Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Detaily o finále Superstar sú konečne známe! Divákov čakajú poriadne zvraty

Najsledovanejší jarný hit mieri do svojho finále, o ktorého podobe sa vášnivo špekulovalo už niekoľko mesiacov. Markizácka Superstar konečne odhalila detaily o tom, ako bude vyzerať veľkolepý záver, ktorý kvôli koronavírusu do poslednej chvíle nepoznal formát.

14.05.2020 07:00
superstar, Foto:
Markíza s Novou konečne potvrdilo formát finále Superstar, ktoré je ovplyvnené koronavírusom.
debata (8)

Pandémia si vybrala krutú daň aj v televíznom svete. Diváci sa museli zmieriť s improvizovanou programovou skladbou plnou repríz. Tvrdé ekonomické dopady nedovolili pokračovať v štandardnej jarnej štruktúre plnej premiérových programov. Reklamný trh nielen na Slovensku skolaboval a stanice museli narýchlo stiahnuť svoje programy, ktoré neboli podporené kampaňami, od ktorých sú komerčné televízie závislé.

Roky obľúbená šou však bola jedna z mála programov, ktoré sa vysielali v premiére celú jar. Dôvod je prozaický. Produkcia prebiehala v prvých mesiacoch tohto roka a končila sa tesne pred vypuknutím koronakrízy. Podarilo sa teda nakrútiť kastingy, ale aj Super Výber, z ktorého vzišla finálová desiatka. Navyše rozsah nakrúteného materiálu dovolilo Markíze a Nove rozšíriť počet epizód, vďaka čomu vyhrala zdanlivo nevyrovnaný boj s časom. Vysielanie sa dostatočne natiahlo do obdobia, keď pandémia je na ústupe a je možné sa vrátiť k štandardnej produkcii.

Kto sa stane Superstar? Najlepších 18 spevákov... Foto: TV Markíza
superstar, Kto sa stane Superstar? Najlepších 18 spevákov čaká ešte posledné kolo, z ktorého vzíde finálová zostava. Víťazom sa však môže stať len jeden.

Pri Superstar je našinec zvyknutý na prvotriednu zábavu a veľkolepú produkciu. S pribúdajúcimi sériami išla hore aj úroveň kastingov, nielen samotných finálových večeroch, pre ktoré je charakteristická tisícová divácka kulisa, pompézna scéna, aby si tí najlepší speváci mohli skúsiť pocit, že už sú hviezdami.

Lenže prišiel koronavírus a prísne bezpečnostné a hygienické obmedzenia a kompetentným bolo jasné, že Superstar môže dokonca zostať bez konca. Nikto si netrúfol predikovať vývoj pandémie. Téma live prenosov však začala čoraz horúcejšou témou, všetkým bolo jasné, že tohtoročná séria bude musieť prísť s provizórnym riešením.

Zahraničný scenár sa nenaplní

Napríklad americká verzia speváckej súťaže prišla s jediným možným riešením. Producenti sa dostali do kreatívnej slepej uličky, keď museli vymyslieť spôsob, ako pokračovať v aktuálnom osemnástom ročníku bez väčších obmedzení a ponúknuť divákov živé prenosy. Prvoradá bola bezpečnosť všetkých účinkujúcich. Americkú verziu má pod palcom najpopulárnejší moderátor Ryan Seacrest, v porote sedí spevácka megahviezda Katy Perry, ktorá je navyše tehotná, legenda Lionel Richie a spevák a bývalý súťažiaci Luke Bryan. Americká Superstar sa hľadá z domu! Súťažiaci predvádzajú svoje výkony z domu, pričom na diaľku je program moderovaný, ale aj hodnotený.

Ešte pred časom televízia komunikovala možné verzie konca súťaže stroho, v hre údajne boli viaceré scenáre, tie však nikto nechcel konkretizovať. Našťastie sa situácia v Čechách a na Slovensku výrazne menila k lepšiemu a prišlo rapídne uvoľnenie pravidiel, čo dovolilo Markíze a sesterskej Nove pripraviť finále, ktoré sa bude, čo najviac podobať tým z minulých rokov.

Už počas najbližšej nedele vyberie porota... Foto: TV Markíza
superstar, Už počas najbližšej nedele vyberie porota finálovú desiatku.

Avšak diváci sa dočkajú poriadneho zvratu! Aktuálna sezóna je od začiatku iná, tvorcovia sa rozhodli pre výrazný refresh zabehnutého formátu a uspeli! Sledovanosť je najlepšia za posledné tri ročníky. Nové zloženie poroty, viac kastingov, viac Super Výberu, zrušené semifinále, žiadny moderátor, svižne zostrihané epizódy spravili zo Superstar veľký hit a kvalitatívne išla latka poriadne nahor.

Takto to bude vyzerať!

Tento rok, aj v súvislosti s vírusom, dôjde k výraznej zmene štruktúry finále. Po minulé roky boli diváci zvyknutí na niekoľkotýždňovú perepúť jagavých živých prenosov. Tento rok sa diváci dočkajú len dvoch kôl. Prvé je na programe 24. mája, Česko a Slovensko sa dozvie meno novej Superstar v nedeľu, 31. mája. Bude sa vysielať naživo, nenaplní sa scenár zo zahraničia, kde vystúpenia spevákov boli predtočené. Do boja o speváckej hviezdu sa vrátia diváci, ktorí budú hlasovať za toho najlepšieho speváka, speváčku.

Finálové kolá budú prebiehať v pražskom štúdiu Jinonice, natáčal sa tam aj minuloročný The Voice, ale aj kastingy na Superstar. Všetky dokrútky budú robené za prísne stanovených zdravotných pravidiel. Podľa najnovších českých opatrení už nie sú povinné rúška na verejnosti, každopádne štáb bude s finalistami vždy nakrúcať v rúškach.

Počas prenosu budú finalisti spievať bez rúšok, porota bude prítomná naživo a bez rúšok, finálová desiatka bude spievať so živou kapelou, ktorá bude takisto bez rúšok. Finalisti budú bývať v hoteli, s prísne stráženým režimom, aby sa minimalizoval ich kontakt s verejnosťou. Diváci pravdepodobne nebudú prítomní. “Čo sa týka finálových kôl tohto ročníka SuperStar, televízia finalizuje plán ako nakrútiť finálové kolá. Dôležité v tejto chvíli pre divákov je, že robíme všetko pre to, aby bol víťaz prebiehúceho ročníka Superstar známy v plánovanom čase, teda pred letom,” znie v oficiálnom stanovisku Markízy.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Superstar #oseriáloch #televízia Markíza #koronavírus #koronakríza