Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Bezprecedentné riešenie kvôli korone! Dostane Superstar aj u nás takúto podobu?

Zúfalé časy si vyžadujú zúfalé riešenie. To sú si vedomí aj televízni tvorcovia, ktorí sa dostali do slepej uličky. A to nielen u nás, ale aj v USA. Aj tam totiž aktuálne sa vysiela nová sezóna Superstar a v čase prípravy nikto nerátal s koronakrízou.

20.04.2020 07:00
superstar, american idol, Foto:
Americká Superstar našla spôsob ako pokračovať vo vysielaní aj napriek koronakríza. Pôjde podobnou cestou aj tá slovenská?
debata

Producenti sa dostali do kreatívnej slepej uličky, keď museli vymyslieť spôsob, ako pokračovať v aktuálnom osemnástom ročníku bez väčších obmedzení a ponúknuť divákov živé prenosy. Presne túto situáciu rieši Markíza s Novou, keďže súťaž sa nezadržateľne blíži do finálovej fázy.

Nateraz v našom teritóriu prišli s provizórnym riešením, keď sa predpripravené epizódy výrazne natiahnu a tzv. Super Výber tých najlepších z kastingov zaberú až šesť týždňov. Tieto časti vydržia Markíze do polovice mája. Semifinále tento rok nebude, pretože porota vyberie rovno finálovú zostavu, čo je v našich končinách nevšedná novinka.

V USA sa v posledných týždňoch potýkali s rovnakým problémom ako u nás. Kvôli koronavírusu sa kamery museli zastaviť v priebehu marca. Stihli sa nakrútiť všetky kastingy a prvé vyraďovacie kolá. Následne televízia ABC, ktorá pred troma rokmi prevzala, resuscitovala túto reláciu a v súčasnosti vysiela už tretiu sériu pod svojimi krídlami (predtým to bola televízia FOX), musela hľadať so spoločnosťou Fremantle – vlastníkom licencie – riešenie.

Trailer na aktuálnu sériu americkej Superstar.

Prvoradá bola bezpečnosť všetkých účinkujúcich. Americkú verziu má pod palcom najpopulárnejší moderátor Ryan Seacrest, v porote sedí spevácka megahviezda Katy Perry, ktorá je navyše tehotná, legenda Lionel Richie a spevák a bývalý súťažiaci Luke Bryan. Stanica musela v posledných týždňoch poriadne improvizovať s vysielaním a aby natiahla potrebný čas na vyriešenie kreatívne ťažkej situácie. Pointa Superstar alebo Idolu, ako sa americká verzia volá, spočíva vo veľkolepých finálových kolách, z ktorých vzíde jeden víťaz. Práve prostredníctvom veľkých šou môžu finalisti okúsiť, ako vyzerá jagavý svet šoubiznisu.

Po krátkej pauze a špeciálnej časti, v ktorej sa zostávajúca dvadsiatka spevákov predviedla so svojimi najlepšími číslami prichádzajú live prenosy. Riešenia sa našlo! A je poriadne šalamúnske, pre tento formát priam bezprecedentné a absolútne kreatívne. Znova ukázalo, že sa dá nájsť východisko aj zo zdanlivo neriešiteľnej situácie.

Americká Superstar sa bude vysielať z domu! Nateraz je ťažko predstaviteľné, ako to vizuálne bude vyzerať, ale moderátor bude sprevádzať programom zo svojho, porotcovia budú sedieť vo svojich vilách a súťažiaci predvedú svoje výkony z rôznych častí Štátov, kde žijú. Následne budú diváci hlasovať a postupne sa bude kreovať finálna zostava a rovno aj víťaz.

Riešenie aj našu Superstar?

Práve táto cesta sa javí pre tento formát ako schodný a týmto spôsobom by televízie po celom svete mohli ukončiť aktuálne série. Týka sa do aj federálnej Superstar, ktorú u nás vysiela Markíza. Našla Markíza už riešenie? Inšpiruje sa americkou verziou?

„Diváci sa môžu tešiť ešte na štyri epizódy pod názvom Super výber, v ktorých uvidia výkony tých najlepších spevákov a napínavý boj o miestenku do finále. Televízia pozorne sleduje aktuálnu situáciu v súvislosti s koronavírusom. V súčasnosti pracuje s niekoľkými verziami, ako by mohla najúspešnejšia hudobná súťaž pokračovať, zatiaľ je ale predčasné ktorúkoľvek z nich konkretizovať. Naďalej však platí, že absolútnou prioritou je zdravie a bezpečnosť všetkých zúčastnených,“ povedala pre Pravdu PR manažérka Alexandra Hrušková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Superstar #oseriáloch #televízia Markíza #koronavírus