Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Neuveriteľné sumy! Tieto nové seriály sú drahšie ako Hra o tróny

Čoraz väčší počet seriálov, vznik nových televízií, obrovská konkurencia a snaha zaujať. To sú základné parametre pre stanice, ktoré investujú milióny do seriálov. Časy, keď k rekordným rozpočtom sa seriály museli postupne prepracovať sú dávno preč.

06.11.2019 07:00
the morning show, jennifer aniston, Foto:
Jennifer Aniston v novinke The Morning Show.
debata

Aj takej Hre o tróny to trvalo roky, kým v poslednej ôsmej sérii sa dostala k rekordu – 15 miliónov dolárov na epizódu. HBO stála šestica záverečných častí 90 miliónov dolárov. Údajne sa rozpočet dodatočne ešte navyšoval, čo televízia nikdy nepriznala. Avšak výsledný vizuál tomu nasvedčuje.

Tento rok je pre televízny trh zlomový. Vstupujú naň nový hráči. Svoj štart má za sebou Apple TV+, o pár dní príde Disney+, budúci rok HBO Max a ďalšie online televízie sa pripravujú na štart. Zabehnutí hráči ako Netflix, Amazon, Hulu, ale aj HBO GO majú čo robiť, aby nestratili konkurenčnú výhodu. Noví konkurenti, za ktorými stoja silné značky sa neboja zainvestovať do seriálov. Idú aj do rizika, že neuspejú.

Kedysi to tak nebolo. Bolo úplne prirodzené, že so stúpajúcou popularitou, stúpal aj rozpočet, televízie sa jednoducho báli robiť neisté investície. Aktuálne sa situácia mení a mnohé štartujúce seriály sú už teraz drahšie ako áčkové filmy, ktoré smerujú na strieborné plátna.

Reč o je novinke See z dielne Aplle TV+ a The Mandalorian od Disney+. Nový seriál See v hlavnej úlohe s Jasonom Momoamom predstavuje pohľad na utopickú budúcnosť, v ktorej žije už len hŕstka obyvateľov modrej a najmä zdecimovanej planéty Zem. Všetci sú slepí, berie sa to ako daň za zničenie nášho domova. Avšak, keď sa hlavnému hrdinovi narodí zdravé dieťa, ktoré navyše vidí, berie sa to ako apokalyptické znamenie a začne sa lov na nevinné dieťa. Prvá desaťdielna séria vyšla na 150 miliónov dolárov, teda 15 miliónov zhltla jedna.

Kedysi platilo, že seriály, ktoré boli najdrahšie patrili do sci-fi žánru. Teraz už ani to neplatí. Dôkazom je seriál The Morning Show s Jennifer Aniston a Reese Witherspoon. Novinka je spolu so seriálom See vlajkovou loďou pre štartujúcu Apple TV+. Jedna epizóda drámy z mediálneho prostredia stojí takisto 15 miliónov dolárov. V tomto prípade z tejto sumy najviac pohltili honoráre pre hlavné megahviezdy. Hovorí sa, že obe berú za jednu epizódu 2 milióny dolárov. The Morning Show má isté dve série po desať častí. Apple investoval 300 miliónov len do tohto seriálu.

Nezaostáva ani prvý hraný Star Wars seriál s názvom The Mandalorian, ktorý štartuje 12. novembra na novej streamovacej platforme Disney+. Príbeh o osamelom bojovníkovi a galaxii, kde neplatia zákony dostal rovnako rekordnú sumu na výrobu. Filmárov potešila suma na jednu časť, tá vyšplhala tiež na 15 miliónov, suma za prvú osemdielnu sériu činí 120 miliónov. Aby toho nebolo málo, už teraz je potvrdená druhá séria.

Vyzerá to tak, že 15 miliónov je nový štandard pre streamovacie televízie, ak chcú vytvoriť prvotriedny seriál.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #Apple TV Plus #The Morning Show #See #The Mandalorian #Disney+