Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Netflix pije krv Čechom a Slovákom! Tento amaterizmus rozhneval dva národy

Posledné mesiace sa najväčší online vysielateľ poriadne priblížil divákom a snaží sa zaujať. Teraz šokoval neadekvátnym a amatérskym prístupom.

16.07.2019 07:00
teória veľkého tresku, big bang theory, Foto:
Teória veľkého tresku nemala na Netflixe "peknú" premiéru. Online televízie ponúkla seriál s automatickým prekladom.
debata (20)

Niekoľko rokov bol Netflix dostupný na Slovensku bez zrozumiteľnej lokalizácie a mohlo ho využiť minimum divákov, ktorí sú jazykovo zdatní v angličtine. Začiatkom tohto roka sa po týždňoch intenzívnej snahy a niekoľkotisícovej petícii podarilo dosiahnuť, aby online televízia sprístupnila expandujúcu českú lokalizácie aj pre Slovensko. Konečne Netflix sa stal alternatívnym hráčom na trhu, ktorého by si mohli naplno užiť aj naši diváci.

Zamestnal tridsať predkladateľov, ktorí nielenže pripravujú profesionálne titulky, prednedávnom pribudol aj český dabing. Už by sa mohlo zdať, že Netflix vykročil tou správnou nohou do česko slovenského regiónu.

O to viac šokujúcou pôsobí jeho posledný krok, ktorý sa najviac prejavil pri obrovskou seriálovom hite – Teórii veľkého tresku. Obľúbený sitkom s jeho dvanástimi sezónami zaradil do svojej ponuky s českými titulkami, tie však dosahujú kvalitatívnu úroveň suterénu. Je evidentné, že pri tomto seriáli využili automatický prekladač a výsledkom sú nezrozumiteľné výtvory, ktoré namiesto smiechu vyvolávajú znechutenie.

Na problematiku upozornila komunita českých a slovenských fanúšikov Netflixu na svojho Facebooku a zdá sa, že opäť bude potrebný značný tlak, aby sa situácia napravila. Podobne ako pri boji za zrozumiteľnú lokalizáciu spred niekoľkých mesiacov. Zaujímavosťou je, že konkurenčné HBO GO má v ponuke Teóriu veľkého tresku tiež, s českými titulkami a aj českým dabingom.

Touto praktikou pritom Netflix „skúšal“ tolerantnosť divákov napríklad aj v Bulharsku, kde automatický preklad zaradil až pri tisícke seriálov a filmov a prakticky sa stal nepozerateľným. Po vlne protestov amatérske titulky zmazal, nahradil ich profesionálnymi a divákom sa ospravedlnil. Vyzerá to tak, že túto stratégiu chce obnoviť práve v našom regióne.

Streamovací gigant zrejme nepochodí, keďže opäť vzniká vlna odporu a situácia púta aj mediálnu pozornosť. Dá sa očakávať, že veľmi skoro, aj to kvôli vonkajšiemu tlaku, dôjde k náprave. Otázne je, kedy.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Teória veľkého tresku #oseriáloch