Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Za Černobyľ je zodpovedná CIA! Rusko nakrúti vlastnú verziu katastrofy

HBO prišlo so seriálovým Černobyľom veľmi nenápadne. Stačila jedna epizóda a stal sa z neho najväčší tohtoročný hit, ktorý prekonal aj Hru o tróny. Všetku pozornosť na seba strhol záver najkrvavejšej televíznej ságy, avšak absolútna kvalita dokázala zaujať aj napriek malej propagácii. Diváci si Černobyľ našli a autentická 5-dielna miniséria ich obarila skvelým spracovaním.

10.06.2019 07:00
seriál černobyľ, černobyľ, legasov, Foto:
Posledná epizóda sa zamerala na súdny proces s vinníkmi tragédie. Rusko má svoju verziu, kto mohol bol zodpovedný za výbuch.
debata (2)

Odozva na americkú verziu seriálu nenechala na seba dlho čakať a čoskoro dostane ruskú konkurenciu. Podľa agentúry RBK seriál o katastrofe na černobyľskej jadrovej elektrárni z roku 1986 nakrúca televízia NTV s finančnou podporou ruského ministerstva kultúry. Podľa scenára, do ktorého údajne RBK nazrela, sa vo filme o elektráreň zaujíma americká tajná služba CIA, ktorej agenta hľadá dôstojník sovietskej kontrarozviedky.

Ruská verzia sa pripravuje od roku 2014, keď dostala ministerský grant vo výške 30 miliónov rubľov (cca 400-tisíc eur), uvádzajú ruské médiá. Pôvodný plán, že sa do kín dostane v decembri 2016, tvorcom nevyšiel, podľa RBK by sa tak snáď malo stať tento rok. Nakrúcalo sa v susednom Bielorusku.

Hlavným hrdinom snímky je podplukovník sovietskej rozviedky Andrej Nikolajev, ktorého KGB vyslala do mesta Pripjať neďaleko elektrárne na plnenie kontrašpionážnej úlohy. Predmetom jeho záujmu je agent americkej tajnej služby CIA Albert Lenc. Podľa RBK chce Lenc vyhodiť elektráreň do povetria a Nikolajev mu v tom má zabrániť.

Verzia HBO sa v Rusku stretla s nejednoznačným prijatím. Médiá majú voči seriálu výhrady, minister kultúry Vladimir Medinskij snímku vcelku pochválil. „Mysleli sme si, že to bude horšie,“ povedal agentúre Interfax. Tvorcovia preukázali „úctu k prostým ľuďom, k ich hrdinstvu a obetavosti,“ povedal minister. Jeden z preživších likvidátorov havárie Lev Bočarov redakcii servera RG povedal, že „pravdy je v seriáli málo“.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Černobyľ #HBO #oseriáloch