Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Koronavírus drví televízie, výroba sa zastavuje! Budú mať diváci čo pozerať?

Rýchle šírenie koronavírusu po svete zasiahlo tvrdo do každého segmentu životov. Výnimkou nie je ani televízny a zábavný priemysel. Televízie a filmové štúdia hromadne zastavujú výrobu seriálov a filmov.

19.03.2020 01:00
debata (9)
Obľúbené americké seriály, ktoré s obľubou... Foto: ABC/The CW/AMC/Apple TV+/Disney+/Netflix/Hulu
greys anatomy, stranger things, batwoman, morning show, walking dead, Obľúbené americké seriály, ktoré s obľubou sledujú aj Slováci smerujú do slepej uličky kvôli koronavírusu.

A týka sa to celej Európy, ale aj USA. Slovenské televízie už dali stopku všetkým výrobám seriálov a relácií. Nateraz situáciu zachraňujú situáciu obmedzením vysielaných epizód počas týždňa, aby ušetrili tie, ktoré ešte stihli predtočiť. To isté však platí aj pre USA. Tam je situácia úplne rovnaká a pritom práve americká produkcia je kľúčová aj pre naše televízie a divákov, ktorí s obľubou sledujú osudy hrdinov v seriáloch.

V Spojených štátoch televízna sezóna smeruje k svojmu vrcholu a aktuálne série celosvetových hitov o pár týždňov mali predviesť vybičované závery. Lenže všetko je ohrozené. Televízie hromadne pozastavujú nakrúcania. Stanice tak majú v zásobe tri až štyri predtočené epizódy. Ak sa situácia neupokojí, diváci jednoducho neuvidia nič. Všetky sezóny tak zostanú bez konca. Nariadenie je vyhlásené na najbližšie dva týždne.

Stopku dostala produkcia napríklad hitu Grey's Anatomy (Klinika Grace) z dielne stanice ABC, aktuálne finišuje 16. séria. Očakáva sa útlm aj pri všetkých ostatných seriálov. Televízia CBS zastavila nakrúcanie všetkých svojich seriálov celoplošne. Týka sa to aj Riverdalu, Dynastie, Katy Keene, tesne pred vyhlásením stihli tvorcovia nakrútiť posledné zábery finálnej série The 100 (Prvých 100).

Superhrdinovia ako The Flash, Supergirl, Legends of Tomorrow, Batwoman musia načas zavesiť svoje trikoty na klinec. Seriál The Legacies (Odkaz) a jeho druhá séria, ktorý je spin-off seriálom vychádzajúci z legendárnych Upírskych denníkov a The Originals, bude mať zrejme len 16 častí, namiesto 20.

Netflix neváhal a odmietol ohroziť svoje štáby a účinkujúcich. Kamery sa zastavili na všetkých seriáloch a filmoch. Týka sa to aj dlhoočakávanej 4. série Stranger Things. Rovnako sa zachovali aj ostatné streamovacie televízie. Apple TV+ zrušil produkciu druhej série svojho hitu The Morning Show s Jennifer Aniston a Reese Witherspoon, týka sa to aj všetkých pripravovaných sezón všetkých seriálov. Hulu nenakrúca štvrtú sériu Príbehu služobníčky (The Handmaid's Tale). Koncern Disney nebude do odvolania nakrúcať druhú sériu Star Wars seriálu The Mandalorian.

Zombíci tiež idú do úzadia. Televízia AMC zastavila produkciu šiestej série Fear The Walking Dead, ktorý je prvým spin-off seriálom. V máji sa mali kamery rozbehnúť v prípade 11. série The Walking Dead, podľa najnovších informácií, sa nakrúcanie odkladá. Scenáristi však pripravujú nové epizódy v prípade ústupu koronavírusu, aby sa potom mohlo vo veľkom nakrúcať.

Aktuálna situácia sa tak môže negatíve odraziť nielen na ponuke stanic ešte túto jar, ale televízny pôst môže v značnej miere nastať aj počas jesene, ak sa situácia v najbližších týždňoch neupokojí.

Vyhrotenejšia situácia môže nastať pri naplnení pesimistických scenárov a koronavírus sa nepodarí dostať pod kontrolu. Vtedy bude bezprecedentne ohrozená aj pilotová sezóna, teda produkcia úplne nových seriálov, s ktorými stanice rátajú v ďalšej televíznej sezóne. V tom prípade pripravovaná televízna sezóna 2020/2021 ani neodštartuje a je otázne, ako bude vôbec vyzerať vysielanie.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #koronavírus