Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Príbeh služobníčky dostal pokračovanie kvôli Trumpovi. Mieri aj do televízie

Dlhoočakávaný román kanadskej spisovateľky Margaret Atwoodovej The Testaments, ktorý sa dostal na pulty kníhkupectiev 10. septembra, je reakciou na zhoršovanie ženských práv v niektorých častiach sveta, vrátane Spojených štátov. Autorka to povedala v rozhovore s BBC. The Testaments (Závety) je pokračovaním jej slávnej knihy Príbeh služobníčky z roku 1985.

13.09.2019 07:00
príbeh služobníčky, the handmaids tale,... Foto:
Príbeh služobníčky sa vráti na jar 2020 so 4. sériou. V príprave je aj spin-off seriál. Desivý svet Gileádu sa rozšíri.
debata (2)

Antiutopická novela, podľa ktorej online televízia Hulu nakrútila rovnomenný seriálový hit, predstavuje totalitnú budúcnosť v štáte Gileád, kde je niekoľko zostávajúcich plodných žien, ktorým sa hovorí „služobníčky“. Sú znásilňované svojimi „pánmi“, aby rodili zdravé deti. Cieľom je znovu zaľudniť svet, ktorý ekologickej katastrofe a neplodnosti.

„Ľudia sa roky pýtali, či napíšem pokračovanie. Prosím, napíšte pokračovanie, povedzte nám, ako to dopadlo, a ja vždy odpovedala, že to nepôjde,“ uviedla Atwoodová. Potom sa podľa nej stalo niekoľko vecí, ktoré ju k napísaniu pokračovanie prinútili.

„Na niektorých miestach sveta, vrátane USA, sme sa začali vracať do Gileádu,“ uviedla 79-ročná spisovateľka. Podľa agentúry Reuters tým mala na mysli nedávne kroky k sťaženiu potratov, ktoré v Spojených štátoch rozdelili verejnú mienku a vyburcovali aktivistky za ženské práva. Proti potratom vystupuje aj prezident Donald Trump.

Trailer k tretej sérii.

Atwoodová povedala, že o pokračovaní Príbehu služobníčky začala premýšľať už vo chvíli, keď Trumpa zvolili do Bieleho domu. V tom čas sa už natáčal aj televízny seriál. „Kontext seriálu sa zmenil, a v tom okamihu sme vedeli, že bude vnímaný inak, čo sa aj stalo. Takže namiesto ilúzie sa kvôli ľuďom podporujúcim Trumpa dostal ďaleko bližšie realite,“ uviedla autorka.

Úspech seriálu pomohol, že sa kniha opäť vyšvihla do čela rebríčkov bestsellerov a uniforma služobníc – dlhý tmavo červený plášť a široký biely čepiec – sa stala symbolom ženského protestu a odporu.

Trailer k druhej sérii.

Podľa jednej z čitateliek, ktorá v Londýne čakala na čítanie Atwoodovej, sa svet stal pre ženy horším miestom, a zvlášť v USA. „Nová kniha je tak veľmi aktuálna, veľmi relevantná a veľmi potrebná,“ povedala 57-ročná Anne Enithová-Cooperom agentúre Reuters.

Na otázku BBC, či veľké očakávania súvisiace s novým románom, nominovaným na prestížnu Man Bookerovu cenu, ju znervózňuje, Atwoodová odpovedala: „Je potrebné zdôrazniť, že je to kniha, nie zmena režimu, nie je to nič, čo fyzicky ovplyvní životy mnohých ľudí, nie sú to nepokoje v Moskve.“

Trailer k prvej sérii.

Streamovacia spoločnosť Hulu začala ešte pred vydaním knihy rokovať s autorkou o sfilmovaní pokračovania. Nedávno televízia dovysielala 13-dielnu tretiu sériu Príbehu služobníčky, potvrdená je aj štvrtá séria pre jar 2020. Ak všetko pôjde dobre, tak Príbeh služobníčky dostane spin-off seriál, kniha The Testaments hovorí príbehy žien 15 rokov po udalostiach z prvej knihy. Hlavnými rozprávačkami sú tri ženy. Fanúšikovia by sa tak mali dozvedieť, ako sa skončil príbeh June, hlavnej postavy Príbehu služobníčky.

Tvorcovia seriálu hovoria, že sú pripravení nakrútiť 10 sezón, pričom námet z celej prvej knihy vyčerpali v rámci prvej série. Ostatné série vznikajú len na základe inšpirácie samotnou autorkou, ktorá dohliada nad scenárom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Príbeh služobníčky #Príbeh služobnice #oseriáloch #Hulu