Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Až teraz bude mať Netflix problém. Disney ide rozpútať vojnu

Americká mediálna a filmová spoločnosť Walt Disney spustí svoju streamovaciu službu v Spojených štátoch v polovici novembra. Európa si počká dva roky. Ponúkne ju síce lacnejšie ako rival Netflix, jej obsah bude užší a zameraný na rodinné filmy a rodinné zábavné relácie. Avšak ponúkané filmy a seriály patria medzi najžiadenejšie na svete.

16.04.2019 07:00
disney plus, disney, Foto:
Nová služba Disney Plus s mimoriadne atraktívnym obsahom štartuje v USA v polovici novembra.
debata (1)

Za službu Disney Plus si spoločnosť bude mesačne účtovať 6,99 dolárov, zatiaľ čo internetová televízia Netflix ponúka svoje mesačné predplatné za 13 dolárov. Diváci Disney Plus budú môcť zhliadnuť napríklad sériu Hviezdnych vojen alebo seriál Simpsonovci a stovky ďalších seriálov a filmov. Bude ich možné aj stiahnuť a sledovať offline.

Po americkom štarte 12. novembra by sa služba mala do dvoch rokov rozšíriť aj do Európy a Ázie. Koncern odhaduje, že do roku 2024 bude mať 60 až 90 miliónov zákazníkov. Exkluzívne chce ponúkať relácie pochádzajúce z vlastného štúdia, ktoré stiahne z ponuky Netflix a ďalších rivalov. Netflix má v USA asi 60 miliónov zákazníkov.

Na jeseň tohto roku sa chystá prísť na trh s vlastnou streamovacou službou aj spoločnosť Apple. Cenu, s akou chce konkurovať, doterajších predajca smartfónov a počítačov zatiaľ neoznámil. Sľubuje exkluzívne relácie, na ktorých bude spolupracovať s hollywoodskymi hviezdami, ako je režisér Steven Spielberg alebo herečky Reese Witherspoon a Jennifer Aniston, napísala agentúra DPA.

Koncern Disney počas minulých rokov postupne skúpil najväčšie mediálne domy. Pod jeho krídla patrí už aj Marvel, ktorý svojimi komiksami nielen kinám. Nedávno prebehla aj kúpa štúdia FOX. Očakáva sa, že práve Disney Plus najviac zamieša karty v online televíznom svete. Keďže okrem priaznivejšej ceny ponúkne najžiadanejšie svetové hity na poli filmu a seriálov a diváci budú odkázaní si predplatiť túto službu, ak budú chcieť vidieť svoje obľúbené programy.

Potvrdzuje sa tak vznik absurdného trendu, keď už vzniklo a ešte vznikne niekoľko hráčov so streamovacími televíziami a každý z nich si uchmatne istú časť atraktívnych programov. Potenciálny divák, ktorý nechce byť odkázaný na klasickú televíziu si buď predplatí väčšinu online služieb, aby pokryl svoje televízne potreby. Vyzerá to tak, že nebude stačiť si zaplatiť dve – tri služby. Otázne je, či to klienti ochotní, respektíve schopní tolerovať a mesačne zaplatiť desiatky dolárov/eur za prístup k digitálnym knižniciam.

Tí, ktorí nebudú ochotní platiť si nové formy televízie zostanú pri jej štandardnej forme. Preto to vyzerá, že klasické sledovanie televízie len tak ľahko nevymizne, ako mnohí analytici si mysleli a predpovedali.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Disney #oseriáloch #Disney Plus