Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Česká televízia prekabátila koronavírus a vo veľkom nakrúca! Inšpiruje sa aj Slovensko?

Pandémia koronavírusu a riziko možného nakazenia prinútila televízie poriadne sa zamyslieť a vymyslieť šalamúnsky spôsob, ako pokračovať v produkcii. A v Čechách sa to podarilo! Diváci sa môžu tešiť na špeciálny seriál Láska v čase korony, ktorý vzniká unikátnym spôsobom. Ten eliminuje hrozbu na minimum a pritom sa zabezpečuje produkcia nových programov.

17.04.2020 07:00
česká televízia, logo česká televízia, Foto:
Nový seriál bude mať premiéru 27. apríla na ČT 1.
debata (1)

Televízia naprieč Európou, ale aj v USA museli v marci prijať tvrdé bezpečnostné opatrenia a zastavili produkcie seriálov, filmov, relácii, dabingu. Zodpovedné rozhodnutie však začínajú robiť veľké problémy, pretože žiadna na televízie na svete nie je pripravená na taký dlhý výpadok produkcie, ktorá je zárukou života každej stanice. Na Slovensku sa život pred a za kamerami takisto zastavil s výnimkou spravodajstva. V Čechách prišla verejnoprávna televízia s revolučným riešením.

Nielenže aktuálne zareaguje na súčasnú situáciu a nakrúca seriál o koronavíruse, zároveň prinesie premiérové vysielanie, po ktorom diváci už volajú. Nekonečné reprízy starých formátov neukoja dopyt publika, ktoré je „uväznené“ doma a najmä večer hľadá mentálne rozptýlenie z tejto ťažkej situácie. Aktuálne vzniká šesť epizód z nového seriálu Láska v čase korony a inšpiráciou sú samotní diváci, ktorí posielali svoje zážitky a postrehy zo súčasnej izolovanej doby a tie sa stali predlohou pre scenár.

Nakrúcať sa začalo 14. apríla a do dvoch týždňov uvidia diváci prvú epizódu. Produkcia bude mať na naše teritórium priam futuristickú podobu. Aby sa eliminoval počet ľudí na pľaci, tvorcovia využijú robotické kamery, ktoré budú diaľkovo ovládané z bezpečnej vzdialenosti a na scéne budú iba herci, aj to v obmedzenom počte. Najdôležitejšou pointou nového seriálu je vnesenie humoru do obývačiek divákov.

„Vzhľadom na situáciu a nariadením vlády je klasická príprava seriálu nemožná, natáčanie, musí prebiehať tak, aby nikto zo štábu nebol ohrozený. Na pľaci teda budú prítomní len herci a robotické kamery, počet členov štábu bude minimálny. Scenáre aj organizácia natáčania vzniká počas telekonferencie. Predstavitelia jednotlivých rolí často stvárnia reálni životní partneri, ktorí spolu zdieľajú aj v civilnom živote domácnosť, alebo herci, medzi ktorými bude pri natáčaní reálna bariéra, napríklad dvere.“

"Chodím denne do divadla šiť rúška a vôbec by ma nenapadlo, že by som mohlo v tejto situácii točiť. Ešte som nedostala celý scenár, takže sa k svojej postave nemôžem úplne vyjadriť, len viem, že ide o ženu, ktorá nie je spokojná v manželstve a do cesty jej prišiel nový muž. A práve karanténa jej bráni sa s ním stretávať. Ďalej naozaj neviem. Som zvedavá na samotné natáčanie, ktoré nebude štandardné, pretože sa budú musieť dodržiavať isté ochranné opatrenia. Je fantastické, že niečo také vzniká a žije sa ďalej,"hovorí herečka Zita Morávková, ktorá stvárni jednu z hlavných úloh.

Vzniká seriál, ktorý súčasnú situáciu dokáže odľahčiť, ale aj unikátna stopa, ktorá bez odstupu zachytí to, akou silou spoločnosť epidémia zasiahla. Môže navyše rýchlo reagovať na aktuálne dianie, ktoré sa stane ďalším aktérom v seriáli.

„Tento enormne špecifický projekt spája mnoho technických prekážok, ktorým sa normálne chcete vyhnúť, ako čert krížu. Ide o veľkú kreatívne výzvu. Bude minimum času na všetko: jeden diel bude napísaný, natočený a vysielaný za jeden týždeň! A pretože v prvom rade myslíme na bezpečnosť, tak napríklad kameramani nebudú smieť byť v miestnosti s hercami a budeme točiť na "odložené“ kamery – avšak aj napriek to mám pocit, že je správne zachytiť aktuálnu situáciu práve teraz a tak, ako sa na ňu pozeráme súčasnými očami. A ideálne s potrebným humorom, pretože vírusová epidémia bude mať tiež veľký vplyv na psychiku nás všetkých," uzatvára režisér Jan Bartek.

Logo nového "koronaseriálu" z... Foto: Česká televize
láska v čase korony, Logo nového "koronaseriálu" z dielne Českej televízie.

Inšpiruje sa aj Slovensko?

Podobným štýlom sa by sa mohli inšpirovať aj slovenské televízie, ktoré museli v minulých týždňoch stopnúť vysielanie obľúbených seriálov, pretože sa im minuli predpripravené epizódy, tie vznikli ešte pred vypuknutím pandémie. Diváci sa museli zmieriť s priehrštím repríz a návratom formátom, o ktorých sa dúfalo, že nadobro zapadli prachom. Vyzerá to tak, že najväčší slovenskí hráči na neinšpirujú nápadom spoza rieky Moravy.

„Televízia JOJ od začiatku rešpektuje všetky nariadenia súvisiace s ochorením COVID-19. V súčasnosti nakrúcame za prísnych bezpečnostných opatrení okrem spravodajských relácií a špeciálov kuchársku šou Moja mama varí lepšie ako tvoja, Inkognito, Sedem a Na hrane. O tom, kedy a ako budeme opätovne nakrúcať aj naše seriály, budeme našich divákov informovať,“ povedala pre Pravdu hovorkyňa Jojky Lucia Kulihová.

„Aj my situáciu pozorne analyzujeme a hľadáme spôsob, ako čo najskôr obnoviť výrobu, avšak pri platnosti súčasných opatrení to možné nie je. Dúfame ale, že sa tak stane v čo najkratšom možnom termíne,“ uzavrel PR manažér Markízy Lukáš Kočišek.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #televízia JOJ #oseriáloch #televízia Markíza #koronavírus