Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zatočí sa vám hlava z miliónov! Hviezdy seriálu Kosti dostanú mastné odškodné

Už sú to dva roky, čo obľúbený seriál Kosti (Bones) povedal svoj posledný príbeh. Avšak dlhoročné konflikty v zákulisí žili až doteraz a zrejme tiež sú na svojom konci. Súd v USA vydal rozsudok v niekoľkoročnom spore, v ktorom sa „hralo“ o desiatky miliónov dolárov.

12.03.2019 07:00
bones, kosti, david boreanaz, emily deschanel, Foto:
Súd nekompromisne rozhodol. Televízia musí zaplatiť 179 miliónov dolárov.
debata (3)

Základný problém spočíval v tom, že televízia FOX, ktorá seriál vysielala, dlhodobo umelo znižovala zisky plynúce z vysielania svojej najúspešnejšej drá­my.

Konflikt medzi televíziou a štúdiom sa ťahal ešte v čase, keď seriál bol na vrchole svojej slávy. Aj napriek tomu pokračovalo nakrúcanie a obe znepriatelené strany sa vždy vedeli dohodnúť na podmienkach, aby produkcia neskončila a diváci po celom svete dostali nové príbehy. Kosti sú dodnes mimoriadne obľúbené aj u nás a to aj vďaka neprekonateľným hereckým výkonom Emily Deschanel ako Temperance Brennanovej a Davida Boreanaza ako Bootha.

V čom spočíval spor? Televízia FOX tvrdila štúdiu, ale aj štábu, že seriál nevynáša tak, ako boli všetci ostatní presvedčení. Konanie televízie bolo okamžite podozrivé štúdiu, ale aj výkonným producentom, medzi ktorých sa zaradilo aj ústredné duo hercov.

Kosti boli distribuované do celého sveta a o vysielacie práve bola vždy bitka. Navyše, po rozmachu streamovacích služieb sa seriál dostal aj do online sveta, z čoho taktiež plynuli značné príjmy do kapsy televízie. Veľkou čiastkou prispievali aj iné americké stanice, ktoré platili za vysielanie seriálu pod svojou značkou.

Aj napriek očividnému megaúspechu seriálu, televízia tvrdila, že na seriáli profituje stále menej a menej. Situácia zašla tak ďaleko, že škrtila aj samotné náklady na nakrúcanie a pri rokovaní o predĺžení kontraktov nielen hlavných hviezd bola skúpa na zvyšovanie ich honorárov. Vtedajšie vedenie televízie, podľa súdu, dobre vedelo, že všetkých uvádza do omylu a pácha premyslený podvod.

Štúdio a ani samotní herci sa však nenechali opiť rohlíkom a vedeli, že tvrdenia televízie sa nemôžu zakladať na pravde a tak sa pustili do dlhoročných súdnych sporov. Z úcty k divákom boli ochotní v seriáli zotrvať celých 12 rokov.

Pred pár týždňami padol verdikt, z ktorého FOX nemá radosť. Musí zaplatiť neuveriteľných 179 miliónov dolárov ako odškodné nielen hercov, štúdiu, ale aj spoločnosti Hulu, ktorá seriál v USA online šíri. Súd nariadil zaplatiť túto rekordnú sumu, aby sa v budúcnosti televízie vyhli podobnému konaniu a toto má byť exemplárny príklad. Podľa súdu sa televízia FOX dopustila „odporného konania“, keď vedenie televízie vedome znižovalo zisky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Emily Deschanel #David Boreanaz #Bones #BONES (Kosti) #oseriáloch