Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zabudnite na Froda! Najdrahší seriál sveta rozpúta dosiaľ nevidený boj o prsteň

Prípravy seriálu o Pánovi prsteňov sa hýbu míľovými krokmi vpred! Streamovacia spoločnosť Amazon ukončila polemiky o deji a odhalila šokujúcu informáciu.

19.03.2019 07:00
pán prsteňov, frodo, Foto:
Nový seriál o Pánovi prsteňov rozpovie dej z iného veku, ako sa odohrávali filmy.
debata

Keď minulý rok Amazon oznámil, že kúpil práva na seriálové spracovanie legendárneho diela J.R.R. Tolkiena, bola to senzácia. Spoločnosť zaplatila neuveriteľnú miliardu dolárov za práva k jeho rozsiahlym dielam a za základnú dohodu o vysielaní. Ďalšie rekordné prostriedky sú investované do samotnej produkcie. To robí z Pána prsteňov – právom – najdrahší seriál v histórii televíznej zábavy.

V čase vysielania tak zosadí z piedestálu aj Hru o tróny. Práve Pán prsteňov má byť akousi náhradou za krvavú ságu. Nie je preto žiadna náhoda, že príbeh zo Stredozeme by sa mal dostať do vysielania až počas budúceho roka, teda v čase, keď emócie okolo skončenej Hry o tróny vychladnú a diváci budú pripravení a „hladní“ po novom epickom diele.

V čase oznámenia príprav seriálu sa začali množiť informácie, že by sa dej mal zamerať na obdobie, v ktorom sa odohrávali obe filmové trilógie, čo mnohí považovali za zbytočné. Predsalen sa púšťať do príbehu, ktorý je notoricky známy, by neprinieslo nič nové.

Pred pár dňami sa ukázalo, že Amazon sa ide pustiť do úplne neprebádaných vôd, ktoré mu zaručia dostatok príbehov a najmä dostatočnú variabilitu nového príbehu. J.R.R. Tolkien bol génius, keď vytvoril svoju Stredozem a rozhodne neponúkol len príbeh, ktorý je známy z filmov. Za svoj život dokonale vypracoval rôzne príbehy s vlastnou mytológiou.

Seriál o Pánovi prsteňov sa bude odohrávať v tzv. Druhom veku, teda tisícky rokov pred príbehom o Frodovi a zničení Prsteňa moci. Avšak bude to značné prepojenie s filmovými trilógiami. Druhý vek v Stredozemi zachytáva udalosti, keď Sauron získal prvýkrát neobmedzenú moc a ukoval nielen Prsteň moci, ale aj ostatné prstene, s ktorými zviazal iné postavy.

Zároveň padol prvý temný pán – Morgoth. V tomto veku najväčší rozmach zažíva oblasť Stredozeme, ktorú mnohí fanúšikovia ani poriadne nepoznali – ostrov Númenor. Ide o pevninu susediacu s hlavnou pevninou. Na Númenore vládli ľudia, ktorí zažívali zlatý vek, kým na nich Sauron nezoslal temnotu. Práve ľudský druh bol vždy vykreslení ako najslabší a ľahko prepadol zlu.

Novinka ukáže predkov slávnych postáv, to však neznamená, že by sa nemohli objaviť aj známe tváre. Tolkien vytvoril rôzne bytosti, ktorých príbehy sa tiahli veky. To je aj prípad čarodejníkov. Napríklad herec Ian McKellen sa dávnejšie nechal počuť, že by si rád zopakoval úlohu Gandalfa.

Amazon o konkrétnom obsadení zaryto mlčí, hoci sa vie, že kastingy už prebiehajú niekoľko mesiacov a výber je mimoriadne prísny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #J.R.R. Tolkien #Pán prsteňov #oseriáloch