Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nakrúcanie seriálov v Čechách nie je vôbec jednoduché! Čaká to aj slovenské televízie

U našich susedov sa už druhý týždeň vo veľkom nakrúcajú seriály, ktoré pre pandémiu dostali nekompromisnú stopku. Dobré správy však so sebou nesú aj výrazné komplikácie, s ktorými pred dvoma mesiacmi nikto nerátal a teraz sa zrejme stanú pevnou súčasťou každej produkcie.

19.05.2020 07:00
modrý kód, seriál modrý kód, Foto:
Českí a slovenskí diváci sa môžu tešiť, že čoskoro sa na obrazovky dostanú premiérové časti ich obľúbených seriálov z dielne televízie Prima.
debata

Svoje o tom vie, aj televízia Prima, ktorá po nútenej pauze s veľkou radosťou privítali na pľacoch svojich seriálových vlajkových lodí – Modrý kód a Slunečná – hercov, ale aj štáb. Oba seriály v premiére môžu sledovať aj slovenskí diváci prostredníctvom Prima Plus. Čoskoro sa teda môžu tešiť na úplne nové časti obľúbených seriálov. Opatrenia, ktoré dovoľujú českým tvorcom sú pochopiteľne veľmi prísne, rovnaké čakajú aj slovenské televízie. Tie vo veľkom pripravujú reštart.

Televízia Prima nenecháva nič náhodu. Priestory filmových ateliérov boli pred nakrúcaním i v jeho priebehu dôkladne dezinfikované. Všetkým je pri vstupe do ateliérov meraná teplota. Vstup do nich pritom má len nevyhnutne nutný personál. Dezinfekčné prostriedky sú k dispozícii pri všetkých vchodoch, vo všetkých šatniach a na množstve miest v rámci ateliérov, na chodbách i toaletách. Všetci členovia štábu musia byť vybavení rúškami, maskérky navyše ochrannými štítmi. Herci majú k dispozícii špeciálne biele bezšvové rúšky, ktoré neničia makeup. Zložiť si ich herci môžu len na ostré zábery. Chýbajúci komparz nahradili členovia štábu. A zmena sa týkala aj cateringu, ktorý vydáva stravu výlučne z vonkajšieho okienka.

„V každej dekorácii stojí fľaštička s dezinfekciou. Snažíme sa strániť, byť na väčší dištanc, nezhlukovať sa a dodržiavať to, čo musíme. Všetci herci prešli testami, všetci sú negatívni a preto môžu byť na kamere bez rúšok,“ hovorí režisér Modrého kódu Lukáš Buchar o pomeroch na pľaci a pokračuje: „Musel sa prerobiť natáčací plán, aj obsah sa upravuje. Niektorí herci už pred pauzou zo strachu odmietali natáčať, bolo to logické, chápali sme to. Ale aby sme mohli točiť, kým to ešte bolo možné, už vtedy sme museli upravovať natáčania i scenár. O to náročnejšie to bolo teraz, aby sme nadviazali na zmeny a nie na pôvodný plán. Bol to oriešok predovšetkým pre dramaturgov, pomocnú réžiu a skript.“

Herci, ale štáb si musel zvyknúť, že rúška sú a ešte dlho budú ich „vernými spoločníkmi“. Herci si ich môžu dať dole, len keď sa realizuje ostrá klapka. „Máme veľkú výhodu v tom, že už to máme za dva mesiace vyskúšané. Už to nie je tak nepríjemné, horšie to bolo v posledných dvoch, troch dňoch predtým, než sa natáčanie zastavilo. Pretože nikto nič nevedel, nikto nemal rúška, panovala nervozita, človek premýšľal, či je bezpečné chodiť medzi ľudí, do práce. Nevedeli sme dňa ani hodiny. Teraz už sme s tým všetci vyrovnaní, vieme, čo robiť, a panika opadla,“ uzavrel Buchar svoje rozprávanie dojmami z rúšok na pľaci.

Seriál Modrý kód je na Slovensku vysielaný v premiére o 21.30 vždy v pondelok a v stredu. Premiérovú epizódu seriálu Slunečná zas diváci Prima Plus môžu vidieť každý utorok po 21.30.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Prima PLUS #oseriáloch #koronavírus #koronakríza