Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zlomí koronavírus väz aj Superstar? Markíza je v strehu a ráta so všetkým

Bezpečnostná situácia okolo koronavírusu stále graduje a televízie, ktoré si predtým mysleli, že to bude krátkodobá záležitosť začínajú mať obrovský problém s vysielaním a už aj prípravou nových formátov.

14.04.2020 07:00
superstar, Foto:
Kastingy sa skončili, do polovice mája bude porota vyberať len tých najlepších, ktorí sa dostanú do finále.
debata (1)

Začiatkom marca nielen Markíza musela pozastaviť všetku svoju produkciu vrátane seriálov, relácií a dabingu. Za prísnych hygienických podmienok pokračujú spravodajské formáty a špeciálne diskusné relácie, ktoré vytvorili gro vysielacej štruktúry trhového lídra.

Tvrdé dopady nielen na divákov

Diváci sa museli zmieriť s improvizovanou programovou skladbou plnou repríz. Tvrdé ekonomické dopady nedovolili pokračovať v štandardnej jarnej štruktúre plnej premiérových programov. Reklamný trh nielen na Slovensku skolaboval a stanice museli narýchlo stiahnuť svoje programy, ktoré neboli podporené kampaňami, od ktorých sú komerčné televízie závislé.

Zmizli jarné novinky Červené pásky, Pán profesor, odsunul sa štart novej série šou 2 na 1, nevysiela sa nová séria Hornej Dolnej a Susedov. Oteckovia takisto museli skončiť, Markíze sa minuli pripravené epizódy spred pandémie. Prehodnotili sa dokonca filmové premiéry. Nevyrába sa dabing, preto sú ohrozené aj premiéry akvizičných seriálov.

V týchto dňoch mala mať na Slovensku veľkolepú premiéru tretia séria hitu Dobrý doktor, ktorá sa mala vysielať len niekoľko týždňov po americkej premiére. Nestalo sa, nestihol sa dokončiť dabing. Denne sa produkujú obrovské finančné, ale už aj kreatívne škody, z ktorých sa televízie budú ešte dlho spamätávať.

Superstar bez prestávky

Svetlou výnimkou v tejto televíznej mizérii je šiesty ročník federálnej Superstar, ktorý Markíza pripravuje so sesterskou Novou. Vzhľadom na skoré nakrúcanie v prvých mesiacoch tohto roka má televízia v zásobe značnú časť epizód, ktoré sa plynule vysielajú od polovice februára. Navyše produkcia nabehla na trend, ktorý mení podobu veľkých talentových šou po celom svete. Väčšia pozornosť je smerovaná na kastingy a kedysi výstavná skriňa programov – veľkolepé finálové prenosy idú do úzadia a sú len akousi kulisou na vyhlásenie víťaza danej relácie.

Podobným štýlom funguje aj jojkársky Talent, ktorý posledné dve série vystaval na atraktívnych a zábavných kastingových vystúpeniach, následnom hodnotení poroty. Priame prenosy boli len dva, jedno semifinále a jedno finále. Diváci jasne určili, čo ich zaujíma a televízie ich prianiu s radosťou vyhoveli, veď čísla sledovanosti sú toho dôkazom. Navyše každý formát musí prejsť prirodzeným vývojom, ak nechce zaniknúť. Superstar sa tiež novým preferenciám prispôsobila. A hneď sa to odrazilo na sledovanosti.

Sledovanosť

Nová Superstar odštartovala s úspechom. Prvú časť sledovalo 468-tisíc divákov. Nasledujúce týždne boli ešte úspešnejšie a krivka sa pevne usadila nad hranicou polmiliónového publika. V komerčnej cieľovke je spevácka šou jednotkou na trhu. Po vypuknutí pandémie a zoškrtaní programu sa pozornosť divákov presmerovala na premiéry, ktoré majú cenu zlata. Sledovanosť sa vyšvihla nad 550-tisíc divákov. Uzavretie úvodnej fázy súťaže dokonca atakovalo 600-tisícovú hranicu.

Najnovšia séria je na Slovensku najviac sledovaná za posledné dve série. Tvorcovia prišli s viacerými kreatívnymi zmenami. Najviac viditeľnou od prvej epizódy bola porota, ktorá sa rozšírila na päť členov a je mixom spevákov a odborníkov na šoubiznis. Oku lahodiaca zmena nastala aj v novom modernom štúdiu, kde prebehli kastingy. Tie dostali veľkorysejší priestor ako v minulosti. Celkovo bolo odvysielaných až osem častí, v predchádzajúcej sérii ich bolo šesť.

V čase výroby tejto fázy súťaže ešte nikto netušil, že sa svet dostane do slepej uličky, zmena výroby má za následok, že sa Superstar môže naďalej vysielať. Každopádne Markíza s Novou hrajú o čas a nateraz to vyzerá tak, že prehrávajú. Aj, keď iskrička nádeje horí vždy. Na konci marca sa skončili kastingové časti, porotcovia oddelili zrno od pliev. Vznikol výber 80 nádejných spevákov, z ktorých len jeden môže získať titul Superstar.

Zmeny vo vysielaní

Vyhrotené časy si vyžiadali aj improvizáciu a preto tzv. Divadlo, ktoré štandardne „zabralo“ v štruktúre maximálne dve epizódy a následne sa pozornosť presmerovala na semifinálové kolá so živým publikom, sa tentokrát poriadne natiahne! Kompetentní sa snažia oddialiť finálové kolá všetkými možným spôsobmi. Situácia totiž nedovoľuje nakrúcanie s publikum a záverečné kolá Superstar bez tisícovej duniacej kulisy si nikto nevie ani len predstaviť. Prípadne spievanie finalistov s rúškami.

Tohtoročná séria sa potýka s obrovskými problémami a dilemami, ktoré nikto v súčasnosti nevie rozlúsknuť. Už počas ostatnej nedele Markíza odvysielala prvú časť vyraďovania. Celkovo je pripravených až šesť zostrihov, ktoré natiahnu vysielanie až do polovice mája. Semifinále sa ruší. Prvý finálový večer je naplánovaný na 24. máj, pričom podobne ako pri minulom ročníku, tak aj tento rok sa ráta s polovičným počtom priamych prenosov. Finalisti preto budú čeliť znova drsnému dvojitému vyraďovaniu.

Unikátny pohľad na nové štúdio Superstar Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Aktuálny ročník Superstar spustil vyraďovaciu...

Plán B?

Je však veľmi otázne, či sa tento scenár zrealizuje. Markíza sa pripravuje na viacero alternatív vysielania, jedným z nich musí byť aj ten fatálny, že sa nepodarí túto sezónu uzavrieť. Išlo by svetový unikát a museli by sa hľadať alternatívy, prípadne presun na jeseň. „Televízia veľmi pozorne sleduje vývoj situácie s koronavírusom a v súvislosti so živými finálovými prenosmi sa rozhodne podľa aktuálnej situácie, preto je v súčasnosti predčasné robiť akékoľvek závery. Maximálnou prioritou je ale zdravie a bezpečnosť všetkých zúčastnených,“ znie oficiálne stanovisko Markízy.

Rozšíreným počtom epizód s Divadlom si kúpila Markíza s Novou o niečo viac času a zostáva len dúfať, že v priebehu najbližších týždňov sa situácia zlepší natoľko, aby sa televízny svet začal dávať dokopy a zistil sa, aké škody koronavírus napáchal.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Superstar #oseriáloch #televízia Markíza #koronavírus