Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

To, čo sa deje na obrazovkách sa nedá nazvať inak! Je to televízna "koronastrofa"

Pandémia koronavírusu paralyzovala celý svet. Život v Európe sa v priebehu niekoľkých dní zastavil, čo by pred pár týždňami zrejme ešte každý považoval za science-fiction. Zatvorené školy, obchodné centrá, divadlá, dokonca zatvorené letiská a hranice, bezpečnostné opatrenia v doprave, odporúčania nezdružovať sa vo veľkých skupinách.

24.03.2020 07:00
červené pásky, pán profesor, superstar,... Foto:
Drvivá väčšina premiérových programov zmizlo z obrazoviek. Nahradili ich reprízy.
debata (41)

Práve zákaz spoločenských podujatí má za následok, že televízie nemôžu nakrúcať relácie s publikom, ktoré boli dosiaľ veľmi obľúbené. Dotklo sa to napríklad aj obľúbenej jojkárskej relácie V siedmom nebi, ktorá sa v zatiaľ poslednom vydaní musela zaobísť bez neodmysliteľnej kulisy. To isté platilo aj pre glosátorov z relácie Sedem.

Bezpečnostné opatrenia zdrvujúco zasahujú do štandardnej činnosti každej našej televízie, na ktorú sa upiera veľká pozornosť. Televízie sú pre mnohých jediným spojením so svetom v časoch, keď ľudia majú preventívne sedieť doma.

Prím hrajú spravodajské a špeciálne diskusné relácie prinášajúce najaktuálnejšie informácie o vývoji šírenia nebezpečného vírusu. Diváci hnaní panikou a neistotou ich sledujú v enormných počtoch a hlavné spravodajské relácie zo dňa na deň prekonávajú vlastné rekordy. Čísla išli hore rádovo v státisícoch.

Obmedzenia výroby

Televízie Markíza, JOJ, ale aj verejnoprávna RTVS v uplynulých dňoch potvrdili, že obmedzujú výrobu relácií a seriálov s cieľom minimalizovať riziko. Nikto nechce ohrozovať štáb ani účinkujúcich. Paradoxom je aj to, čo si asi málokto uvedomuje, a to, že snaha o zabránenie šírenia vírusu sa na televíznych obrazovkách zrejme bude prejavovať oveľa dlhšie. Teda aj v čase, keď už budeme mať vrchol pandémie dávno za sebou.

Televízie Markíza, JOJ, ale aj verejnoprávna RTVS potvrdili, že obmedzujú výrobu relácií a seriálov s cieľom minimalizovať bezpečnostné riziko. Nikto nechce ohrozovať štáb ani účinkujúcich.

Zastavilo sa totiž nakrúcanie seriálov, ktoré sa vysielajú priebežne. Platí to pre markizáckych Oteckov, Susedov alebo pre jojkársky Nový život. Susedia sa nevysielajú vôbec. Tvorcovia stihli nakrútiť len šesť epizód z aktuálnej ôsmej série, odvysielať sa stihli len dve. Oteckovia sa vysielajú trikrát do týždňa, Nový život len raz. Ak sa situácia v najbližších dňoch nezačne upokojovať, minú sa aj epizódy, ktoré boli predpripravené a obľúbené seriály, ktoré zastupujú minimum premiér, budú musieť zmiznúť.

Mnohé relácie, ale aj seriály sú nakrútené vopred, no ani tie nedostali priestor zabojovať o divácku priazeň. Markíza stopla jarné seriálové novinky – seriály Pán profesor a Červené pásky. Avizovaný návrat zábavnej šou 2 na 1 s Adelou Vinczeovou a Danom Danglom je v nedohľadne. Šetrí sa dokonca na ponuke akvizičných filmov. Zmeny sa nedotkli najnovšej série federálnej SuperStar. V tomto prípade má Markíza v zálohe kastingové epizódy. Otázne je, čo sa bude diať, keď sa súťaž dostane do fázy so živými prenosmi.

Televízia JOJ pár dní pred veľkou premiérou ťažiskovej šou Zlatá maska s ľútosťou oznámila, že sa štart odsúva. Nateraz však ostáva vo vysielaní premiérové Inkognito alebo seriálová novinka Jenny. RTVS zastavila výrobu všetkých relácií a dokonca aj dabingu. Tretia séria šou Zem spieva, ktorá je semifinálovej fáze, sa nevysiela.

Návrat k improvizácii

Spoločným menovateľom zostavovania aktuálnej televíznej štruktúry je improvizácia. Na súčasnú situáciu sa nedalo pripraviť a nedalo sa ani riadiť krízovým scenárom. Spoločnosť a v nej aj televízie sa ocitli v úplne novej situácii, na ktorú neexistujú zaručené alternatívne postupy, ako ju zvládnuť. Ak si pustíte vysielanie ktorejkoľvek televízie, v drvivej väčšine narazíte len na reprízy. Nezostal kameň na kameni.

