Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Dočkáte sa! Uvidíte najhorší seriál minulého roka a prvýkrát so slovenským dabingom

Dôvod na radosť? Asi nie. Televízia JOJ chňapla to najväčšom minuloročnom prepadáku, ktorý bol kedysi kultovým seriálom. Reč je samozrejme o seriáli Beverly Hills 90210, ktorý sa v roku 2019 vrátil s novými epizódami. Už v stredu 8. januára ho uvidia aj slovenskí diváci a budú môcť posúdiť, či sa návrat legendárnej partičky podaril alebo nie.

08.01.2020 07:00
beverly hills, beverly hills 90210, 90210, bh... Foto:
A je koniec. Veľký hit skončil ako prepadák po jednej sérii.
debata (11)

Prvá správa o revivali vyšla pred Vianocami 2018 a spôsobila veľký ošiaľ. Podarilo sa dať dokopy všetkých pôvodných hercov, bokom išli aj konflikty z minulosti. Vyzeralo to na ideálnu situáciu. Lenže opraty nad kreatívnou tvorbou prebrali herečky Tori Spelling a Jennie Garth a pomaly, ale iste nadšenie z návratu opadalo.

Pritom sa o tento projekt bilo viacero televízií a streamovacích platforiem. Dnes sú zrejme radi, že sa BH 90210, ako sa po novom seriál volal, oblúkom vyhol. Ťažko si predstaviť, že sa výsledný produkt pochybnej kvality objavil na napríklad na Netflixe. Nakoniec „vyhrala“ televízia FOX, ktorá pred rokmi Beverly Hills vysielala.

Nové BH 90210 bolo mixom fikcie a reality. Herci nehrali samých seba, lebo aj ich „reálne“ vykreslenie sa neraz nezakladá na pravde a je upravené potreby neprítomného, respektíve ťažko pochopiteľného deja. Ten je mixom pohľadu na reálnych hercov smerujúcich na jubilejné stretnutie s fanúšikmi pri príležitosti 30-ročného výročia štartu seriálu a pohľadom potom na postavy, ktoré hrali a naznačuje, ako Brandon, Brenda, Kelly, Steve, Donna, David a Andrea by vyzerali v súčasnosti.

Sledovanosť išla prudko nadol a šesťdielny event stratil polovicu divákov od svojho začiatku. Nebolo preto prekvapením, keď televízia dala ruky od tohto projektu preč. Pritom hlavné „tvorkyne“ sebavedome hovorilo, že majú materiálu na niekoľko sezón.

Zaujímavosťou je, že diváci uvidia Beverly Hills po prvýkrát v slovenskom znení, pričom drvivá väčšina z nich má zafixovanú českú verziu, ktorá sa pred rokmi vysielala aj u nás. Boli to časy, keď slovenské televízie preberali seriály a filmy od českých staníc, ktoré vyrobili český dabing. Vtedy ešte neexistovalo legislatívne ošetrenie slovenského jazyka. Preto dodnes pamätajú Bohdana Tůmu, Petru Hanžlikovú, Martinu Hudečkovú, Miroslavu Součkovú, Pavla Vondráka, Martina Sobotku alebo Miriam Chytilovú, ktorí prepožičali hlasy postavám.

Kto sa vôbec po prvýkrát predstaví v slovenskom znení? Martin Zatovič „bude“ Brandon, Andrea Karnasová Brenda, Bibiana Ondrejková Donna, Henrieta Mičkovicová Kelly, Juraj Kemka Steve, Peter Krajčovič David, Renáta Rundová Andrea. Kto je zvedavý, ako budú reálne znieť postavy môže skúsiť návrat Beverly Hills už 8. januára o 21.40 na Jojke.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #oseriáloch #Beverly Hills 90210