajú niekoľkotýždňovú šnúru jagavých finálových kôl, ktorý mali vždy nejakú tému a preverovali schopnosti vychádzajúcich speváckych hviezd. V hre dokonca bola aj verzia, akú zažili USA, že by sa finále uskutočnilo z domu.

Plánované, ale aj neplánované zmeny

Superstar aj v tomto smere prešla potrebným progresom. Misky váh sa prevážila v prospech kastingov a Super Výberu. Epizódy, ktoré sú dynamicky zostrihané, pomerne rýchle, svižné hrali prím a do úzadia išla záverečná fáza súťaže, čo je aj v neprospech finalistov. Tí počas živých prenosov a dlhých týždňoch mali šancu vybudovať si silnú fanúšikovskú základňu. Najnovšia sezóna im tento priestor nedala a až po skončení súťaže budú musieť ukázať, či majú šancu sa presadiť. V tomto smere ich čaká omnoho náročnejšia situácia, ako ich kolegov z minulých rokov.

Tesne po vyhlásení Superstar. Druhá Diana... Foto: TV Markíza
superstar, diana kovaľová, barbora piešová, Tesne po vyhlásení Superstar. Druhá Diana Kovaľová sa tešila z víťazky ako samotná Barbora Piešová.

Sledovanosť na vrchole

Zmena štruktúry celého formátu sa významne pretavila do vývoja sledovanosti. Už prvá epizóda priniesla veľmi zaujímavé čísla, celkovo si štart novej sezóny s avizovanými zmenami pozrelo 468-tisíc divákov. Zaujímavosťou je, že toto bola najmenej sledovaná epizóda, avšak už daný výsledok bol nadpriemerný. Postupná nárast potvrdili nasledujúce týždne a po vyhrotení pandémie začala hviezda šou stúpať strmhlav hore.

S ľahkosťou prešla fázou s 500-tisícovým publikom pri obrazovkách a posledné týždne sa držala vysoko nad 600-tisícmi. Samotné Superfinále sledovalo rekordných 678-tisíc Slovákov. Superstar to dokázala! Dosiahla najlepšie výsledky zo ostatné tri ročníky a ukázala, že má dostatočnú silu udržať si lesk aj v ťažkej konkurencii iných svetových šou.

“Televízia je veľmi spokojná s aktuálnym ročníkom Superstar, pretože bol nielen fantasticky pripravený a vyrobený, ale dosiahol aj rekordné čísla sledovanosti. Všetky atribúty fungovali: skvelá a jedinečná porota, talentovaní a rôznorodí súťažiaci a v neposlednom rade šikovnosť a profesionalita nášho výrobného tímu, ktorý šou výborne spracoval,” povedala pre exkluzívne pre Pravdu Horáková, ktorá len potvrdila, že tento rok Superstar zabodovala.

Skvelé nastavené zmeny

Nebyť aj koronakrízy, zmeny, ktoré zabehnutý a sebavedomý formát zažil boli výborne nastavené. Zas a znova sa ukázalo, že slovenskí tvorcovia vedia robiť a zvládnuť veľké formáty a dať im presne to, čo potrebujú. Zatlieskať treba aj zázemiu pred aj za kamerou. Podarilo sa nájsť zaujímavé a zapamätateľné talenty, zloženie poroty bolo absolútnym zásahom do čierneho.

Mix názorov profesionálov a laikov sa často „pobili“, no vždy mali opodstatnenie a najmä „nespevácka“ časť poroty prinášala osvieženie, ktoré obohatilo a neraz zmenilo názor ich profi kolegov. V kombinácii s veľmi sympatickým vystupovaním všetkých piatich možno povedať, toto zloženie poroty bolo najlepšie za všetky Superstar, ktoré sa odohrali v Čechách a na Slovensku.

Práve pandémia výrazne podčiarkla odvahu tvorcov spraviť potrebné zmeny, ktoré by možno nikdy nenastali. Razom sa ukázalo, že netreba moderátora, ktorý bol vnímaný ako pilier Superstar. Nie je. Nové štúdiá, moderné spracovanie, strih, kamera, ktoré zodpovedajú najnovším trendom v tvorbe tejto šou zas a znova ukázali, že vieme byť svetoví. Nútená karanténa navyše divákov prinútila pozerať „novú“ Superstar a tí museli len priznať, že pozerajú na skvelú reláciu. V tomto smere pandémia padla obom televíziám viac ako vhod.

Víťazka Superstar 2020 Barbora Piešová... Foto: TV Markíza
superstar, barbora piešová, Víťazka Superstar 2020 Barbora Piešová neskrývala prekvapenie po výhlasení výsledkov.

Verdikt

Superstar tento rok bola jednoducho výborná, svižná, moderná a bezpochyby priniesla aj talenty. Jednotlivé fázy mali presne to, čo mali mať. Najmä priniesli zábavu, oddych a k tomu dobrú hudbu, ktorá v najhorších časoch aspoň na pár hodín priniesli divákov úľavu a iné myšlienky. Po rokoch sa znova vášnivo debatovalo o jednotlivých častiach, kto ako zaspieval.

Akoby sa diváci vrátili v čase, do doby, keď Superstar bola neopozeraná. Navyše produkčne nastavila nový trend v tvorbe šou, z ktorých budú čerpať aj ďalšie sezóny, ale aj iné ťažiskové šou, ktoré sa chystajú do vysielania. Superstar je znova na vrchole a zrejme ju najbližšie roky nič neprekoná.

Víťazkou Superstar je Barbora Piešová Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Víťazka súťaže Superstar Barbora Piešová.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Superstar #oseriáloch #televízia Markíza #koronavírus