Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Rázny koniec korony v televíziách! V Čechách sa znova nakrúca, bez rúšok

Za riekou Moravou v posledných týždňoch takisto upúšťajú od prísnych opatrení v súvislosti s koronavírusom. Televízie začínajú vo veľkom nakrúcať a čaká ich náročná úloha. Nielenže musia dobehnúť dvojmesačné resty, musia sa zároveň pripraviť na novú televíznu sezónu, ktorá odštartuje na jeseň.

15.05.2020 07:00
slunečná, seriál slunečná, Foto:
Herci seriálu Slunečná na pľace.
debata (1)

Pandémia si vynútila zastavenie veľkej časti sveta, týkalo sa to aj televízií. Tie museli zastaviť svoj štandardný chod, prestali sa vysielať premiéry, stiahli sa pripravované relácie, reklamný trh dostal ťažkú ranu a stanice si nemohli dovoliť vysielať drahé programy, ktoré sa nemohli oprieť o príjmy z reklamy. Priestor dostali reprízy a improvizácia. V Čechách aj u nás televízie hľadali cestu, ako pokračovať v nakrúcaní v nejakej forme.

Česká televízie dokonca nakrútila špeciálny koronaseriál, avšak plnohodnotný návrat hercov sa nekonal. Až doteraz. Tento týždeň sa v Čechách naplno rozbiehajú kamery. Televízie si uvedomujú, že sa im kráti čas na pohodlnú výrobu programov najmä do jesennej časti televíznej sezóny. Navyše potrebujú premiérový program pre zachovanie istej úrovne sledovanosti, ktorá úzko súvisí s predajom reklamy a životne dôležitých príjmov. Znova treba naštartovať tento začarovaný kruh, ktorý sa v predchádzajúcich mesiacoch poriadne rozsypal.

Televízia Prima, ktorá na Slovensku vysiela prostredníctvom medzinárodnej stanice Plus pred týždňom spustila opätovnú produkciu svojich hitov Slunečná a Modrý kód, oba sa vysielajú aj u nás.

Herci i produkcia českých seriálov sa vrátili do ateliérov po tom, čo česká vláda povolila nakrúcanie filmových a seriálových produkcií bez používania ochranných rúšok hercami. To však neznamená, že nakrúcanie nesprevádzajú prísne hygienické opatrenia.

„Všetci herci, ktorí budú natáčať, musia prejsť testami na Covid-19. Produkcia zabezpečila odberové miesto priamo pri ateliéroch a herci tam boli pozývaní v určitý čas. Testy nesmú byť staršie ako štyri dni a potom budú následne každých 14 dní opakované. Natáčanie je obmedzené v tom, že všetci musia nosiť rúška, herci si ich zložia len na ostré zábery. Nariadenie platí aj pre členov štábu. Maskérky majú navyše aj štíty,“ vysvetľuje opatrenia výrobná riaditeľka skupiny Prima Lucia Kršáková a dodáva, že na pľaci je prítomný aj zdravotník, ktorý všetkým niekoľkokrát denne meria teplotu.

Situácia sa zlepšuje aj na Slovensku. Ako prvá návrat do normálu ohlásila verejnoprávna RTVS, ktorá už začiatkom mája začala pripravovať nové epizódy svojich relácii. Na jún dokonca avizuje prvú klapku vianočnej rozprávky.

Avšak gro slovenskej produkcie majú v rukách komerčné televízie. Markíza s Jojkou však ešte musia čakať, pretože v Čechách sú v uvoľňovaní opatrení o krok vpred, hoci na Slovensku je situácia s Covidom-19 neporovnateľne lepšia. Stále platí status quo a nenakrúca sa. Je však jasné, že tento stav už nebude trvať dlho.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #Prima PLUS #oseriáloch #televízia Markíza #koronavírus