Kríza v televíziách potrvá dlhšie ako karanténa

Ak by sa situácia v najbližších týždňoch stabilizovala, televízie by ešte vedeli mnohé zachrániť. Operatívne by sa vrátili do vysielania formáty, obnovené produkcie by stihli nakrúcať a nehrozil by výpadok sezónnych titulov. Absolútny problém nastane vtedy, keď sa bezpečnostné opatrenia budú predlžovať.

Práve na jar totiž televízie chystajú svoje jesenné ťaháky ako Česko-Slovensko má talent, Tvoja tvár znie povedome a úplne nové formáty v rámci novej televíznej sezóny. Ak sa nebude realizovať táto výroba, televízny trh na Slovensku definitívne skolabuje a celá kríza okolo koronavírusu by mohla na obrazovkách trvať minimálne do konca tohto roka.

Bežný divák je presvedčený, že by sa stanice mali predbiehať s ponukou premiérových programov. Veď nastala situácia, ktorá je snom každej televízie. Ľudia sú prinútení sedieť doma a televízor je neodmysliteľným spoločníkom. Logicky je to záruka rekordnej sledovanosti. Ibaže zhodou okolností nastal pravý opak. Z ponuky zmizla drvivá väčšina seriálov, filmov, relácií. Jarná fáza televíznej sezóny 2019 – 2020 je v troskách. Bez prikrášlenia. Prečo to tak je?

Panika na trhu s reklamou

Keď ľudia sedia doma, predpokladá sa rekordná sledovanosť. Ibaže nastal pravý opak. Z ponuky zmizla drvivá väčšina seriálov, filmov, relácií. Jarná fáza televíznej sezóny je v troskách. Bez prikrášlenia. Prečo to tak je?

Zastavený pohyb ľudí, tovarov a služieb expresne ochromil všetkých inzerentov, ktorí nutne prehodnocujú a sťahujú svoje kampane, a to nie len z televízií. Zastavený dopyt nie je rentabilné podporovať veľkými reklamnými kampaňami vo vysielaní v situácii, keď sú spotrebitelia „uväznení“ doma a obchody musia byť zatvorené.

Žiadna z televízií si nemôže dovoliť spáchať ekonomickú samovraždu a uvádzať drahé seriály a relácie vo vysielaní, ktoré nie sú podporené reklamou. Veď na tom stojí princíp fungovania každej komerčnej televízie. Investície do programu sa jej musia vrátiť a práve „živý“ trh s reklamou je jedinou šancou, ako to dosiahnuť.

Práve toto je hlavný a logický dôvod, prečo diváci prišli o svoje obľúbené programy. Zostáva len dúfať, že to bude iba na obmedzený čas.

Samotné televízie netrpezlivo vyčkávajú na správny moment a náznak možného zlepšenia situácie. Je v záujme ich prežitia vrátiť sa do štandardného režimu a fungovať v štandardnom nastavení. Je to jediná možnosť, ako padajúci trh zachrániť pred totálnym kolapsom.

Aká je situácia v zahraničí?

V Spojených štátoch amerických, ktoré sú najväčšou zásobárňou seriálov na svete, televízna sezóna smeruje k svojmu vrcholu a aktuálne série celosvetových hitov mali o pár týždňov predviesť vybičované závery. Lenže všetko je ohrozené, všetko stojí na vratkých nohách.

Televízie hromadne pozastavujú všetky nakrúcania. Stanice tak majú v zásobe tri až štyri predtočené epizódy. Ak sa situácia neupokojí, diváci jednoducho neuvidia nič. Všetky sezóny tak zostanú bez konca. Nariadenie je vyhlásené na najbližšie dva týždne.

Nenakrúcajú sa ani tie najväčšie seriálové hity. K iniciatíve sa pridali aj streamovacie televízie ako Netflix, HBO Max, Apple TV+, Disney+, Hulu. Platí tam teda navlas rovnaká situácia ako u nás. Ak sa situácia nezačne stabilizovať, meškanie naberie produkcia všetkých amerických seriálov a ohrozená bude aj nová televízna sezóna. Stop dostalo aj nakrúcanie pilotných dielov nových seriálov, televízie zostávajú v kreatívnom vákuu a netušia, s ktorými novinkami môžu vôbec rátať.

Reakcie v Česku

Situácia na českom trhu sa nezdá taká vyhrotená ako u nás. České televízie síce zastavili produkciu programov a seriálov, ale s obnovením rátajú už v priebehu budúceho týždňa. Dokonca sa aktuálna kríza nedotkla samotného vysielania.

Televízia Nova zredukovala vysielanie svojho nekonečného seriál Ulica iba o jeden deň. Jej stálica Ordinácia v ružovej záhrade 2 sa bude v premiére vysielať aj naďalej. Prima ide veľmi podobnou cestou. Jej najnovší hit Slunečná sa síce bude vysielať len raz do týždňa, namiesto dvojnásobného vysielania, ale televízia stále ráta s premiérami.

Bez obmedzení avizuje vysielanie lekárskej drámy Modrý kód. Zastavené je vysielanie len talk šou Na Pavláska a Šou Jana Krausa, odložila sa premiéra nového seriálu Einstein. Zdá sa, že situácia v Česku vôbec nepripomína paniku a obmedzený režim.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #televízia JOJ #televízia Markíza #koronavírus